Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Molčan pokoril šampióna z roku 2014. Wawrinku vyradil v piatich setoch

Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V úvodnom kole vyradil melbournskeho šampióna z roku 2014 Švajčiara Stana Wawrinku po päťsetovej bitke 6:7 (3), 6:3, 1:6, 7:6 (2), 6:4.

16.01.2023 06:40 , aktualizované: 15:02
Alex Molčan Foto:
Alex Molčan v zápase so Stanom Wawrinkom.
debata (1)

Vo štvrtom dejstve otočil z 3:5. Jeho ďalším súperom bude šiesty nasadený Kanaďan Felix Auger-Aliassime, ktorý zdolal svojho krajana Vaska Pospisila 1:6, 7:6 (4), 7:6 (4), 6:3.

S Augerom-Aliassimeom má Molčan priaznivú bilanciu 1:0, vlani nad ním zvíťazil na antukovom turnaji ATP v marockom Marakeši.

Molčan i Wawrinka v prvom sete trikrát stratili podanie a rozhodnutie padlo v tajbrejku, ktorý bol jasne v réžii Švajčiara. Wawrinka si po dvoch minibrejkoch vybudoval náskok 4:0 a za stavu 6:3 premenil po dvojchybe Molčana v poradí druhý setbal.

Novak Djokovič Čítajte viac Spoznávame sa? Pred rokom sme Djokoviča prenasledovali, píšu v Austrálii

Najlepší slovenský singlista sa rýchlo zmobilizoval a v druhom sete bol na dvorci lepší hráč, mal navrch v dlhších výmenách. Za stavu 3:2 Wawrinku brejkol a v deviatom geme využil pri vlastnom servise štvrtý setbal.

Švajčiara trápilo ľavé koleno a požiadal o ošetrenie. V treťom sete za stavu 1:1 mal Molčan k dispozícii brejkbal. Wawrinka ho však odvrátil, čo ho výrazne povzbudilo a v ďalších minútach získal päť gemov za sebou.

Vo štvrtom dejstve viedol Wawrinka 5:3 a v desiatom geme išiel podávať na víťazstvo v zápase. Molčan však zabojoval, otočil na 6:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Set zakončil víťazným bekhendom po čiare.

Molčan sa dostal na koňa a hneď v úvode rozhodujúceho dejstva zobral Wawrinkovi podanie, na čo frustrovaný Švajčiar zareagoval zdemolovaním rakety. Molčan síce rýchlo prišiel o výhodu brejku, no od stavu 2:2 uhral tri gemy za sebou a šancu na zisk ceného skalpu už z rúk nepustil. Za stavu 5:4 premenil po štyroch hodinách a 22 minútach druhý mečbal. Pozrite si víťaznú loptičku:

Pre Molčana je to prvé víťazstvo v tejto sezóne. V Melbourne vyrovnal svoje maximum z vlaňajška, keď štartoval prvýkrát v hlavnej súťaži. Po druhý raz v kariére vyhral na grandslamovej pôde päťsetový duel, v roku 2021 sa mu to podarilo proti Američanovi Brandanovi Nakashimovi v 2. kole US Open.

Pred zápasom si Molčan na Wawrinku veril. „Je to legenda tohto športu, vyhral v kariére tri grandslamy. Vedel som, že to bude veľmi náročný zápas, aj keď je pravda, že už to nie je ten Wawrinka, čo bol pred ôsmimi rokmi. Stále však má v tenise čo povedať,“ uviedol Molčan pre oficiálnu webovú stránku Slovenského tenisového zväzu.

„V zápase som bol veľmi blízko prehry, vo štvrtom sete som bol 3:5 dole. Vtedy som si povedal, že to musím zvládnuť a bojovať do poslednej loptičky. Na predchádzajúcich turnajoch som zo seba nedokázal dostať svoje maximum, teraz som to musel zmeniť,“ dodal zverenec trénerov Mariána Vajdu, Karola Becka a kondičného Pavla Šmelu.

Novak Djokovič Čítajte viac Varovanie od šéfa: Toho, kto bude na Djokoviča pískať, vykopneme

Molčana ani nepriaznivý vývoj nezlomil. „Bol som odhodlaný bojovať do konca. Štvrtý set som otočil, v piatom som mal 5:2 a výhodu dvoch brejkov. Stan začal hrať za tohto stavu extrémne agresívne, už som začínal mať opäť na mále. Som ale veľmi šťastný, že sa mi to podarilo dohrať do konca a postúpiť do druhého kola.“

V ňom si Molčan zmeria sily s Augerom-Aliassimeom. „Na tento zápas sa veľmi teším. Je to neskutočne kvalitný hráč, patrí už do Top 10. Bude to proti nemu ešte ťažšie. Dnes sme toho obaja veľa nabehali, máme už po prvom kole čo-to v nohách. Musím sa pripraviť čo najlepšie. Každopádne budem makať a uvidíme, ako to vyjde,“ zakončil 53. hráč svetového rebríčka ATP.

Muži – dvojhra – 1. kolo:
Alex MOLČAN (SR) – Stan Wawrinka (Švajč,) 6:7 (3), 6:3, 1:6, 7:6 (2), 6:4

Kučová vypadla s kvalifikantkkou

Slovenská tenistka Kristína Kučová neuspela proti ruskej kvalifikantke Diane Šnajderovej a podľahla 6:7 (6), 5:7.

Kristína Kučová v 1. kole Australian Open. Foto: SITA/AP, Asanka Brendon Ratnayake
Kristína Kučová Kristína Kučová v 1. kole Australian Open.

V oboch setoch nevyužila setbal. Jej maximom v Melbourne zostáva 2. kolo z rokov 2017 a 2022. Kučovej, ktorá sa dostala do hlavnej súťaže vďaka chránenému renkingu, nevyšiel úvod zápasu.

Vo štvrtom geme stratila servis a Šnajderová sa po potvrdení brejku ujala vedenia 4:1. Slovenka nezložila zbrane, vyrovnala na 4:4 a vynútila si tajbrejk, v ktorom mala za stavu 6:5 k dispozícii setbal. Šnajderová ho však odvrátila esom a následne získala aj ďalšie dva body.

Kučová sa po strate prvého setu rýchlo zmobilizovala a v druhom dejstve si vybudovala náskok 5:2. V deviatom geme však nevyužila setbal.

Vzápätí po dvoch dvojchybách stratila podanie, čo bola voda na mlyn Šnajderovej. Ruska uhrala päť gemov za sebou a v dvanástom geme premenila po kvalitnému podaní hneď prvý mečbal.

Svetové tenistky v bikinách Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Anna Bondarová - Maďarsko

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Kristína Kučová #Melbourne