Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Panika v Paríži: Nadal stále nie je fit a Roland Garros sa blíži. Ak ho nestihne, čaká ho brutálny pád

Nádej, že Rafael Nadal bude tento rok na jar bojovať o 15. titul na Roland Garros, sa vo štvrtok výrazne naštrbila.

22.04.2023 08:30
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal na Roland Garros.
debata (22)

Slávny Španiel totiž oznámil, že zranenie driekového svalu v dolnej časti brucha a hornej časti pravej nohy, ktoré utrpel v januári na Australian Open, sa nezahojilo tak, ako on, jeho lekári a tréneri očakávali.

Vo svojom vyhlásení, že vynechá aj tretí antukový turnaj – Madrid Open, ktorý sa začína na budúci týždeň – Nadal uviedol, že momentálne nemá žiadny časový harmonogram, kedy by sa mohol opäť vrátiť na súťažné kurty.

„Zranenie sa stále nezahojilo a ja nemôžem prísť na to, čo musím urobiť, aby som konečne mohol hrať,“ uviedol Nadal vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach. „Trénoval som, pred pár dňami sme sa však rozhodli trošku zmeniť kurz, vyskúšať inú liečbu a uvidíme, či sa veci zlepšia,“ doplnil.

Psychicky zničený

Nadal si privodil zranenie pri prehre v 2. kole Australian Open s Mackenziem McDonaldom. Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión si natiahol sval, keď naháňal loptičku hlboko v rohu kurtu.

Okamžite sa otočil k svojim trénerom, prikrčil sa a zhlboka nadýchol. Zápas síce dokončil, ale zvyšok duelu bojoval viac so sebou ako so súperom.

Pripomeňme, že najlepší antukár v histórii tenisu obhajoval v Melbourne titul zo sezóny 2022. Jeho sklamanie po zápase bolo neopísateľné. „Nemôžem povedať, že tentoraz nie som psychicky zničený, pretože by som klamal,“ vravel médiám.

V priebehu niekoľkých nasledujúcich dní Nadalov tím vyrukoval s informáciou, že legenda bude schopná opäť hrať o šesť až osem týždňov, čo bol časový rámec, ktorý naznačoval, že s najväčšou pravdepodobnosťou vynechá turnaje v Indian Wells a v Miami v marci a začiatkom apríla, no bude pripravený hrať na jar na antuke.

Daniil Medvedev Čítajte viac Okej, pozri sa do zrkadla! Medvedev si podal pobúreného Zvereva, „najneférovejšieho“ Rusa bráni legenda

No keď sa spomínané podujatia začali, jeho meno v pavúku chýbalo. A to aj napriek tomu, že na sociálnych sieťach sa z času na čas pochválil fotografiami z tréningu.

Nadal sa napokon postupne odhlásil z turnajov v Monte Carle, v Barcelone a vo štvrtok oznámil, že nebude môcť hrať ani v Madride.

Okrem iného to znamená, že Španiel môže podstúpiť pred Roland Garros už iba jedinú ostrú skúšku – Italian Open v Ríme, ktorý sa začne 8. mája. Avšak aj táto možnosť sa zdá byť v tejto chvíli viac ako pochybná.

„Situácia nie je taká, akú by sme očakávali. Dodržal som všetky rady od lekárov, ale samotný vývoj nebol taký, ako nám pôvodne predpovedali. Ocitli sme sa v ťažkej situácii,“ naznačil.

Zostane v Paríži len socha?

Jeho momentálne problémy sú len pokračovaním akejsi série. Uplynulých osemnásť mesiacov bojoval so zraneniami až-až. Spočiatku ich však dokázal prekonať a paradoxne predvádzal azda najúžasnejšie výkony v kariére.

Koncom roka 2021 sa do kolotoča vrátil po prepuknutí chronického zápalu v chodidle a šokujúco ovládol Australian Open.

Potom sa zasa zotavil z prasknutého rebra, aby vyhral svoj 14. Roland Garros.

Rafael Nadal v zápase s Mackenziem McDonaldom. Foto: Profimedia
Rafael Nadal Rafael Nadal v zápase s Mackenziem McDonaldom.

O mesiac a pol ho však vo Wimbledone zastavil natrhnutý brušný sval – pred semifinálovým duelom proti Nickovi Kyrgiosovi musel odstúpiť a vrátil sa až na augustovom US Open, no tam ani zďaleka nebol stopercentný. Až potom – v Austrálii – si natrhol driekový sval.

Jeho prípadná absencia v Paríži – turnaj sa začne o necelých šesť týždňov – by bola obrovskou stratou. Napokon, štrnásťnásobný šampión z tohto podujatia má v areáli vlastnú sochu.

Navyše, zo slávneho antukového turnaja sa vopred nikdy neodhlásil. Štartoval na ňom celkovo osemnásťkrát, trofej vyhral už ako tínedžer – ihneď pri svojom debute – v roku 2005.

