Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritická situácia. Po Kleinovi padol aj Molčan, Holandsko - Slovensko 2:0

Slovenskí tenisti prehrávajú po úvodných dvojhrách kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára s Holandskom 0:2.

04.02.2023 16:54 , aktualizované: 20:35
Lukáš Klein Foto:
Lukáš Klein.
debata (3)

O druhý bod pre domáce farby sa na harde v Groningene zaslúžil Tim van Rijthoven, ktorý zdolal slovenskú jednotku Alexa Molčana 7:6 (6), 5:7, 6:3. V úvodnom singli zvíťazil Tallon Griekspoor nad Lukášom Kleinom 6:7 (6), 2:6, 6:4.

V zápase medzi Van Rijthovenom a Molčanom to bol od začiatku tuhý boj o každú loptičku. Najlepší slovenský singlista nevyužil v prvom sete tri možnosti na zisk súperovho podania a za stavu 5:5 čelil piatim brejkbalom.

V „maratónskom“ geme si Molčan udržal servis a rozhodnutie padlo v tajbrejku. V jeho úvode viedol slovenský reprezentant 4:1, Van Rjthoven však vyrovnal a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:6 sa po dvojchybe Molčana dostal k druhému setbalu, ktorý premenil po úspešnom smeči.

Alex Molčan Čítajte viac ONLINE: Duel Molčan - Van Rijthoven sme sledovali naživo

Holanďan si v dôležitých momentoch dokázal pomôcť delovým servisom. Na začiatku druhého setu síce prehrával 0:2, no rýchlo otočil na 3:2 a za stavu 5:4 bol gem od víťazstva.

Molčan však vyrovnal na 5:5, v ďalšej hre po štyroch zaváhaniach Van Rijthovena na sieti prelomil súperov servis a vynútil si tretí set.

V ňom mal však navrch Holanďan. Za stavu 3:2 využil siedmy brejkbal a šancu na zisk druhého bodu už z rúk nepustil. V deviatom geme využil vďaka 27. esu hneď prvý mečbal.

"Zvíťaziť v ostrej daviscupovej premiére je skvelý pocit. Pred zápasom som bol veľmi nervózny, no pomohli mi skvelí fanúšikovia. Kapitán Paul Haarhuis mi dal na lavičke cenné rady.

Povedal, aby som sledoval loptičku a hral svoju hru. Dúfam, že v nedeľu chalani zvládnu štvorhru a vybojujeme si postup na finálový turnaj," uviedol van Rijthoven v pozápasovom interview.

Krásne polovičky svetových tenistov Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Krásne partnerky svetových tenistov.

Slovenského kapitána Tibora Tótha mrzelo, že jeho zverenci neuspeli v úvodných dvojhrách. "Videli sme dva tesné zápasy. Lukáš podal veľmi dobrý výkon. Škoda prvého setu, v ktorom nevyužil dva setbaly.

Tesne mu to ušlo. Alexovi sa ťažko dostávalo do hry, lebo van Rijthoven vynikajúco servoval, mal vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania. Uvidíme, koho postavíme do štvorhry, musíme si to ešte prebrať," povedal pre JOJ Šport.

Griekspoor bol rozhodený, Klein to nevyužil

Kleinovi vyšiel úvod singlovej daviscupovej premiéry. V druhom geme prelomil podanie Griekspoora a ujal sa vedenia 2:0.

Holanďan však bleskovo kontroval rebrejkom a následne vyrovnal na 2:2. Za stavu 4:4 viedol pri podaní súpera 40:0, Klein však potom získal päť fiftínov za sebou.

O osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk, v ktorom mal Klein za stavu 6:4 dva setbaly. Griekspoor však aj vďaka dvom úspešným obhodeniam otočil na 8:6 a získal prvý set vo svoj prospech.

Alex Molčan Čítajte viac ONLINE: Duel Molčan - Van Rijthoven sme sledovali naživo

Aj v druhom sete predvádzal Klein bojovný výkon a prevýšil rebríčkovo oveľa vyššie postaveného hráča. V úvodnom geme po víťaznom bekhende zobral Griekspoorovi podanie, rovnaký kúsok sa mu podaril aj v tretej hre a vybudoval si náskok 4:0.

Holanďan bol rozhodený, stratil hernú pohodu, čo bola voda na mlyn Kleina, ktorý druhý set s prehľadom dotiahol do úspešného konca.

Po jeho skončení zamieril Griekspoor do šatne a pauza mu pomohla. Po návrate na dvorec rýchlo odskočil Kleinovi na 4:1, no slovenský tenista nezložil zbrane a v ďalších minútach vyrovnal na 4:4.

Koncovka však patrila Griekspoorovi, ktorý v desiatom geme premenil pri podaní Kleina hneď prvý mečbal.

Romana Tabák a jej tenisové kamarátky Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bývalé i súčasné hráčky. Toto je Romana Tabák a...

"Bol to neuveriteľne dramatický a náročný zápas. V takej skvelej atmosfére som ešte nehral. Chcem sa veľmi pekne poďakovať fanúšikom za to, že ma podporovali pri každej výmene.

Majú veľkú zásluhu na tom, že sa mi podarilo získať prvý bod a že som sa dokázal vyrovnať s tlakom," uviedol Griekspoor v prvom pozápasovom rozhovore.

Holandsko – SLOVENSKO 2:0 po úvodných dvojhrách
Tallon Griekspoor – Lukáš Klein 7:6 (6), 2:6, 6:4
Tim van Rijthoven – Alex Molčan 7:6 (6), 5:7, 6:3

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Alex Molčan #Lukáš Klein