Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súperovi vravel, že je teploš. Chladný Dán nie je až taký chladný

Za posledný mesiac je najväčšou hviezdou. Až na jednu malú výnimku o ňom platí - kam príde, tam víťazí.

07.11.2022 16:48
Holger Rune Foto:
Holger Rune s mamou Aneke po parížskom finále proti Novakovi Djokovičovi.
debata (1)

Holger Rune má síce iba devätnásť rokov, ale za sebou už pár rekordných tenisových zápisov. Cez víkend sa stal v Paríži najmladším víťazom tohto podujatia Masters. Na ceste za titulom zdolal až piatich hráčov z elitnej desiatky. Ani to sa dosiaľ nikomu nepodarilo.

Najprv si poradil v 1. kole so Stanom Wawrinkom, pričom odvrátil až tri mečbaly. A potom už narážal iba na súčasnú elitu. Postupne na Huberta Hurkacza, Andreja Rubľova, svetovú jednotku Carlosa Alcaraza, v semifinále na Felixa Augera-Aliassima a potom prišlo finále a v ňom fantastický výkon proti Novakovi Djokovičovi – 3:6, 6:3, 7:5.

O tom, že z neho raz môže byť výborný tenista, sa vie už dlhšie. Nie nadarmo bol juniorskou svetovou jednotkou. Ale že sa tak skoro dostane do elitnej desiatky, to čakal málokto. Mimochodom, dvaja tínedžeri naraz v nej už veľmi dlho neboli.

Rodák z Kodane je vôbec prvým Dánom, ktorému sa to podarilo.

Runeho momentálna forma je jednoducho fantastická. Na prelome apríla a mája síce ovládol turnaj v Mníchove, ale to najlepšie aj tak prišlo až na jeseň. Najprv titul v Štokholme, o týždeň prehra vo finále v Bazileji a o ďalších sedem dní triumf v Paríži. Takto pred mesiacom bol v rebríčku ATP na 27. mieste. Pred začiatkom sezóny až 103.

Je prvým hráčom v dejinách, ktorý jeden ročník začal ako hráč mimo top 100 a hneď ten ďalší bol súčasťou top 10. Rune spravil obrovský progres.

Holger Rune Čítajte viac Parádny zvrat v Paríži. Dánsky mladík uchmatol trofej Djokovičovi

Hráš ako teploš

Vyzerá to tak, že s Runem prichádza do elitnej spoločnosti – po rokoch džentlmenského správania – aj štipka vzrušenia. Dán totiž nemá emócie vždy pod kontrolou. Takto pred rokom na challengerovom turnaji nazval svojho súpera „otrasným tenistom, ktorý hrá ako teploš“. Incidentom sa zaoberala aj ATP.

Prchkú povahu potvrdil aj na Roland Garros, kde prehral v severskom derby s Casperom Ruudom. Po napínavom zápase nasledovalo chladné podanie rúk. Bolo zrejmé, že Dán nie je vo svojej koži a Nór len nechápavo krútil hlavou.

„Opýtal som sa ho len, prečo má potrebu kontrolovať každý odtlačok mojej lopty,“ vysvetľoval neskôr Ruud situáciu z Paríža. „Povedal mi, aby som bol ticho a to slovo potom ešte raz zopakoval,“ pokračoval.

To však nebolo všetko, lebo Rune nebol hrubý iba k svojmu súperovi, ale aj vlastnej matke, ktorá sedela na tribúne. Z kurtu ju vraj niekoľkokrát vyzval, aby odišla. Aneke Runeová, ktorá ho k tenisu priviedla a prvé roky aj trénovala, ho nakoniec poslúchla. Na sociálnych sieťach si za to tínedžer užil svoje a nepomohlo ani jeho následné vysvetlenie.

„V prvom rade som mame nepovedal, aby odišla. Bola to iná osoba. Samozrejme, je frustrujúce byť vo svojom prvom grandslamovom štvrťfinále a hrať tak výrazne pod svoju zvyčajnú úroveň. Milujem svoju mamu a nikdy ju neposielam preč,“ prisahal pred médiami.

Darmo, kauza sa s ním odvtedy vlečie aj naďalej.

Holger Rune. Foto: Profimedia
Holger Rune Holger Rune.

