Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď Nadal nazrel medzi elitu, ľudia netušili, čo je to smartfón, v rádiu hrali Green Day a Koščová dobývala Slovensko

Bol to mimoriadny tenisový týždeň. Vyvrcholil mužským finále v Indian Wells a sťahovaním v rebríčku ATP. Víťaz Carlos Alcaraz zosadil z čela Novaka Djokoviča. Bude to znieť zvláštne, ale nie je to podstatné. História sa písala inde.

22.03.2023 08:00
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal v roku 2005.
debata (3)

Rafael Nadal prvýkrát opustil najlepšiu desiatku. Pravda, je zranený, raz sú to chodidlá, inokedy brušné svalstvo, alebo bedrá. Počas kariéry kvôli nim premaródoval mesiace, vynechal množstvo turnajov, vrátane grandslamových. Napriek tomu nikdy nevypadol z elitného klubu.

Jednoducho svet bez Nadala v top 10 bol iný. Na Zemi žilo 6,5 miliardy ľudí, dnes ich je 8. Tak dlho bol Španiel medzi najlepšími a tak rýchlo sa nám mení planéta pred očami.

Kde bol Djokovič?

Písal sa 25. apríl 2005, rodák z Malorky mal na konte jediný veľký titul – z Masters v Monte Carle. Po takmer osemnástich sezónach, v pondelok 20. marca 2023, sa jeho nepretržitá séria v najlepšej desiatke skončila.

Nadal má dnes doma 22 grandslamových titulov, pričom stále nemusí byť na konci. Jeho 922 týždňov nepretržite v najlepšej desiatke je absolútnym mužským rekordom, ďalší na zozname je totiž Jimmy Connors s „iba“ 789 týždňami. Nasledujú Roger Federer (742) a Ivan Lendl (619).

Jedinou hráčkou pred všetkými mužmi je Martina Navrátilová, ktorá strávila v top 10 presne tisíc týždňov v rade. Klobúk dole pred všetkými, lebo táto štatistika je synonymom konzistentnosti a oddanosti. Akýmsi číselným vyjadrením nezlomnej vôle a bojového ducha.

Carlos Alcaraz Čítajte viac Djokovič zosadený z tenisového trónu. Po triumfe v Indian Wells patrí Španielovi

Keď Nadal ešte chýbal medzi elitou, rekord v počte grandslamových titulov patril Peteovi Samprasovi (14). Federer, ktorý minulý rok ukončil kariéru a dovedna ich získal dvadsať, vlastnil vtedy len štyri. A Novak Djokovič? Nemal nič, okrem jedinej účasti na turnaji veľkej štvorky a vo svetovom rebríčku sa krčil kdesi v druhej polovici druhej stovky.

Legendárna Serena Williamsová s 23 grandslamami ich v tom čase mala sedem a Navrátilová bola ešte aktívnou hráčkou. Neuveríte, ale na svoj posledný veľký titul stále len čakala. Československo-americká ikona ich napokon vyhrala až 59 (18 vo dvojhre, 31 vo štvorhre žien a 10 v mixe), ešte raz a naposledy sa tešila v sezóne 2006 po boku Boba Bryana.

Nadalov „breakthrough“, ako Američania nazývajú zlomové momenty v kariére, Alcaraz nevidel, nemal ešte ani dva roky, Iga Swiateková čoskoro sfukovala štvrtú sviečku na torte a supertalentovaná Češka Linda Fruhvirtová, ktorá vlani vyhrala svoj prvý titul na okruhu WTA v Chennai, sa dokonca ani nenarodila.

Nielen na tenisový svet z roku 2005, ale aj na ten reálny sa dnes pozeráme ako na trošku komické sci-fi. Veď YouTube bol totálnou novinkou a prvé video zdieľal iba dva dni pred tým, ako vstúpil Nadal medzi najlepších. Facebook tiež „voňal“ novotou a Twitter, Instagram a smartfóny sa chystali ešte len na scénu. Na tej hudobnej zasa kraľovali dnes už zabudnutí Green Day či Gwen Stefani.

Martina Navrátilová Čítajte viac Mala obavy, že sa nedožije Vianoc. Navrátilová opäť porazila rakovinu

Aj politické obsadenie dnes pripomína „pravek“. Barack Obama bol iba pár mesiacov v úrade… senátora! Vtedajšia americká hlava štátu – George Bush mladší – len načínala svoje druhé prezidentské obdobie a v Bratislave sa stretla na summite s Vladimirom Putinom. A keď už spomíname hlavné mesto – po Moste Apollo sa vtedy nepremávali žiadne autá.

A Slovensko našlo svoju prvú Superstar Katarínu Koščovú.

Ešte jeden výstrel

Nadal v pondelok opustil priestor, v ktorom bol doma. V rebríčku ATP sa usadil na 13. mieste, pričom vrátiť sa do desiatky bude preňho mimoriadne náročné. Stále sa zotavuje zo zranenia, ktoré utrpel na Australian Open. Jeho vypadnutie v 2. kole sprevádzali bolestivé grimasy.

Podľa posledných správ to vyzerá na jeho návrat na turnaji v Monaku začiatkom apríla. Na antuke, ktorú má tak rád.

Odborníci posledné mesiace špekulujú o tom, či ešte môže Španiel súperiť s tými najlepšími. Viacerí sa zhodujú, že má pred sebou ešte jeden výstrel. Pravdepodobne posledný. Na Roland Garros, slávnom grandslamom turnaji, ktorý ovládol už štrnásťkrát.

Casper Ruud, jeho lanský finálový vyzývateľ z Paríža vraví, že v Nadalovom prípade ho nič neprekvapí. Ani to, ak Pohár mušketierov zodvihne nad hlavu aj po pätnásty raz. „Je zrejmé, že posledné týždne či mesiace venuje príprave na jediné podujatie. Na Roland Garros,“ povedal Nór pre televíznu stanicu Eurosport.

Rafael Nadal na tohtoročnom Australian Open. Foto: Profimedia
Rafael Nadal Rafael Nadal na tohtoročnom Australian Open.

„Je jedno, či v Monaku, v Ríme alebo v Madride vyhrá. Jediná vec, ktorú momentálne nosí v hlave, je, aby bol zdravý a pripravený na Roland Garros,“ dodal.

Aj tenisoví bookmejkri sa domnievajú, že jeho šanca je pomerne veľká. Väčšiu dávajú iba Djokovičovi. Ak by sa títo dvaja borci stretli tento rok vo finále, sledoval by ho azda celý svet. „Bolo by to nádherné meranie síl,“ myslí si aj Dominic Thiem, ktorého Nadal vo finále pripravil o dva parížske tituly.

Podľa neho v súčasnom tenise platí, že kam príde Djokovič, tam vyhráva. Je tam však jedno ale…

„Roland Garros je turnaj, kde ak je Rafa fit, potom to, čo som povedal, neplatí. Vyhral tam štrnásťkrát, je to šialené,“ usmial sa.

Antuková sezóna je za dverami. Pre Nadala je to čas výziev. Vyhrať, čo sa dá a ešte raz sa vrátiť tam, kde bol osemnásť rokov. Medzi najlepších.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal