Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer je už z kola von. Djokovič má všetko, aby bol najlepší z najlepších

Je to 22:22:20. Matematicky veľmi tesné, ale s výhľadom do budúcnosti celkom jednoznačné. Muselo by sa stať niečo nečakané, aby Novak Djokovič na konci kariéry nemohol povedať, že je tenisovým kráľom. Dnes sa o symbolický grandslamový trón delí s Rafaelom Nadalom. Čas i výkonnosť však hrajú v jeho prospech.

30.01.2023 16:46
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič si z Melbourne odniesol ďalšiu trofej.
debata (2)

Na Australian Open všetkým dokázal, že vek je v jeho prípade iba číslo. A že ideálny tenisový vek neexistuje. Má 35 rokov a podľa všetkého stále veľa pred sebou.

Pri všetkej úcte k jeho veľkým súperom však treba dodať, že nestáli na rovnakej štartovacej čiare.

Na mlieko a chlieb

Keď v roku 2020 Djokovič zdvíhal nad hlavu slávnu austrálsku trofej, premostil náročný moment z onoho finále s ťažkým detstvom. „Čože je to prehrávať 1:2 na sety, ako dieťa som prežil iné veci.“

Zdanlivo beznádejných situácií prežil Djokovič živote viac ako dosť, niektoré ovplyvniť mohol, iné nie. Mimochodom, aj minulý rok, keď mu nebolo dopriate, je v porovnaní s tým, čím si preskákal ako dieťa, „malinou“.

Nepochádza z bohatej rodiny a vonkoncom nie z bohatej krajiny. Kým Roger Federer i Nadal – bez toho, aby sme ich fantastické výsledky čo i len náznakom dehonestovali – mali výrazne silnejšie zázemie, Djokovič prekonal na ceste za 22 grandslamovými titulmi o niekoľko prekážok viac.

„Vyrástol som v Srbsku a každé ráno o piatej som spolu so starým otcom čakal v rade na chlieb a mlieko. Aby sme mohli dať niečo na stôl pre päť, či šesťčlennú rodinu. Viem, aký je to pocit. Všetko, čo mi dal boh, si preto veľmi vážim,“ spomínal aj po tohtoročnom finále.

Novak Djokovič Čítajte viac Stvorili monštrum. Djokovič zvládol výzvu, potom plakal v maminom náručí

Djokovič sa v spomienkach často vracia do detských čias. Keď mnoho vecí v Srbsku nebolo samozrejmosťou. Ba dokonca ani obyčajný antukový kurt. A keď do toho všetkého – v čase, keď tenisovo rástol – padli do jeho života mohutné bomby, z tej chvíle naozaj číhala beznádej a nie žiarivá tenisová budúcnosť.

„Srbský chlapec ako ja a tenisový šampión? Takáto predstava by bola nepravdepodobná aj za ideálnych okolností. S prvými bombami, ktoré začali dopadať na mesto, sa z nej rýchlo stala iba čistá fikcia,“ zamyslel sa pred pár rokmi.

Neraz vravel o tom, ako ich doma prebudil zvuk pukajúceho skla, ako zbadal na oblohe sivý trojuholník, ktorým bola stíhačka F-117, ako jeho mama stratila vedomie po náraze do radiátora i ako strážil osemročného Marka i štvorročného Djordjeho – jeho malých bratov.

„Nikomu to neprajem. Dva a pol mesiaca, každý jeden deň a noc padali bomby. Nad našimi hlavami sme videli stíhačky a sledovali vypálené rakety, ktoré dopadali ani nie kilometer od nás,“ vravel v rozhovore pre CNN.

Prelomové Uniqlo

To všetko sa s ním vlieklo aj ďalej. Predsa len, pochádza zo Srbska a podmienky na rozvoj v porovnaní s krajinami západného sveta rozhodne nemal ideálne.

„Žiadnu veľkú podporu nemal. Vezmite si napríklad Federera, točili sa okolo neho Credit Suisse, Lindt, Jura – všetko švajčiarske spoločnosti. Nadal je zasa prepojený s mnohými španielskymi firmami. Djokovič nemal za sebou silnú krajinu. Srbsko je chudobné a jeho obraz pošramotený,“ vravel pred siedmimi rokmi pre portál Sport360 Djokovičov dlhoročný agent Edoardo Artaldi.

Djokovičova cesta k víťazstvu na Australian Open Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič bol pred finále proti...

Podľa neho musel jeho klient ukázať desaťkrát viac ako ostatní. Aký dobrý je nielen na kurte, ale aj mimo neho.

Pre Artaldiho bol zlomovým bodom kontrakt s japonskou maloobchodnou spoločnosťou Uniqlo. Stalo sa to po tom, ako hral Djokovič v Indian Wells 2011 – na páske na nohe mal napísaný povzbudzujúci odkaz po ničivom zemetrasení, ktoré spôsobilo veľké škody a tisícky obetí.

