Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvé finále, prvý grandslamový titul. V Melbourne vyhrala Bieloruska

Víťazkou dvojhry na grandslamovom Australian Open sa stala bieloruská tenistka Arina Sobolenková. Vo finále v Melbourne zvíťazila v pozícii nasadenej päťky nad turnajovou dvadsaťdvojkou Kazaškou Jelenou Rybakinovou 4:6, 6:3 a 6:4.

28.01.2023 12:14
Arina Sobolenková. Foto: ,
Arina Sobolenková s trofejou za víťazstvo na Australian Open.
debata (19)

Sobolenková uspela hneď pri svojej prvej účasti vo finále na niektorom z turnajov veľkej štvorky. Vďaka triumfu sa vo svetovom rebríčku posunie o tri pozície a bude svetovou dvojkou.

Doteraz najlepšími výsledkami Bielorusky na grandslamových turnajoch boli tri semifinálové účasti. V roku 2021 bola medzi kvartetom najlepších na Wimbledone a US Open, v New Yorku si zahrala semifinále aj v minulom roku.

Sobolenková v tejto sezóne ešte stále neprehrala a ťahá sériu jedenástich víťazných zápasov. V zbierke má aj dva grandslamové tituly vo štvorhre, spoločne s Belgičankou Elise Mertensovou triumfovali v roku 2019 na US Open o dva roky neskôr v Melbourne.

Stefanos Tsitsipas Čítajte viac Na Djokoviča čaká hašterivý filozof. Tsitsipas sa tvári, že čo bolo (ne)bolo

Dvadsaťtriročná Rybakinová si musí počkať na svoju druhú grandslamovú trofej, vlani triumfovala vo Wimbledone. Finále začala aktívnejšie Rybakinová, v úvode ťažila z kvalitného podania, po ktorom dokázala Bielorusku zatlačiť do defenzívy.

V treťom geme prelomila súperkin servis a viedla 3:1. Sobolenková na začiatku kopila dvojchyby, no postupne sa dostala do tempa a dokázala vyrovnať na 4:4. Záver však patril Kazaške, ktorá brejk z deviateho gemu potvrdila následnou čistou hrou a získala set za 34 minút v pomere 6:4. Sobolenková prehrala vôbec prvý set v sezóne.

Renáta Jamrichová Čítajte viac Slovensko má grandslamovú víťazku. Jamrichová získala titul vo štvorhre

V druhom však zlepšila prvé podanie, začala hrať agresívnejšie a po brejku vo štvrtom geme si vybudovala náskok 4:1. V šiestej hre sa Rybakinová vyhrabala z troch brejkbalov a dokázala upraviť na 2:4 i 3:5. Bieloruska si však koncovku druhej sady postrážila a zakončila ju štýlovo esom.

O všetkom tak musel rozhodnúť tretí set. Diváci v Aréne Roda Lavera v ňom sledovali viacero zaujímavých dlhých výmien. Hráčky si držali servis až do siedmeho gemu, keď Sobolenková vzala súperke podanie a ujala sa vedenia 4:3.

Bieloruska výborne returnovala a brejk následne v ôsmej hre potvrdila. Rybakinová ešte dokázala znížiť na 4:5, no záver setu patril Sobolenkovej, ktorá v desiatom geme premenila v poradí štvrtý mečbal.

ženy – dvojhra – finále:
Arina Sobolenková (Biel.-5) – Jelena Rybakinová (Kaz.-22) 4:6, 6:3, 6:4

Svetové tenistky v bikinách Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Anna Bondarová - Maďarsko

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Aryna Sabalenková #Jelena Rybakinová