Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdne sestry môžeme len závidieť. Čechom patrí prítomnosť aj budúcnosť

Kvitová, Plíšková, Krejčíková, Bouzková, Siniaková... Čo meno, to pojem.

23.01.2023 14:58
Linda, Brenda, Fruhvirtová Foto:
Linda (vľavo) a Brenda, Fruhvirtové.
debata (7)

Česi si po rokoch opäť môžu povedať, že ich hviezda konečne žiari aj medzi mužmi. Čakajú na ňu od čias Tomáša Berdycha. Dvadsaťjedenročný Jiří Lehečka sa nečakane prebojoval do štvrťfinále Australian Open. Pardon, medzi najlepšou osmičkou majú jeden a pol hráča, lebo Sebastian Korda je Čech v americkom obale.

Najprv len záľuba

Po pôste dôvod na radosť. Veď naposledy bol v grandslamovom štvrťfinále práve Berdych na Australian Open 2018. Bolo to však už na sklonku kariéry, o necelý rok ju definitívne ukončil. Lehečka i Korda sú iba na začiatku.

Predovšetkým Lehečka je na scéne nečakanou kométou. Tenistom, ktorý má šport v krvi. Jeho otec Jiří bol profesionálnym plavcom, mama Romana zasa atlétkou, ktorá si rozumela s tartanom. „Najlepší spôsob, ako si čokoľvek zarobiť, je tvrdá práca,“ reprodukuje slová svojho otca Lehečka.

Šport má v génoch. Ako malý chlapec skúšal kadečo – plával, behal, jazdil na bicykli, lyžoval alebo bežkoval. Až keď sa dostal do mládežníckej reprezentácie, povedal si, že tenis je jeho cesta.

„Najprv to bolo len o zábave a nikdy som nemal ambície stať sa profesionálom. Bola to skôr záľuba a jeden zo športov, ktoré som mal rád,“ pripustil Lehečka pre atp.com po postupe medzi najlepšiu osmičku.

Už medzi juniormi dokazoval, že z neho rastie solídny tenista, v renkingu to dotiahol na desiate miesto a spolu s krajanom Jonášom Forejtkom ovládli Wimbledon.

Takto pred dvomi rokmi bol hlboko v štvrtej stovke mužského rebríčka, vlani v druhej. Až vo februári, keď sa senzačne prebojoval do semifinále v Rotterdame, sa prvýkrát ukázal medzi elitou. Na Australian Open prišiel ako 71. hráč sveta, už teraz je isté, že na konci turnaja poskočí na hranicu najlepšej päťdesiatky.

„Niečo podobné som rozhodne nečakal. Aj keď hlboko vo vnútri som veril vo vzostup. Teraz som vo štvrťfinále a dúfam, že pôjdem ďalej,“ verí si. Na životný zápas nastúpi v utorok o 10.30 proti Stefanosovi Tsitsipasovi.

Jiří Lehečka počas osemfinále v Melbourne. Foto: TASR/AP, Asanka Brendon Ratnayake
Jiří Lehečka Jiří Lehečka počas osemfinále v Melbourne.

Otec – Štěpánek – syn

V noci ho odohrá aj Sebastian Korda. Jeho súperom bude Rus Karen Chačanov – podrobnosti zo zápasu nájdete na portáli sportweb.sk. Hoci pri Kordovom mene veje americká vlajočka, dá sa povedať, že tento 22-ročný rodák z Bradentonu na Floride je aj tak viac Čechom.

Syn slávneho otca Petra Kordu, ktorý v Melbourne triumfoval v roku 1998, sa vo svojom – a nielen športovom – živote obklopuje všetkým českým. Nielenže často navštevuje krajinu svojich rodičov, má aj českého trénera a dokonca aj českú priateľku. Prvým je Radek Štěpánek, bývalý skvelý tenista, druhou Ivana Nedvědová, dcéra legendárneho futbalistu Pavla Nedvěda.

Aj jeho športové záujmy boli spočiatku typicky české. Do deviatich rokov koketoval výlučne s hokejom. Až keď ho otec Petr vzal v roku 2009 na US Open a tam uvidel na kurte Štěpánka v zápase proti Djokovičovi, bolo rozhodnuté.

