Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto je najlepší v histórii? Keď vchádza Djokovič na kurt, vie, že je to on

Novak Djokovič v pondelok načal na tenisovom tróne 378. týždeň. Odpútal sa od Steffi Grafovej a odteraz v histórii nemá z pohľadu počtu týždňov strávených na poste svetovej jednotky páru.

27.02.2023 08:00
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič po zisku 22. grandslamového titulu v januári na Australian Open.
debata

Svetovou jednotkou je Djokovič dokopy viac ako sedem rokov. „Ďakujem za všetky gratulácie, som nesmierne hrdý na to, že som vytvoril ďalší rekord. Tomuto športu som zasvätil všetko vo svojom živote, mám šťastie, že mám okolo seba skvelý tím ľudí a bezvýhradnú podporu rodiny," povedal na tlačovej konferencii v rodnom Belehrade.

Djokovič tak po zisku 22. grandslamového titulu v Melbourne dosiahol ďalší výnimočný míľnik. Koľko týždňov na čele strávil taký Nadal, Federer, Williamsová či Navrátilová? To zistíte v nasledujúcej galérii:

Najdlhšie slúžiace svetové jednotky v histórii Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Čo meno, to tenisová legenda. Koľko týždňov...

Djokovičove sny

Od roku 2011 vyhral 35-ročný tenista množstvo trofejí a chvíľami dominoval tak výrazne, že žasli nielen fanúšikovia, ale aj súperi. Napríklad naposledy na Australian Open, kde dorovnal grandslamový rekord Rafaela Nadala.

Djokovič sa po turnaji v Melbourne vrátil v renkingu ATP na 1. miesto, pričom len vlani prišiel o tisícky bodov, lebo nie je očkovaný. Mnohí experti mu v tej chvíli predpovedali, že návrat na líderskú pozíciu je preňho – a v jeho veku – málo pravdepodobný.

„Byť svetovou jednotkou a vyhrať Wimbledon bol môj dávny sen. Keď som to v roku 2011 dosiahol, musel som snívať nové sny a stanoviť si nové ciele. Som na to veľmi hrdý a nikdy neberiem úspech len ako vlastný. Vždy sa snažím spomenúť rodinu, svoj tím, je to pre mňa kľúčové pri všetkom, čo v živote robím," bilancoval Djokovič.

Vajda Djokovič Čítajte viac Vajda prvýkrát prezradil pravý dôvod konca pri Djokovičovi. Chcel by ho vídať častejšie

Dnes síce prekonal Grafovú, ale v mužskom tenise je suverénne najdlhšou svetovou jednotkou už dávno. Druhý Roger Federer bol lídrom 310 týždňov, tretí Pete Sampras 286. Viac ako dvesto týždňov vládli už len Ivan Lendl (270), Jimmy Connors (268) a Nadal (209).

Djokovič však má nakročené k tomu, aby prekonal aj métu štyristo týždňov. Má síce už svoj vek, ale to všetko len na papieri, jeho telo podľa odborníkov pripomína atléta v najlepších rokoch. „V tejto fáze mojej kariéry cítim, že musím vynaložiť ešte viac úsilia v každom smere, aby som udržal krok s mladými vyzývateľmi," odpovedal skromne srbským novinárom. Zároveň však pripomína, že chce aj naďalej vyhrávať grandslamové trofeje.

Je najlepší?

Viaceré športy dnes vedú svoju vlastnú verziu diskusie o tom, kto je najlepší v histórii. V basketbale je to LeBron James proti Michaelovi Jordanovi, vo futbale Lionel Messi či Pelé alebo Diego Maradona. Vo svete motorov zasa Michael Schumacher – Lewis Hamilton. Najostrejšia debata je však jednoznačne medzi tenisovými fanúšikmi. Novak Djokovič, Rafael Nadal alebo Roger Federer?

Novak Djokovič Čítajte viac Zbytočne si drať jazyk, Djokovič je „koza“. Alebo 10 dôvodov, prečo je najlepší v histórii

Čísla to môžu čoskoro definitívne vyriešiť v prospech rodáka z Belehradu, ak prekoná Nadala aj v počte grandslamových titulov. Ale odhliadnuc od štatistík, športovci na tejto úrovni sa pravdepodobne aj sami vnímajú ako najlepší z najlepších.

Keď bol LeBron nedávno na pokraji prekonania historického bodového rekordu NBA Kareema Abdula-Jabbara, povedal: „Mám pocit, že som najlepší basketbalista, aký kedy hral túto hru. Je to len moja dôvera, to je to, s čím stále vychádzam na palubovku." Dokáže sa aj Djokovič vžiť do tejto mentality?

„Áno, viem sa s tým stotožniť. Verím, že to, čo pre mňa fungovalo a aj naďalej funguje, je moja sebadôvera," povedal pre portál thenationalnew­s.com. „Samozrejme, vždy je to vyvážené s rešpektom k súperovi, k hre, k tenisu ako takému. Ale sebadôvera – to, že viem, že keď som pripravený na akomkoľvek povrchu, proti komukoľvek na svete, že som najlepší – tam jednoducho je. A nemyslím si, že by na tom bolo niečo arogantné alebo domýšľavé. Nevidím na tom nič zlé," doplnil.

Čaká na výnimku

Srbský šampión si dal po tom, ako ovládol Australian Open, niekoľkotýždňovú pauzu. Momentálne je už v Dubaji, kde sa pripravuje na tohtotýždňový turnaj. Potom by chcel štartovať na amerických turnajoch v Indian Wells a v Miami. Zatiaľ však nič nemá isté, lebo očkovací status mu nedovoľuje vstúpiť na americkú pôdu. Požiadal preto tamojšiu administratívu o udelenie výnimky.

5. Jimmy Connors Čítajte viac Americká legenda bez servítky: Ľudia, ktorí sa na Djokoviča vykašľali, mu teraz bozkávajú zadok

„Je to zlý vtip, ak mu tu nedovolia hrať," našiel oporu u jedného z najslávnejších amerických tenistov Johna McEnroea. „Je absurdné, že ho minulý rok vyhodili z Austrálie. Novak hral na US Open v roku 2021 a potom mu nebolo dovolené tu hrať v roku 2022, nech mi to niekto vysvetlí. A momentálne preňho naďalej platí zákaz, veď to je šialené," dodala bývalá svetová jednotka.

Súčasný kráľ tenistov všetko prijíma s pokorou. Začína 378. týždeň na čele ATP a či ho už na blížiace sa turnaje pustia alebo nie, situáciu má pod kontrolou. Zostávajúce neprekonané rekordy sú len otázkou času.

Svetové tenistky v bikinách Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Anna Bondarová - Maďarsko
debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Novak Djokovič #Steffi Graf