Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénny aj bez otca na tribúne. Djokovič vyzve vo finále Tsitsipasa

V nedeľnom finále Australian Open sa proti sebe postavia Novak Djokovič a Stefanos Tsitsipas. Srb si v semifinále poradil s Američanom Tommym Paulom 7:5, 6:1, 6:2. Grécky vyzývateľ postúpil cez Rusa Karema Chačanova po výsledku 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6) a 6:3.

27.01.2023 08:26 , aktualizované: 12:09
Novak Djokovič. Foto: ,
Novak Djokovič počas semifinálového duelu na Australian Open.
debata (2)

Djokovič, okrem krátkeho zaváhania na konci úvodného setu, dominoval v semifinálovom súboji. Na ňom sa nezúčastnil jeho otec Srdjan Djokovič. Rozhodol sa tak po spôsobenom rozruchu v Melbourne Parku, keď ho novinári zachytili s proruskými fanúšikmi.

„S mojou rodinou sme si vojnu prežili, preto chceme iba mier. Nemal som v úmysle spôsobiť takéto nedorozumenie. Som tu len pre to, aby som podporoval svojho syna,“ uviedol krátko pred semifinále Djokovič starší.

Djokovič po postupe do finále v číslach Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
22 grandslamový titul môže Novak Djokovič...

Tridsaťpäťročný Djokovič bude mať šancu vyrovnať sa na čele historickej tabuľky grandslamových šampiónov Rafaelovi Nadalovi, ktorý má na konte spolu 22 titulov. Srb ich doteraz získal 21 a ak uspeje vo finále, vráti sa na post svetovej jednotky prvýkrát od júna 2022. Jednotkou sa v prípade triumfu stane aj Tsitsipas, premiérovo v kariére. Líder rebríčka bol doteraz Španiel Carlos Alcaraz.

Djokovič natiahol svoju víťaznú šnúru na Australian Open na 27 zápasov a prekonal tak doterajší rekord Andreho Agassiho v open ére. Naposledy prehral v Melbourne ešte v roku 2018.

Hon na Djokoviča vs. triumfálny návrat Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Rok 2022: 4. januára Novak Djokovič informoval...

Vlani nemohol obhajovať titul, keďže nebol zaočkovaný proti koronavírusu a deportovali ho z krajiny. AO vyhral predtým v rokoch 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 i 2021. V se­mifinále a ani vo finále tohto turnaja ešte nikdy neprehral.

Kým Novak Djokovič si na Australian Open zahrá vo finále po desiatykrát, Tsitsipas bude mať v boji o titul premiéru. Do finále sa dostal na štvrtý pokus, doteraz bolo jeho maximom na Australian Open semifinále (2019, 2021, 2022).

Collage Maker-26-Jan-2023-10.34-AM Čítajte viac Djokovič rýpe, Nadal vracia úder. Srb je napojený na prístroje, Španiel pochybuje

V grandslamovom finále bol dosiaľ jediný raz, v roku 2021 na Roland Garros prehral vo finále so Srbom Novakom Djokovičom v piatich setoch.

Súperom Tsitsipasa vo finále bude víťaz druhého semifinálového súboja medzi turnajovou štvorkou Djokovičom a nenasadeným Američanom Tommym Paulom.

„Ako malý chlapec som sledoval Marcosa Baghdatisa, ako sa tu v Austrálii dostal do finále a sníval som o tom, že sa mi to raz rovnako podarí. Teraz sa mi to splnilo. Bol to jeden z mojich najobľúbenejších hráčov,“ spomenul Tsitsipas v prvom pozápasovom rozhovore rok 2006, keď cyperský hráč podľahol až v súboji o titul Rogerovi Federerovi.

Z Rusko fanúšik Čítajte viac Agresívni Rusi robia problémy. Fotili sa s otcom Djokoviča, ten dostal po prstoch

„Viem, koľko ma stálo úsilia, aby som sa dostal až sem. Chcel som zápas ukončiť už v treťom sete, trvalo to napokon trochu dlhšie, ale s podporou mojich úžasných fanúšikov sa mi to podarilo. Som extrémne šťastný, že som vo finále a teraz uvidíme, čo sa stane ďalej,“ uviedol Tsitsipas.

Grék je vo veku 24 rokov najmladší finalista Australian Open od roku 2011. Vtedy sa do neho dostal 23-ročný Djokovič, v súčasnosti už deväťnásobný šampión z Melbourne.

muži – dvojhra – semifinále:
Stefanos Tsitsipas (Gr.-3) – Karen Chačanov (Rus.-18) 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3
Novak Djokovič (Srb.-4) – Tommy Paul (USA) 7:5, 6:1, 6:2

Milovaný i nenávidený - hviezdny Novak Djokovič Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovič je srbský tenista, všeobecne...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Karen Chačanov #Stefanos Tsitsipas