Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan o Djokovičovi: Na sieti je slabší, no príde tam len dvakrát - kvôli žrebu a podať si s vami ruku

Roky bol v tomto čase na opačnom konci sveta. O austrálskych horúčavách zvykol vravieť, že "chlapci z Petržalky sú zvyknutí na iné veci". Martin Kližan (33) hral naposledy na turnaji v Melbourne na začiatku sezóny 2021, dnes turnaj sleduje už iba z povzdialia.

24.01.2023 14:00
Martin Kližan, Novak Djokovič Foto:
Martin Kližan a Novak Djokovič.
debata (2)

„V pavúku už nie je Rafael Nadal ani Daniil Medvedev, pre Novaka Djokoviča nevidím žiadnu reálnu hrozbu,“ vraví bývalý tenisový reprezentant.

Keď sme s vami pred piatimi rokmi robili rozhovor, povedali ste, že sa tešíte na čas, keď budete v noci hore a cez deň spať. Je to tak, ako ste si želali?

Nie úplne. Záleží od obdobia. Po kariére som mal niekoľko mesiacov plných oddychu a pohody, no vystriedali ich aj náročnejšie chvíle. Napríklad, keď som celý čas venoval tenisovým záležitostiam a neskôr – v závere minulého roka – komunálnym voľbám.

Je však nejaký hráč, kvôli ktorému by ste sa zobudili o siedmej ráno a pozreli si jeho zápas?

Kedysi sa takí našli. Žiaľ, Marat Safin ani Goran Ivaniševič už tenis nehrajú.

Je väčšia zábava na Australian Open hrať alebo toto podujatie sledovať cez pol sveta v televízii?

Keď sa na to pozriem spätne, tak platí, že lepšie je hrať. Na ktoromkoľvek turnaji. No keď sa zamyslím nad tým, aký je náročný tenis na profesionálnej úrovni, neraz si vydýchnem. Predsa len, je to obrovská drina.

Ak by ste si mali z Melbourne vybrať jediný moment, na ktorý rád spomínate, ktorý to bude?

Austrálska šnúra bola vždy veľmi špecifická, pretože som tam museli letieť už 25. decembra. Pre mňa sú Vianoce najkrajší sviatok v roku a nikdy som si ich nemohol užiť s rodinou a v kruhu najbližších. Melbourne bezpochyby patrí k najlepším turnajom v sezóne, ale ak mám byť úprimný, nikdy som sa tam netešil.

V roku 2014 ste o tamojších extrémnych horúčavách vyhlásili, že to nie je žiadny problém, „veď petržalskí chlapci sú zvyknutí aj na iné veci“. Ruku na srdce, bol v tom aj kus frajeriny?

Samozrejme, že to teplo a vlhko som vnímal. Keď sme si po siedmich minútach menili strany a ja som vzal fľašu zo zeme, bola zospodu celá čierna – spálená. Alebo keď sa hráčom z tepla roztápalo lepidlo a schádzala im podrážka z tenisiek. Ja som však bol výborne kondične pripravený a dobre som sa s tým vyrovnal. A to, že som hrdý Petržalčan, vie snáď každý. Aj to, že milujem humor a tiež zabávať ľudí navôkol. Preto vznikla tá legendárna veta, za čo som mimochodom dostal aj ocenenie.

Linda, Brenda, Fruhvirtová Čítajte viac Hviezdne sestry môžeme len závidieť. Čechom patrí prítomnosť aj budúcnosť

Aké?

Osobnosť Petržalky (úsmev). Od vtedajšieho starostu, pána Bajana

Prekvapilo vás, ako po lanskej deportácii prijalo austrálske publikum Novaka Djokoviča?

On je obrovská hviezda. Kamkoľvek príde. Ľudia môžu byť radi, keď ho sledujú na vlastné oči. Je to presne to isté, ako keď si kúpite lístok na futbalový zápas, ale v konečnom dôsledku sa pozeráte celý čas iba na Cristiana Ronalda alebo Lionela Messiho. Djokovič je presne ten level.

Vlani, keď ho deportovali, ste sa ho na sociálnej sieti niekoľkokrát vehementne zastali. Ako sa na situáciu pozeráte s odstupom roka?

Mám pocit, že svet úplne zošalel – z pandémie, z testovania aj z očkovania. Neraz víťazila byrokracia nad zdravým rozumom. Vravím narovinu, že nie som očkovaný a mám pocit, že to, čo sa dialo, bolo extrémne nespravodlivé, až diskriminačné.

