Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Exjednotka sa vyjadrila k (ne)účasti Rusov vo Wimbledone. Rubľov napísal na kameru jasný odkaz

Britský tenista Andy Murray sa nenahnevá, ak ruskí a bieloruskí hráči dostanú povolenie štartovať vo Wimbledone (3. - 16. júla).

08.03.2023 15:40
debata (13)
Andy Murray. Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
Andy Murray Andy Murray.

Trojnásobný grandslamový šampión však priznal, že má zmiešané pocity z ich možného návratu.

Tridsaťpäťročný Škót dostal humanitárnu cenu Arthura Ashea ATP za rok 2022 po tom, ako venoval viac ako 561-tísic eur na pomoc deťom na Ukrajine.

Chcel im takouto formou pomôcť počas vojny. Už predtým však povedal, že nepodporuje minuloročný zákaz štartu vo Wimbledone pre ruských a bieloruských tenistov.

Marta Kosťuková Čítajte aj Ukrajinka Kosťuková vyhrala turnaj v USA, ale ruskou súperkou ohrdla. Na konci zápasu jej nepodala ruku

Oznámenie o účasti Rusov a Bielorusov na grandslamovom turnaji sa očakáva v najbližšom čase.

„Je to naozaj ťažké a cítim s hráčmi, ktorí nemohli hrať minulý rok. Chápem však aj, prečo je zložité pre Wimbledon o tom rozhodovať. Nenahnevám sa, ak im povolia hrať. Keby sa organizátori turnaja rozhodli inak, budem mať tiež pre nich pochopenie,“ povedala bývalá svetová jednotka Murray podľa agentúry DPA.

1. Novak Djokovič Čítajte aj Zamieta sa. Djokovič výnimku od Bidenovej administratívy nedostal. Americkí tenisti sa smejú, republikáni zúria

Rubľov: Je to ťažké

Na turnaji v Dubaji, ktorý vyvrcholil minulý týždeň, sa neskorší zdolaný finalista Adrej Rubľov vyjadril k agresii na Ukrajine.

"Samozrejme, že je to ťažké. Ťažko sa o tom hovorí, pretože keď sa snažíte len hrať tenis či trénovať, viete, že vás to ovplyvňuje. Nemôžete sa tváriť, že sa nič nedeje, pretože je to strašné.

Je šialené, koľko obyčajných ľudí trpí a zomiera. Jediné, v čo dúfam, je, že čoskoro bude mier v každej krajine," citoval ruského tenistu ešte po semifinále dubajského podujatia Insidethegames.biz.

Daniil Medvedev Čítajte aj Djokovičov premožiteľ uspel aj v dubajskom finále. Medvedev sfúkol krajana

Svetová šestka pri tradičnom podpise na kameru napísala – „Coj žije“.

Mal na mysli hudobníka Viktora Coja, jedného z priekopníkov ruského rocku, ktorého preslávili aj protivojnové piesne.

„Bol to umelec z minulej generácie, ktorý mal obrovský vplyv na ZSSR, pretože jeho hlas bol skutočne silný. V tom čase som ešte nebol na svete, no nebolo to ľahké obdobie,“ vravel Rubľov o muzikantovi, ktorý zomrel pri autonehode v roku 1990. Nemal ani 30 rokov.

Andrej Rubľov. Foto: SITA/AP, Kamran Jebreili
Andrej Rubľov. Andrej Rubľov.

Jeho texty vraj dávali ľudom nádej. „Dúfam, že ju teraz nestratia. Napísal som to preto, že mám pocit, že sa teraz dejú podobné veci,“ doplnil.

Rubľov už vlani v Dubaji na kameru napísal protivojnový odkaz: „Prosím, žiadnu vojnu“.

Atraktívna Marta Kosťuková Rusov nešetrí Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Do svetového tenisu vletela ako kométa. Kto je...
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Andrej Rubľov #vojna na Ukrajine