Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalá svetová jednotka má problém, aký v minulosti riešil olympijský víťaz zo Slovenska: Zažívam najhoršiu nočnú moru v živote

Niekdajšia jednotka ženského tenisového rebríčka WTA Rumunka Simona Halepová čelí ďalšiemu vyšetrovaniu Medzinárodnej agentúry pre integritu tenisu (ITIA), tentoraz pre nezrovnalosti v biologickom pase. V minulosti riešil podobné problémy olympijský víťaz Matej Tóth.

20.05.2023 15:34
Simona Halepová, Sloane Stephensová Foto: ,
Víťazka turnaja Roland Garros Simona Halepová počas finále proti Sloane Stephensovej.
debata

Tridsaťjedenročná víťazka grandslamových turnajov Wimbledon aj Roland Garros má od októbra 2022 predbežne zastavenú činnosť pre pozitívny dopingový nález počas vlaňajšieho US Open v New Yorku.

V tele Rumunky testy odhalili zakázaný inhibítor roxadustat, ktorý prispieva ku zvýšeniu produkcie erytropoetínu (EPO) a stimuluje produkciu hemoglobínu a červených krviniek.

Používa sa pri liečbe anémie spôsobenej chronickým ochorením obličiek.

Video
Rozhovor s Matejom Tóthom / Zdroj: TV Pravda

Panel expertov ITIA po nedávnom preskúmaní jej biologického pasu obvinil Halepovú z druhého porušenia antidopingových pravidiel, oba prípady sa vyšetrujú samostatne.

"Rozumieme tomu, že druhé obvinenie ešte viac komplikuje už dovtedy ostro sledovanú situáciu.

Od začiatku tohto procesu, tak ako pri iných prípadoch, pristupujeme ku slečne Halepovej s empatiou, komunikujeme efektívne a včas ju o všetkom informujeme," vyhlásila Nicole Sapsteadová, ktorá v ITIA zastáva funkciu antidopingovej riaditeľky.

Andrej Martin Čítajte viac Martin prehovoril o treste za dopingový nález. Chce šíriť osvetu

Simona Halepová od začiatku popiera, že vedome užila zakázanú látku.

"Zažívam najhoršiu nočnú moru v živote. ITIA poškodila moje meno najhorším možným spôsobom a je odhodlaná dokázať moju vinu, aj keď ja som nikdy ani len neuvažovala o užití inhibítora.

Som obeťou kontaminovanej stravy a vždy som bola proti akejkoľvek forme podvádzania. Teším sa na to, ako sa konečne budem môcť obhájiť na vypočúvaní koncom mája," napísala Rumunka na svojom twitteri.

Halepová na US Open 2022 vypadla už v 1. kole dvojhry žien, v ktorom ako nasadená sedmička nestačila na ukrajinskú kvalifikantku Dariu Snigurovú.

Italy Tennis Open Čítajte viac Ruky si nepodali. Ukrajinka uspela v súboji s Ruskou, zahrá si prvé veľké finále. Triumf venovala vlasti sužovanej vojnou

Od uvedeného zápasu si už nepripísala ďalší súťažný duel. Vzala si totiž pauzu, počas ktorej podstúpila operáciu nosa na zlepšenie dýchania.

V singlovom rebríčku WTA jej momentálne patrí 30. miesto.

Najznámejší dopingoví hriešnici Slovenska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Jaroslav Jeřábek - dráhová cyklistika
V roku...
debata chyba
Viac na túto tému: #Simona Halepová