Štěpánka v tom čase viedol práve Korda starší, teraz – symbolicky – vedie Štěpánek Kordu mladšieho. „Spomínam si, že pred desiatimi rokmi mi Petr vravel, že má deti a možno mu to budem môcť oplatiť a budem ich raz trénovať. Zdalo sa mi to neuveriteľné, ale pozrite sa, je to tu,“ smial sa Štěpánek do kamier Eurosportu.

Ak o Lehečkovi platí, že je z čisto športovej rodiny, tak čo potom Korda? Obaja jeho rodičia boli profesionálni tenisti a športu sa dnes venujú aj Sebastianove dve sestry. Jessica a Nelly sú golfistky. Druhá z nich dokonca patrí medzi najlepšie na svete.

9x Sebastian Korda alebo čo by ste mali vedieť Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Od troch rokov smeroval k tomu, aby bol z neho...

Kordov progres medzi elitu bol rýchlejší. V roku 2018 ovládol juniorku na Australian Open – mimochodom, presne dvadsať rokov po tom, ako na tom istom kurte triumfoval jeho otec. V sezóne 2020 si zahral vo 4. kole Roland Garros, vlani bol členom elitnej tridsiatky a už teraz je isté, že v pondelok si vytvorí kariérne maximum. Bude najhoršie 25. Tretí najlepší Američan v rebríčku.

Keď Lehečka postúpil do štvrťfinále, v rozhovore pre český web idnes.cz povedal: „Aj českí chlapci vedia hrať tenis“. Správne naznačil, že dosiaľ to bolo predovšetkým o ženách. Napokon, už niekoľko rokov sa pravidelne dostávajú do záverečných kôl na všetkých grandslamových turnajoch.

Na každom z nich štartuje 128 mužov a 128 žien. Tento rok na Australian Open nastúpili traja českí muži, ale až jedenásť žien. Až štyri z nich boli nasadené. Do štvrťfinále sa síce prebojovala iba dlhoročná stálica Karolína Plíšková, ale české tenistky opäť potvrdili, že o ich budúcnosť netreba mať žiadne obavy.

Talentované sestry

Volá sa Linda Fruhvirtová, má iba sedemnásť a na turnaji skončila až teraz. Po osemfinálovej bitke so skúsenou Donnou Vekičovou – 2:6, 6:1, 3:6.

O tejto mladučkej Češke sa v kuloároch hovorí už niekoľko rokov. Má pred sebou žiarivú budúcnosť a keď to povie tenisová kapacita ako Patrick Mouratoglou, tak na tom najskôr niečo bude.

„Veľa hráčov tvrdí, že sa chcú stať svetovou jednotkou, ale len niektorí tomu hlboko vo vnútri veria. Linda je jednou z nich. Vyhráva, pretože keď vstúpi na kurt, udiera, udiera a udiera, až kým vás nezlomí. Jej mentalita je veľmi vzácna. Sledujeme neuveriteľnú bojovníčku,“ povedal renomovaný kouč pre The Eye of the Coach.

Linda Fruhvirtová. Foto: Profimedia
Linda Fruhvirtová Linda Fruhvirtová.

Z Melbourne odchádza so vztýčenou hlavou, v rebríčku WTA by mala poskočiť až o 30 miest, dostane sa na zlom prvej a druhej päťdesiatky. Mladšiu hráčku na budúci pondelok pred ňou nenájdete.

A ďalšia skvelá správa pre český tenis je, že Linda Fruhvirtová má aj sestru – Brendu. Je ešte mladšia, má iba pätnásť, ale na Australian Open sa prebojovala z kvalifikácie až do hlavnej súťaže. Stala sa tak piatou najmladšou hráčkou, ktorá si kedy zahrala na tomto turnaji. Momentálne jej patrí v rebríčku 136. miesto, je však najmladšou tenistkou v top 250.

Ich rodičia sa dlhé roky živili zariaďovaním interiérov, kvôli dcéram sa však rozhodli s podnikaním skončiť. Stavili všetko na jednu kartu. Na tenisovú kariéru potomkov. Česká verejnosť ich za to neraz kritizovala.

„Až čas ukáže, či sú blázni, alebo s deťmi kráčajú po neobvyklej ceste v ústrety vzrušujúcej budúcnosti,“ napísal pred tromi rokmi denník Mladá fronta Dnes.

Dnes je zrejmé, že čas hral s Fruhvirtovcami. Český tenis to má rozohrané na jednotku.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sebastian korda #Jiří Lehečka #Linda Fruhvirtová