Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbský nacionalista sa "predviedol." Keď si prezident myslel, že kamery sú vypnuté, brutálne urážal Djokoviča

Na Slovensku sa vraví, že za dobrotu na žobrotu. Platí to však aj inde. Napríklad na Balkáne a týka sa to aj Novaka Djokoviča.

29.04.2023 07:30
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič na turnaji v Banja Luke.
debata (10)

Ako sa najlepšie „zavďačiť“ hviezdnemu tenistovi po tom, čo presuniete turnaj z jeho rodného mesta do svojej oblasti? No predsa tak, že budete v televízii urážať jeho rodinu.

Presne to urobil prezident Republiky srbskej Milorad Dodik, ktorý sa hrubo vyjadroval nielen o legendárnom tenistovi a súčasnej svetovej jednotke, ale aj o jeho rodinných príslušníkoch. Myslel si totiž, že kamery v štúdiu sú vypnuté. Omyl.

Mal to byť jeho veľký triumf, ale nakoniec sa tenisový turnaj Srpska Open v bosnianskej Banja Luce stal pre Milorada Dodika pravým opakom. Takým malým peklom.

Kde bol problém? Politika naštvalo, že Djokovič vypadol už vo štvrťfinále…

„Môžem ti povedať, že tí Djokovičovci sú pekní hajzli,“ šokoval srbský nacionalistický politik, ktorého veľa ľudí vníma ako bábku ruského diktátora Vladimíra Putina. Všetko sa to udialo v rozhovore s novinárom Gradimirom Papičom z televízie RTS

„Akonáhle došlo na biznis. To ti hovorím. A keď sme všetko zariadili, tak on vyletí už vo štvrťfinále,“ posťažoval sa Dodik v štúdiu.

Doteraz sa nevie, kto vlastne videonahrávku zverejnil, predpokladá sa, že to bol niekto zo zamestnancov televízie.

A čo na to rodina Djokoviča?

Novakov otec Srdjan odmietol dehonestujúce slová komentovať. Vzhľadom na to, že riaditeľom turnaja je Djokovičov brat Djordje, sa dá očakávať, že táto akcia zažila v Banje Luke nielen premiéru, ale aj derniéru. S tým sa už napokon zmieril aj Nebojca Vukanovič, poslanec parlamentu Republiky srbskej.

„Vyzerá to, že sme vyhodili z okna 50 miliónov bosnianskych mariek (cca 25 miliónov eur) na turnaj Srpska Open, pretože Milorad Dodik urazil Djokoviča tak hrubo, že už sem zrejme dlho nepríde,“ znelo vo vyhlásení na Vukanovičovej stránke.

Následne dodal, že Dodik nenechal Djokoviča počas turnaja ani na chvíľu vydýchnuť. Neustále vraj za ním chodil.

„Je isté, že sa tento rok hralo v Banja Luke prvýkrát a naposledy. Dodik a Draško (Stanivukovič, starosta Banja Luky) vyhodili milióny z verejných peňazí, aby si urobili pár fotiek a získali politické body.“

10 dôvodov, prečo je Djokovič najlepší v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Nik nemá viac grandslamových triumfov: Po...

Dodik sa však za svoje správanie neospravedlnil. Svoj problém sa snaží hodiť na televíznu stanicu.

„Som sklamaný z toho, čo televízia RTS urobila. Aj naďalej budem preukazovať k Novakovi Djokovičovi najväčší rešpekt. Rovnako tak k jeho rodine,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení.

„Ďakujem televízii RTS za bezsenné noci, nemôžem uveriť tomu, že sa zachovali ako hyeny,“ skritizoval na záver stanicu.

Milorad Dodik je bosnianskosrbský politik, momentálne – od novembra 2022 – prezident Republiky srbskej.

Je predsedom strany nezávislých sociálnych demokratov (SNSD), zastával viacero politických funkcií. D-V rámci Bosny bol Dodik predsedom vlády Republiky srbskej v rokoch 1998 až 2001 a 2006 až 2010 a prezidentom Republiky srbskej v rokoch 2010 až 2018.

Dodik bol spočiatku považovaný za umiernenú a reformnú alternatívu k ultranaciona­listickej Srbskej demokratickej strane z 90. rokov. Odvtedy však čoraz viac presadzuje nacionalistickú a separatistickú líniu a odvolávala sa na právo bosnianskych Srbov na sebaurčenie.

Jeho čas pri moci je charakterizovaný autoritárstvom, odmietnutím federálnych bosnianskych inštitúcií a užším prepojením so Srbskom a Ruskom.

Krásna a záhadná. Kto je Jelena Djokovičová? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Na zápasy 22-násobného grandslamového šampióna...
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Milorad Dodik #Banja Luka