Napadlo vám vtedy, že to môže byť koniec Djokovičovej kariéry?

Ak by preto skončila taká výnimočná športová kariéra, tak pánboh nám žehnaj.

Nick Kyrgios po jeho suverénnom triumfe nad De Minaurom napísal, že odteraz sa pozerá na svoj tenis z úplne iného uhla – že musí byť naozaj dobrý, keď Novaka už zdolal. Čo vy? Tiež máte jeho skalp…

Poviem to inak: triumfy nad Djokovičom (2018, Barcelona, antuka – 6:2, 1:6, 6:3, pozn.) a Nadalom (2014, Peking, betón – 6:7, 6:4, 6:3, pozn.) si cením najviac spomedzi víťazstiev nad jednotlivými hráčmi.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič nechcel byť na kurte dlho. Rozobral hviezdu na súčiastky

S akou taktikou ste proti Djokovičovi zvykli nastupovať na kurt?

Ak chcete zvíťaziť proti najlepším hráčom sveta, musíte mať naozaj veľa natrénované. V daný moment mať formu a sebavedomie, ktoré vám pomôže v najťažších chvíľach. Novak je absolútne komplexný hráč. Kedysi zvykol horšie podávať, ale dnes servuje oveľa lepšie. Má však jedno mínus.

Pokračujte…

Je to jeho hra na sieti. Pri jeho štýle tam však ide iba dvakrát za zápas. Keď sa žrebuje a keď vám na konci príde podať ruku (smiech).

Kedy hral podľa vás najlepší tenis? Má 35 rokov – je v niečom na ústupe?

Momentálne je v najlepšej fáze svojho života. Hrá rovnako dobre ako kedysi. Je jeden z najlepšie fyzicky pripravených športovcov na svete. Ale mentálne je na 120-tich percentách. Kvôli lanskému teroru, ktorý prežil a tiež honu po najväčšom množstve grandslamových víťazstiev.

V Melbourne nastupuje so zatejpovaným stehnom, v minulých dňoch sa sťažoval na drobné zranenie. Nadal vlani so zraneným chodidlom ovládol Roland Garros. Dá sa hrať stopercentný tenis, keď hráč nie je stopercentne fit?

Každé zranenie je v tenise limitujúce. Samozrejme, dá sa hrať aj pod injekciami, ale s rizikom, že sa to ešte zhorší. Neviem, ako to má momentálne Novak, ale verím, že je v poriadku a že nebude musieť z Melbourne predčasne odstúpiť.

V tejto súvislosti Djokovič médiám vyčítal, že jeho zranenia posudzujú inak ako u ostatných hráčov…

Médiá sa správajú tak, ako chcú. Úspešný článok je ten, na ktorý si klikne najviac ľudí a nie ten, ktorý je zaujímavejší a v ktorom sa dočítate viac. Ale nerozoberajme to ďalej, lebo môj pohľad na prácu médií nie je úplne vhodná téma (úsmev).

Vidíte momentálne v pavúku niekoho, kto by mohol Djokoviča zastaviť?

Myslím si, že Novak vyhrá Australian Open. Stopnúť ho môže jedine zranenie alebo zhoda iných päťdesiatich okolností, ktoré by sa museli stať. V pavúku už nie sú Nadal ani Daniil Medvedev, v tejto chvíli nevidím reálnu hrozbu pre Djokoviča.

Z počítania grandslamových titulov sa v poslednom období stal fetiš, no Srb okrem toho strávil na čele svetového rebríčka 373 týždňov. Čo je z pohľadu bývalého tenistu obdivuhodnejšia štatistika?

Obe sú fenomenálne. No Novakovi prajem, aby prekonal aj grandslamový rekord.

Je pre vás už dnes najlepším hráčom všetkých čias?

Jednoznačne. Odhliadnuc od výsledkov, ktoré majú s Federerom a Nadalom veľmi podobné, sa roky aktívne zapája do vytvorenia novej tenisovej asociácie PTPA, ktorá má konečne slúžiť v prospech všetkých tenistov. Chceme, aby nová asociácia bola podobná ako NHL, NBA, NFL a podobné, kde pomer finančného zisku hráč – organizácia/turnaj, sa bude hýbať v rozmedzí 50:50. A práve pomoc od Novaka pre ostatných hráčov i ďalšie generácie je pre mňa rozdielový bod. To ho robí G.O.A.T. (z angl. najlepšieho hráča v histórii)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Novak Djokovič #Australian Open 2023