Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zachytil zakrvavenú Selešovú, o rok mu diagnostikovali rakovinu. Tie fotky mi zachránili život, vraví

Minulú nedeľu ubehlo 30 rokov od incidentu, keď fanúšik bývalej nemeckej tenistky Steffi Grafovej v Hamburgu bodol do chrbta jej americkú rivalku Monicu Selešovú.

02.05.2023 12:42
Monica Selešová Foto:
Monica Selešová krátko po útoku šialenca.
debata

Nezamestnanému Nemcovi Günterovi Parchemu sa nepáčilo, že vtedy 19-ročná Selešová, držiteľka v tom čase už ôsmich grandslamových titulov, vystriedala Grafovú na čele svetového rebríčka.

Počas zápasu Američanky s Bulharkou Magdalenou Malejevovu vybehol na kurt a Selešovú bodol medzi lopatky.

Jej tričko sčervenalo od krvi. Ako neskôr vysvitlo, život jej mohol zachrániť aj výkrik Christopha Werleho, ktorý obsluhoval tabuľu s výsledkami. Keďže sa nahla, aby ho videla, nôž útočníka sa nezabodol veľmi hlboko.

Na súťažné kurty sa vrátila o dva roky. Priznala, že po útoku bojovala s depresiami a poruchami príjmu potravy. Dokázala ešte získať deviatu grandslamovú trofej (Australian Open 1996).

1. Monika Selešová Čítajte aj Nožom napadol svetovú jednotku. Atentátnik, ktorý bodol Selešovú, je mŕtvy

Švajčiarsky denník Blick priniesol rozhovor s Thorstenom Baeringom, fotografom z Hamburgu, ktorý bol pri incidente.

„Už bolo vlastne o všetkom rozhodnuté. Selešová bola vo vedení, ale keďže bolo na kurte dobré svetlo, zostal som, aby som ešte urobil zopár záberov, keď si hráčky menili strany.

Sedel som oproti nej. Zrazu som si za ňou niečo všimol. Keďže som sa pozeral cez hľadáčik, videl som len výrez. Preto som najprv nechápal, čo sa práve stalo.

Vtedy ešte neexistovali digitálne fotoaparáty a nemohol som sa len tak pozrieť na to, čo som práve odfotil,“ zaspomínal si Baering.

Keď bola tenistka v opatere lekárov, prestal fotografovať.

„Pretože ma to všetko dostalo. Potom som šiel vyvolať filmy a po dobrej hodine čakanie som si všimol, že som skutočne odfotil moment, keď ju útočník bodol,“ pokračoval.

Priznal, že keď uvidel fotografiu, srdce cítil až v krku.

„Položil som si otázku, či za to čiastočne nemôžem ja. Mal som zakričať, aby som Selešovú varoval? Dnes viem, že som nič nemohol urobiť inak, pretože sa to udialo tak rýchlo a nikto niečo také nemohol očakávať,“ dodal stále aktívny fotograf.

1. Monika Selešová Čítajte viac Od útoku na Selešovú ubehlo 30 rokov. Svedkovia pri príležitosti výročia podrobne opísali, čo sa v ten deň stalo

Bol jediným fotografom, ktorý bol pri tejto situácii.

„Iba ja som mal tieto fotky a každý ich odo mňa chcel. Nikdy som si nebol pomyslel, že fotkami sa dá zarobiť toľko peňazí. Chcel by som si nechať pre seba, koľko som za ne v skutočnosti dostal, no zachránili mi život.

Pretože o niečo vyše roka neskôr mi diagnostikovali rakovinu semenníkov a takmer rok som strávil v nemocnici,“ vrátil sa k ťažkým chvíľam.

„Vďaka fotkám Selešovej som sa nemusel báť aspoň z finančnej stránky. Určite to prispelo k môjmu uzdraveniu,“ uzavrel Baering.

Najkrajšie tenistky za posledných 20 rokov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Caroline Wozniacka - bývalá svetová...
debata chyba
Viac na túto tému: #Monica Selešová