Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prerušia sériu? Slováci zabojujú o finálový turnaj bez stálice

Slovenský tenista Norbert Gombos pre zranenie nenastúpi vo víkendovom kvalifikačnom dueli o postup na finálový turnaj Davisovho pohára na pôde Holandska.

30.01.2023 11:42
Norbert Gombos Foto: ,
Norbert Gombos.
debata

V nominácii ho nahradí Lukáš Pokorný, informoval kapitán tímu Tibor Tóth. Gombos mal byť na harde v Groningene slovenskou singlovou dvojkou.

Tóth bude mať okrem Pokorného k dispozícii kvarteto Alex Molčan, Jozef Kovalík, Lukáš Klein, Igor Zelenay. Holandsko vyrukuje s päticou Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven, Wesley Koolhof, Matwe Middelkoop.

14. Djokovič Čítajte aj Djokovič na prsiach aj v srdciach. Spôsobil ošiaľ, potom aj plakal

"Noro sa potrebuje doliečiť, od Australian Open nehral. Nahradí ho Luky Pokorný a pocestuje s nami aj Peter Benjamín Privara. Budeme hrať na harde, je to náter na drevo. Povrch je trochu iný ako v NTC, preto sme sa pripravovali na dvorcoch Slovana Bratislava.

Od stredy budeme trénovať priamo v dejisku. Rebríčkové postavenie favorizuje Holandsko. Sledoval som zápasy ich hráčov, mali dobrý vstup do sezóny.

Griekspoor vyhral turnaj ATP v Pune a Van de Zandschulp bol v semifinále. Davis Cup je však niečo iné ako turnaje. Verím, že môžeme prekvapiť a zvíťaziť," uviedol Tóth.

Šéf slovenskej lavičky už má predstavu o tom, kto by mohol okrem Molčana nastúpiť vo dvojhrách.

Tibor Tóth. Foto: TASR, Martin Baumann
Tibor Tóth Tibor Tóth.

„Rozhodnem sa medzi Jojom Kovalíkom a Lukim Kleinom. Uvidíme, ako im bude sedieť povrch v Groningene. Do štvorhry počítam s párom Klein, Zelenay. Holanďania majú skvelého debla, veď Koolhof je svetovou jednotkou a aj Middelkoop figuruje v elitnej 20-ke.“

Slovenský líder bude Molčan, ktorý Holanďanov pozná.

„S Griekspoorom som hral viackrát, všetky zápasy boli vyrovnané, ale prehral som. Van Zandschulpa som zdolal vlani na antuke v Marakeši. Obaja sú na harde silní, jednoduché to nebude. Verím však, že ak zvolíme správnu taktiku, môžeme uspieť.“

Pokorný sa teší na atmosféru v tíme: „Som veľmi rád, že som dostal túto príležitosť. Chcem sa poďakovať kapitánovi, že mi dal dôveru. Bude to pre mňa cenná skúsenosť.“

Mirka Federerová Čítajte viac Prebytočné kilá sú zrazu preč. Takto kvitne Federerova Mirka

Úvodné sobotňajšie dvojhry sa začnú o 14.00 h. V nedeľu od 13.00 sú na programe štvorhra a záverečné dva single. Postup na finálový turnaj si zaistia víťazi dvanástich kvalifikačných duelov. Minuloroční finalisti Kanada a Austrália majú účasť zabezpečenú automaticky.

Vďaka voľným kartám od Medzinárodnej tenisovej federácie ITF si na prestížnom podujatí zahrajú aj Španielsko a Taliansko.

Slováci trikrát za sebou neuspeli v kvalifikácii. Vlani v marci prehrali v bratislavskom NTC s favorizovaným Talianskom 2:3, v roku 2020 podľahli Česku 1:3 a v roku 2019 Kanade 2:3. S Holanďanmi majú priaznivú bilanciu 1:0.

V roku 2005 ich zdolali vo štvrťfinále svetovej skupiny 4:1 a postúpili až do finále bojov o „šalátovú misu“, v ktorom prehrali v NTC s Chorvátskom 2:3.

Neskrývaná radosť. Víťazi Australian Open v parku Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Arina Sobolenková zapózovala v parku s víťaznou...
debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Norbert Gombos