Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalá srbská hviezdička nahlas hovorí o drsných praktikách v ženskom tenise

Jelena Dokičová bola kedysi veľký tenisový talent. Obávanou súperkou, z ktorej šiel strach. Mala však aj svojich démonov, psychické problémy, ktoré jej vzali veľkú kariéru.

31.12.2022 19:00
Jelena Dokičová Foto:
Jelena Dokičová v roku 2012.
debata

Dnes verejne rozpráva o nástrahách tenisového života, na svojej skúsenosti opisuje negatívne stránky, ktoré môžu sprevádzať mladé tenistky na ceste na vrchol.

Je to len pár mesiacov, čo svet obletelo nepríjemné video, na ktorom čínsky otec mláti a kope svoju dcéru priamo na kurte po prehratom zápase na turnaji v Belehrade. Svoje si užila vraj aj Dokičová.

„Bili nás, ťahali nás za uši, pľuli nám do tváre, zhadzovali nás na zem,“ začala svoje rozprávanie.

V posledných rokoch enormne pribúdajú informácie o násilí v tenise. Napríklad aj v poľskom športe zostávajú veľmi hlasnou témou obvinenia bývalého prezidenta Poľského tenisového zväzu Mirosława Skrzypczyńského.

„Som rada, že toto monštrum zachytili kamery, ale ľudia sa pozerajú a nerobia nič, kým ju nezačne biť. Toto je prvýkrát, čo niečo také vidíme na tenisovom kurte, musela som vám o tom povedať,“ reagovala na situáciu z Belehradu.

SAE Tenis ATP Dubaj Muži Dvojhra 2.kolo Čítajte viac Na turnaji v Belehrade otec zmlátil dcéru za prehru. Novak, prosím, ozvi sa

Niekdajšia svetová štvorka, ktorá okrem Srbska reprezentovala aj Austráliu, Juhosláviu a Čiernu Horu, pre pár mesiacmi porozprávala aj o praktikách jej otca Damira pre 9News Australia.

"Bolo nechutné sledovať to, zvlášť po tom, čo som si prešla niečím podobným. Keď som mala šestnásť rokov, týždeň pred začiatkom US Open ma dokopal do bezvedomia. A nestalo sa to len raz,“ pripomenula

„Vždy som to hovorila, bohužiaľ, nie je to prvý ani poslednýkrát. Stáva sa to, ale je dôležité, aby sme sa s tým vedeli vysporiadať. Robíme dosť pre ochranu našich detí?“ opýtala sa srbských médií.

Tvrdí, že za zatvorenými dverami da dejú aj horšie veci…

„Otec ma bil veľmi tvrdo,“ povedala v roku 2017 aj pre austrálsky Sunday Telegraph a dodala: „V podstate sa to začalo hneď prvý deň na kurte. Postupne to gradovalo a úplne sa to vymklo kontrole.“

Keď Dokičová ako 17-ročná prehrala v semifinále Wimbledonu 2000 s Američankou Lindsay Davenportovou, otec jej v telefóne oznámil, nech sa nevracia do hotela. Následne sa Dokičová pokúsila prespať priamo v areáli, no ujal sa jej agent. Damir Dokič v súčasnosti žije v Srbsku a odmieta kontakt s austrálskymi médiami.

Jelena Dokičová Čítajte viac Brutálna tenisová premena. Z týranej bacuľky je sexy kosť

Dokičová mala po kariére pychycké problémy, počas kariéry mala 60 kilogramov a potom pribrala na 120. Pred pár rokmi ich však zhodila a začala s terapiou.

Počas kariéry triumfovala na šiestich turnajoch. Svoj najlepší výsledok vo dvojhre dosiahla na grandslamovom turnaji v roku 2000, keď sa dostala do semifinále Wimbledonu. Pochváliť sa môže aj s finále štvorhry na French Open 2010.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jelena Dokičová