Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po politikoch, ktorí Djokoviča odsúdili, nezostane nič, jeho meno však prežije generácie, píšu Briti

Novak Djokovič je šampión. Vlani odvrhnutý, tento rok oslavovaný. Vo svojom komentári si to všíma aj šéf športového oddelenia v renomovanom britskom denníku The Telegraph, Oliver Brown.

31.01.2023 08:42
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič po zisku 22. grandslamového titulu v kariére.
debata (8)

„Pred rokom bol vyvrheľom, zosmiešňovaný ako "Novax Djocovid“ za to, že sa odvážil zostať bez vakcíny. Muž, ktorého deportáciu využila austrálska vláda na cynický politický kapitál. Teraz si pokojne môže povedať, že mal posledné slovo nad všetkými oportunistami, ktorí využili svojich päť minút slávy na to, aby ho vystavili celosvetovému posmechu," začína svoju úvahu Brown.

Autor vo svojom komentári píše, že lanské zaobchádzanie s Djokovičom bolo obrovskou hanbou. „A preto niet divu, že po premenenom mečbale ležal obklopený svojou rodinou a trénerským tímom a plakal. Mohol aspoň nájsť útechu v tom, že kým politici, ktorí ho odsudzovali, čoskoro zmiznú, jeho meno, vďaka tomuto desiatemu triumfu na Australian Open, prežije celé generácie,“ pokračuje.

Brown píše, že Djokovič si „pri návrate na scénu po minuloročnom smiešnom cirkuse musel zahryznúť do jazyka. Krátko po pristátí v Austrálii mal jedinú poznámku, v ktorej priznal, že nikdy nezabudne na päť nocí, ktoré musel stráviť v záchytnom centre, ale inak sa choval dôsledne diplomaticky,“ opisuje jeho správanie.

Novak Djokovič Čítajte viac Federer je už z kola von. Djokovič má všetko, aby bol najlepší z najlepších

Vzápätí však dodáva, že v skutočnosti je tento jeho obraz omnoho zložitejší. „Ak sa Djokovičova húževnatosť na tohtročnom Australian Open zdala výnimočná, bolo to preto, že aj okolnosti boli výnimočné,“ zamýšľa sa Brown.

Ako príklad vypichol jeden moment, jednoznačný Djokovičov triumf nad domácim tenistom Alexom De Minaurom v 3. kole turnaja.

„Nie je náhoda, že jeho najjednostrannejšie víťazstvo prišlo proti Austrálčanovi Alexovi de Minaurovi, ktorý ho vlani otvorene obviňoval a smial sa na tlačovej konferencii, keď mu oznámili, že Djokoviča vyhodili z krajiny. Tento rok ho preto odrovnal,“ pokračuje autor.

Brown si myslí, že Djokovič nikdy nie je taký rázny, ako keď sa vzbúri v reakcii na osobnú urážku.

„Napriek tomu Djokovič dokázal, že dokáže zvíťaziť nielen nad akýmkoľvek súperom, ale aj nad každým z posvätných kritikov, ktorí sa kedysi tešili z jeho nešťastia. Len blázon by ho teraz označil za darebáka,“ dodal na záver.

Krásna a záhadná. Kto je Jelena Djokovičová? Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Na zápasy 22-násobného grandslamového šampióna...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2023 #The Telegraph