Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

„Mami, kto je ten idiot?“ Ruského bombardéra stvoril bohatý ujo

Hrá bez vlajky, ale v úžasnej forme. V životnej, lebo hoci sa o ňom hovorí už roky, do semifinále grandslamu sa prebojoval iba druhýkrát v kariére. Opäť po štyroch mesiacoch.

25.01.2023 16:34
Karen Chačanov Foto: ,
Karen Chačanov.
debata (6)

Karen Chačanov je jediným ruským tenistom v semifinále Australian Open. Medzi mužmi i ženami. V piatkovom boji o nedeľňajšie finále vyzve Gréka Stefanosa Tsitsipasa.

Nie si dosť dobrý

Má arménsky pôvod a v DNA vzdelanie, keďže obaja jeho rodičia sú lekári. Experti ho označujú za nového Marata Safina, niekdajšieho skvelého tenistu. Tiež je vysoký, tiež ma silné ruky. Delové podanie i forhend. To je však všetko, lebo zatiaľ čo Tatár Safin viedol bujarý tenisový život s občasnými výstrelkami, Chačanov je akoby presný opak.

Napokon, sám sa oveľa viac vidí v legendárnom Argentínčanovi Juanovi Martínovi Del Potrovi. Profesionálnu kariéru odštartoval v roku 2013, ale tak, ako to v prípade ruských tenistov býva, na začiatku muselo byť niečo iné, ako prepracovaný systém, ktorý podporil talentovaného hrá­ča.

Collage Maker-18-Jan-2023-04.39-PM Čítajte aj Modelky, dizajnérka aj Nedvědova dcéra. Toto sú partnerky top tenistov

Napriek nesporným úspechom ruských tenistov je podpora tohto športu v krajine celkom chabá. Pár čísiel nech je toho dôkazom. Ešte donedávna bol ročný rozpočet Ruskej tenisovej federácie okolo osem miliónov amerických dolárov. Američania za ten čas investovali 225 miliónov a Číňania, ktorí majú v top 500 iba štyroch hráčov, až 150 miliónov.

„V Sovietskom zväze bol tenis iba pre bohatých aristokratov. Politické autority ho dokonca označovali za buržoázny šport. Paradoxne, politici z komunistickej strany ho hrali veľmi radi. Žiaľ, odvtedy sa u nás veľa nezmenilo. Podpora prakticky neexistuje. Tenis zostáva zodpovednosťou rodičov a pár bohatých ľudí. Rozhodne to nie je národná záležitosť,“ vravel Boris Sobkin, bývalý tréner Michaila Južného.

Martin Kližan, Novak Djokovič Čítajte viac Kližan o Djokovičovi: Na sieti je slabší, no príde tam len dvakrát - kvôli žrebu a podať si s vami ruku

Tým boháčom na začiatku Chačanovovej cesty bol jeho strýko Alexander Zajonc, multimilionár a veľký pokrový nadšenec. Ani to však nebolo len-tak. V rozhovore pre francúzsky L'Equipe naznačil, že spočiatku o synovcovi presvedčený nebol. „Zahrali sme si jeden priateľský set a zdolal ma až v tajbrejku. Na konci som mu povedal: ‚Prepáč, ale si slabý.‘“

Zajonc si totiž desať rokov predtým „ťukol“ aj s Annou Čakvetadzeovou, z ktorej sa neskôr stala svetová päťka v rebríčku WTA. „Mala jedenásť a pohodlne som ju zdolal. V ďalšej sezóne som však nemal šancu. To dievča mlátilo do loptičky všetkými smermi – rýchlo a tvrdo. V porovnaní s ňou Karen prepadol,“ doplnil myšlienku.

Peniaze a kontakty

Mimochodom, Anna bola skutočne zázračné dieťa, ale lúpež v jej vlastnom dome v zime 2007 prakticky pochovala jej skvele rozbehnutú kariéru. Talentovanú hráčku spútali, videla, ako mučia jej rodičov a odvtedy žila v akomsi mentálnom zajatí. Po viacerých zraneniach s tenisom skončila. Mala len 26 rokov.

Zajonc však v Chačanovovi predsa len niečo videl. Keď mal pätnásť, oslovil jeho rodičov s ponukou. Stačilo povedať koľko.

