Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stvorili monštrum. Djokovič zvládol výzvu, potom plakal v maminom náručí

Ak Novak Djokovič nenapísal najväčší, tak potom jeden z najväčších športových príbehov všetkých čas. Vyhral 22. grandslamový titul v kariére a desiaty na Australian Open.

29.01.2023 20:40
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič objíma víťaznú trofej v hráčskej šatni po finálovom triumfe nad Stefanosom Tsitsipasom.
debata (20)

Pritom vlani ho z Melbourne ponižujúco deportovali. Staronová svetová jednotka zdolala vo finále Gréka Stefanosa Tsitsipasa 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5).

V náručí matky

Rodák z Belehradu po premenenom mečbale nepadol na tamojší betón ako zvyčajne. Najprv prstom ukázal na hlavu a potom na srdce. Zdalo sa, že je to príliš chladná oslava a Srb ňou akoby chcel niečo odkázať. Potom však preliezol tribúnu a s najbližšími nechal priechod emóciám. Ľahol si, plakal, zatínal päste a dlho sa objímal s mamou i bratmi. Bol to jeden z najemotívnejších momentov jeho veľkolepej kariéry.

„Ďakujem celému môjmu tímu a rodine. Nemáte to so mnou ľahké, často vidíte aj odvrátenú časť mojej povahy. Dúfam, že mi odpustíte moje muchy. Táto trofej je aj vaša. Bola to jedna z najväčších výziev po tom všetkom, čo som zažil vlani. Je pre mňa najcennejšia v kariére, viedla k nej najťažšia cesta," povedal v slávnostnom príhovore.

Djokovičova cesta k víťazstvu na Australian Open Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič bol pred finále proti...

Podľa expertov to bol najdominantejší výkon, aký kedy Djokovič predviedol na Australian Open. Stratil len set, aj to v 2. kole proti Francúzovi Enzovi Couacaudovi v tajbrejku. Inak si počínal absolútne suverénne. V minulosti srbský tenista zvyčajne potreboval niekoľko desiatok minút na to, aby sa dostal do tempa, tento rok však bol od úvodu vždy totálne skoncentrovaný.

Rýchle a bezproblémové zápasy mu navyše veľmi pomohli. Do Melbourne neprišiel stopercentne fit a počas duelov mal zabandážované ľavé stehno. Niekoľkokrát pripustil malé svalové zranenie, to sa však počas turnaja zo dňa na deň zlepšovalo.

Novak Djokovič Čítajte viac Vlani ho vyhnali, je späť na tróne. Djokovič dobyl po desiatykrát Austráliu

Nedá sa však povedať, že vo finále podal oslnivý výkon. Predovšetkým v 2. sete bol Tsitsipas lepším hráčom, lenže na opačnej strane siete stál Djokovič. Hráč, ktorý nájde cestu, aj keď sa mu nedarí. Opäť tak vyslal zvyšku výrazne mladšieho tenisového pelotónu jasný odkaz, že medzera je stále veľká.

Vyrovnal Nadala

Bývalý zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu získal v Melbourne už 22. grandslamový titul v kariére. Vyrovnal sa doterajšiemu lídrovi Rafaelovi Nadalovi. Má síce už 35 rokov, ale stále nejaví známky starnutia.

8. Djokovič Čítajte viac Djokovič? To je iný level. Všetci tušíme, ako sa finále skončí, tvrdí expert

Podľa všetkého má pred sebou pár rokov na vrchole. Španielovo telo je opotrebovanejšie, experti sa zhodujú, že nadchádzajúci Roland Garros môže byť jeho posledným výstrelom. Inak povedané: ak Nadal v Paríži o štyri mesiace nevyhrá, pravdepodobná Djokovičova nadvláda vo Wimbledone a následných betónových grandslamoch môže znamenať, že rodák z Malorky už nikdy neprevezme vedenie v boji o veľké tituly.

„Djokovič je najlepší hráč, ktorý kedy držal v ruke tenisovú raketu," pripustil po prehratom zápase Tsitsipas. Bolo to preňho už druhé neúspešné finále grandslamu, pred dvomi rokmi podľahol Djokovičovi aj na Roland Garros.

Srbský šampión sa navyše v pondelok vrátil na post svetovej jednotky a môže tak aj naďalej zveľaďovať svoj rekord. Na tenisovom tróne dosiaľ strávil 373 týždňov, čo je suverénne najviac zo všetkých hráčov v histórii. Jeho návrat je o to obdivuhodnejší, že vlani si preskákal udalosťami, ktoré mu vyslovene nepriali.

Novak Djokovič. Čítajte viac Suverénny aj bez otca na tribúne. Djokovič vyzve vo finále Tsitsipasa

Všetko sa začalo jeho vyhostením z Melbourne a nemožnosťou obhájiť titul z roku 2021. Niekoľko mesiacov chýbal na okruhu, pretože sa nedal zaočkovať proti koronavírusu. O dvetisíc bodov v rebríčku ATP prišiel aj po Wimbledone, hoci ho vyhral. Jeho (ne)tenisové problémy potom pokračovali na US Open, na ktorý ho opäť nepustili.

Ďalšie rekordy

Srb všetko ustál a ako sám vraví, posilnilo ho to. Napokon, v nedeľu pripustil, že tohtoročný triumf v Austrálii radí medzi tri najdôležitejšie v kariére. „Tento zápas bol inšpiráciou pre všetkých tenisových fanúšikov v oboch krajinách (Srbsku a Grécku, pozn.), ktorí snívajú o tom, že si raz zahrajú v Aréne Roda Lavera. Je možné, že sa vám to podarí. Na ceste budete mať veľa prekážok, no čím viac ich zdoláte, tým budete lepšími ľuďmi. Nikoho nenechajte, aby vám zobral tieto sny. Ak nájdete čo i len jedného človeka, ktorý vám bude veriť, tak sa ho držte," povedal s jemne filozofickým nádychom.

„Haha, vravel som vám to. Stvorili sme monštrum. Bude mať aspoň 28 grandslamov. Úplne v pohode," napísal zasa pár sekúnd po finále na twitteri Austrálčan Nick Kyrgios. Djokovič určite nekončí. Chce získať ďalšie trofeje a pokoriť zostávajúce neprekonané rekordy. Veľa ich už nie je.

Milovaný i nenávidený - hviezdny Novak Djokovič Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič je srbský tenista, všeobecne...

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open #Melbourne #grandslam