Z posvätnej antuky odišiel ako porazený iba trikrát – v roku 2009 s Robinom Söderlingom a v sezónach 2015 a 2021 s rivalom Novakom Djokovičom. Zranenie zmarilo jeho šancu na triumf iba v roku 2016, kedy nenastúpil na stretnutie 3. kola. Jeho bilancia v metropole Francúzska je jednoducho úžasná – 112 víťazstiev v 115 zápasoch.

Ak tam Nadal napokon nebude môcť hrať, jeho absenciu pocítia aj jeho súperi – najviac azda Novak Djokovič. Po vyrovnaní Španielovho grandslamového rekordu (22 titulov), svetová jednotka zdieľala svoje želanie zabojovať proti svojmu kariérnemu arcirivalovi o 23. veľký pohár.

„Keby som si mohol vybrať, rád by som sa s ním stretol vo finále Roland Garros,“ povedal Djokovič vo februári. Nadal by dnes zrejme na takéto želanie pristal, len aby tam vôbec mohol byť.

Kúzelná Maria Šarapovová. Stále krajšia a krajšia Fotogaléria - 52 fotiek Všetky fotky
Maria Šarapovová, najslávnejšia ruská tenistka,...

Vypadne zo stovky?

Ak by to Nadal napokon nestihol, čaká ho dramatický pád. Nedávno sa po dlhom čase vytratil z elitnej desiatky, po Roland Garros by však prišiel o ďalších dvetisíc bodov a zostalo by mu len 445. To by ho zaradilo na 130. miesto vo svetovom renkingu. Tak nízko bol naposledy na jar 2003.

Americký denník The New York Times však pripomína, že ak by aj Nadal do Paríža nakoniec necestoval, Djokovičova cesta za celkovým víťazstvom a vytváraním nových rekordov nemusí byť vôbec jednoduchá. Do cesty sa mu vraj „pravdepodobne postaví 19-ročný Carlos Alcaraz, ktorý rovnako ako Nadal, tiež vyrástol na červenej antuke“.

Stávkové kancelárie v tom zatiaľ jasno nemajú. V tejto chvíli na nich – Djokoviča i Alcaraza – vypísali rovnaké kurzy, Nadal je pre bookmakerov až favoritom číslo tri.

Čo je driekový sval?

Psoas alebo štvorhlavý driekový sval, je považovaný za omnoho viac ako len sval, ktorého úlohou je stabilizovať trup. Podľa odborníkov to je orgán vnímania tvorený bio-inteligentným spojivovým tkanivom a doslova stelesňuje náš najhlbší pud na prežitie.

Tento sval je dôležitý nielen pre správne držanie tela ale aj pre naše celkové zdravie, vitalitu, energiu a emocionálnu stabilitu. Jeho poranenie, dokonca aj mierne natiahnutie a menej závažné natrhnutie svalových vlákien, môžu spôsobiť bolesti v oblasti zadku alebo je vystreľovanie do nôh a slabín.

Teoreticky môžu dokonca sťažiť prechod zo sedenia do vzpriameného státia. Profesionálna športová kariéra je s takýmto zranením prakticky vylúčená.

Zoznam Nadalových zranení počas kariéry

  • zranenie ľavého ramena. Chýbal preto na Ronald Garros 2003
  • bolesti chrbta počas finále Australian Open 2003
  • scaphoidná stresová zlomenina. Absentoval na olympijských hrách v Aténach 2004
  • tendinitída – zápal šľachy, hrubej vláknitej anatomickej štruktúry, ktorá pripevňuje svaly ku kostiam. (2006)
  • menšie zranenie sedacieho nervu na Australian Open 2007
  • mikrotrhlina na brušnom svalstve počas US Open 2009
  • tendinitída v kolene. Zmeškal finále Davisovho pohára 2009 proti Argentíne
  • roztrhnutie šľachy štvorhlavého stehna počas štvrťfinále Australian Open 2010
  • zápal v dôsledku traumatickej artritídy ho v roku 2011 vyradil na tri mesiace
  • natrhnutie svalstva na Australian Open 2011 v zápase proti Rogerovi Federerovi
  • v roku 2012 utrpel čiastočné natrhnutie patelárnej šľachy ľavého kolena. Trvalo mu sedem mesiacov, kým sa zotavil
  • poranenie svalu v pravom zápästí v roku 2014
  • ostrá bolesť v pravom kolene v roku 2017
  • zranenie driekového svalstva v roku 2018
  • poranenie brucha v roku 2018
  • zápal v ľavom zápästí v roku 2019
  • natrhnutie brušného svalstva v roku 2019
  • natrhnutie ľavého tretieho rebrového oblúka v roku 2022
  • natrhnutie brušného svalstva vo Wimbledone 2022 a na US Open 2022

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roland Garros