„Talentovaný tenista predsa niečo stojí,“ potvrdil. Okrem peňazí využil konexie a k mladému Karenovi angažoval Vedrana Martiča, ktorý v minulosti viedol Gorana Ivaniševiča. S radami oslovil Andreja Česnokova a Jevgenija Kafeľnikova a klopal na dvere významných tenisových podujatí v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

„Tréningy, cestovanie, zaplatil som všetko,“ potvrdil úspešný biznismen. Napokon, do neistých stávok chodil rád, ani poker predsa nič nezaručuje. „Volám to antistresový program. Môžete ísť do reštaurácie a za hodinu miniete toľko, ako za celý deň na jednom hracom stole.“

Roger Federer Čítajte aj Po 15 rokoch na lyžiach: Je to dobrý pocit, tvrdí tenisový kráľ

Zajonc nakoniec potvrdil, že má dobrý čuch, z Chačanova sa vykľul borec, ktorý pred rokmi ohromil svet. Dnes je síce v druhej desiatke, ale bol už aj ôsmy. V Melbourne sa dokonca stal 50. hráčom v open ére, ktorý sa prebojoval do všetkých grandslamových štvrťfinále.

Ani peniaze od strýka už nepotrebuje – počas kariéry zarobil viac ako 12 miliónov dolárov a v portfóliu sponzorov má Nike, Wilson, Rolex, Cadillac, Giorgio Armani či Lavazzu.

Chačanov je dnes jednou z veľkých postáv ruského tenisu. Patrí do elitnej trojky – spolu s Andrejom Rubľovom, ktorý v Austrálii vypadol vo štvrťfinále s Novakom Djokovičom i Daniilom Medvedevom, lanským finalistom. Doma však ich výsledky akoby stále nevedeli doceniť.

Karen Chačanov. Foto: Profimedia
Karen Chačanov Karen Chačanov.

„Záujem o tenis v Rusku jednoznačne rastie. Avšak vzhľadom na kvalitu hráčov, ktorú dnes máme, by som očakávala oveľa výraznejší boom. Futbal, volejbal, krasokorčuľovanie, ale aj MMA sa tešia väčšej popularite. Keď Simona Halepová vyhrala grandslamový titul, v Bukurešti jej gratulovalo 30-tisíc ľudí. V Rusku niečo podobné nehrozí,“ tvrdí Maria Nikulaškinová, reportérka z denníka Sport Express.

Ženáč – tínedžer

Ruskí hráči sú iní ako zvyšok tenisového sveta. Hoci stále majú iba 26, resp. 27 rokov, Chačanov, Rubľov aj Medvedev sú už ženáči. Chačanov spoznal manželku, keď mal len osem.

Volá sa Veronika Škliajevová.

Tenista v jednom z rozhovorov opísal netradičný príbeh ich zoznámenia. „Obaja sme hrali tenis a niekam leteli. Ona aj s mamou stáli pri prijímacom pulte a my s kamarátom – kričiac a smejúc sa nahlas – sme do nej narazili batožinovým vozíkom. Obrátila sa k mame a opýtala sa: ‚Čo je to za idiotov?‘ Začala sa láska na prvý pohľad,“ prezradil tenista.

Svadba v Barcelone, dovolenka na Maldivách. Vzali sa v apríli 2016, keď Chačanov ešte nemal ani dvadsať. V roku 2019 sa im narodil syn.

„Byť otcom je… Je to ťažké opísať slovami. Deň, keď som prvýkrát videl svoje dieťa, bol najšťastnejší v mojom živote,“ opísal svoje vtedajšie pocity.

Tým sa akiste nikdy nič nevyrovná. Ani finále Australian Open, ktoré má teraz na dosah.

Karen Abgarovič Chačanov (narodený 21. mája 1996) je ruský profesionálný tenistka. Vyhral štyri tituly na okruhu ATP Tour vo dvojhre vrátane Masters 1000 v Paríži 2018. Získal striebro na olympijských hrách v Tokiu v roku 2020 a na US Open 2022 sa dostal do veľkého semifinále. Svoje kariérne maximum v singlovom rebríčku dosiahol 15. júla 2019 – bol 8. na svete. Dnes je 20.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Karen Chačanov #Australian Open 2023