Ten turnaj však bol dôležitý aj z iného dôvodu, pripomína austrálsky The Age. Djokovič sa po prvý raz dostal na post svetovej jednotky a v ten rok ovládol aj tri zo štyroch grandslamových turnajov.

Dnes ich má na konte 22. Len v Melbourne ich získal desať. Okrem toho včera opäť zasadol na post svetovej jednotky a načal 374. týždeň ako tenisový kráľ. Matematicky nie je možné, aby ho do 8. marca niekto iný predbehol. Je isté, že aj tento rekord zveľadí minimálne na číslo 378.

Djokovič je vlastne mužom rekordov. Najviackrát zakončil rok ako svetová jednotka (7), má najviac veľkých titulov – z grandslamov, podujatí Masters a Turnaja majstrov ich vlastní dovedna 66. Toho, čo nemá, je čoraz menej a teoreticky je možné, že o pár rokov z toho neprekonaného nezostane nič.

Veľa sa hovorí o jeho životnom štýle, o jeho meditovaní, rozoberajú sa jeho slová o tom, ako sa dá z nečistej vody a štipky dobrej energie spraviť voda čistá. Aj médiá majú naňho prísnejší meter a často sa menej venujú tomu, čo všetko pre svoj úspech obetuje.

Novak Djokovič Čítajte viac Je to tu, po Federerovi sa Djokovičovi ohlásil aj Nadal. Srb útočí na Grafovú

Americká spisovateľka so srbskými koreňmi Ana Mitričová prišla pre The Age s iným vysvetlením. Podľa nej má maslo na hlave predovšetkým britská tlač, ktorá sa nedokáže preniesť cez to, že Djokovič bol a je úspešnejší, ako ich miláčik – iba o týždeň starší – Andy Murray.

Dva-tri roky

Jedno je fakt, Djokovičových 35 na papieri v tejto chvíli nič neznamená. Britský Independent píše, že v Austrálii hral ako v najlepších rokoch – keď mal 25. Ale čo sú to najlepšie roky? Srb totiž v Melbourne nepotvrdil, že by mu z fyzického fondu ubúdalo. Nepotvrdil to, lebo nemohol. Nikto ho totiž poriadne nepreveril – vyzvať Belehradčana na tenisový maratón bolo prakticky nemožné. Taký bol dominantný.

Jeho tréner Goran Ivaniševič verí, že balkánska superstar môže ešte „dva, tri roky“ hrať na najvyššej úrovni. Nielen vďaka prísnej diéte, ale aj preto, ako sa stará o svoje telo. „Ak už hovoríme o mladých hráčoch, áno, sú tu, je to skvelé pre tenis, skvelé pre jeho budúcnosť. Ale stále sú tu aj Djokovič s Nadalom,“ doplnil Chorvát po nedeľňajšom finále.

Collage Maker-26-Jan-2023-10.34-AM Čítajte aj Djokovič rýpe, Nadal vracia úder. Srb je napojený na prístroje, Španiel pochybuje

Djokovič má jednoznačne nakročené k titulu najlepší hráč všetkých čias. Napokon, viaceré parametre už v tejto chvíli dávajú jeho fanúšikom za pravdu. Ale definitívny súd budeme môcť vyniesť, až keď sa obaja – Srb aj Španiel – poberú za Rogerom Federerom. Do tenisového dôchodku.

Bývalý austrálsky tenista Paul McNamee, víťaz mnohých grandslamov vo štvorhre a neskôr riaditeľ Australian Open, si myslí, že Bazilejčan, ktorý vlani ukončil kariéru, je už mimo tejto debaty.

„Počet grandslamov je najdôležitejším meradlom, no nie jediným. Ak ich Novak bude mať na záver kariéry najviac, bude najlepším v histórii, ale momentálne to ešte nie je hotová vec,“ povedal rešpektovaný tenisový odborník pre austrálske médiá.

14. Djokovič Čítajte viac Djokovič na prsiach aj v srdciach. Spôsobil ošiaľ, potom aj plakal

„Rafa je naďalej favoritom na víťazstvo na Roland Garros a Djokovič v tejto fáze nemôže štartovať na US Open (nie je zaočkovaný, pozn. red.), ale evidentne je wimbledonským favoritom. Ľudia sú momentálne uchvátení a je pravda, že Novak tu podal naozaj neuveriteľný výkon. Je pravdepodobné, že nakoniec získa najviac titulov, ale nebolo by fér Nadala vopred odpísať,“ doplnil McNamee.

Boj sa teda presúva na antuku a hľadanie toho najlepšieho pokračuje. Nemalo by však byť zaťažené emóciami a subjektívnym pohľadom na vec. (Ne)očkovaním ani ničím podobným. Oprieť sa dá o jediné. O čísla.

V tejto chvíli to je grandslamová zhoda. No schyľuje sa k výhode pre Djokoviča.

Neskrývaná radosť. Víťazi Australian Open v parku Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Arina Sobolenková zapózovala v parku s víťaznou...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Australian Open 2023