Doma čudákom

Syn Holger a mama Aneke sú dodnes akoby spojení pupočnou šnúrou. Kde je Holger, tam je aj Aneke. Delia sa spolu o každý úspech i prehru. Od desiatich rokov spolu jazdia prakticky po všetkých podujatiach. Keď jej syn zdolal v osemfinále Roland Garros Stefanosa Tsitsipasa, obhajcu titulu, jeho pohľad i ďakovná reč smerovali práve k nej.

Doma v Kodani im vraj dlho nikto nerozumel. Hoci tu bola „akási“ Caroline Wozniacka, tenis nebol a stále ani nie je dánsky šport. „Holger nechce byť ako ostatní. Keď sme týždeň v Dánsku, pýta sa, kedy už pôjdeme preč. Vraví, že už toho má dosť a chce ísť tam, kam patrí,“ zamyslela sa Aneke v krátkom televíznom dokumente.

„Holger sa vidí v tenisovom svete. Chce byť súčasťou niečoho, kde mu ľudia rozumejú a podobajú sa mu. Keď je v Londýne, už nie je čudákom. Je jedným z mnohých!“ vysvetlila v spovedi, ktorá vyznieva voči Dánsku trošku kruto.

Nie je to Švédsko. Nikdy nemalo svojho Björna Borga, Matsa Wilandera či Stefana Edberga. Ak sa povie tenis a Dánsko, napadne vám jedine Wozniacka, nedávna svetová jednotka a víťazka Australian Open 2018. Práve ona je Runeho veľkým vzorom. V jej šľapajach by chcel kráčať.

Tenis je síce vďaka nemu v krajine na vzostupe, ale stále zostáva veľkou neznámou. Runeho matka Aneke vraví, že ako malý nikdy nechcel byť hasičom, ale Federerom.

Ale späť k prešľapom jej syna. Na jeho mladý vek i krajinu, z ktorej pochádza, ich už bolo viac ako dosť. Dán je horúca krv.

Holger Rune. Foto: Profimedia
Holger Rune Holger Rune.

Má hlas dieťaťa

V Bazileji dokráčal až do finále a tam si zasa vybil zlosť na rozhodcovi Mohamedovi Lahyanim. Runeho rozhodil fakt, že počas výmeny zmenil digitálny reklamný pútač svoju farbu. Výmena šla na stranu jeho súpera a to už rodák z Kodane nerozdýchal. „Čo to, preboha, robíš?! Robíš si zo mňa srandu?“ kričal smerom k Švédovi na empajrovom mostíku.

Ubehlo pár gemov a pokračoval: „Robíš obrovskú chybu. Si dokonca príliš hrdý na to, aby si sa na mňa teraz pozrel. Správaš sa ako kráľ!“ zúril. Pochopiteľne, že v takomto mentálnom rozpoložení finálový zápas prehral.

O niekoľko dní si pri parížskej sieti po 1. kole vypočul svoje od veterána Stana Wawrinku. „Radím ti, aby si sa na kurte nesprával ako malé dieťa,“ povedal mu vraj trojnásobný grandslamový víťaz. Rune bol spočiatku šokovaný a azda ani len netušil, za čo to tentoraz bolo.

Na pomoc prišla mama Aneke a celú záležitosť sa snažila spochybniť: „Ťažko si viem predstaviť, že by sa taký šampión ako Stan správal ako úbohý lúzer.“

Mladý a zatiaľ nezrelý. „Potrebuje zvládať vlastné emócie. Ale inak je to fajn chalan, ktorý sa na kurte neustále usmieva. Musí sa však ešte veľa učiť,“ pripomenul Alex Corretja, bývalý skvelý tenista. Rune má času dosť. Aj na učenie. Hoci je už pod vrcholom, stále je iba na začiatku veľkej tenisovej cesty.

„Mojím hlavným cieľom je byť svetovou jednotkou. Nebudem sa skrývať, rozmýšľam nad tým už dlho. Viem, že som ešte ďaleko, ale postupne sa približujem,“ vysvetlil nádejný tenista s postavou muža, tvárou chlapca a hlasom dieťaťa.

O týždeň sa v Turíne začne záverečný Turnaj majstrov, kde sa prebojovalo najlepších osem tenistov v sezóne 2022. Rune je v tejto chvíli iba prvý náhradník.

Pri jeho súčasnej forme je to azda aj šťastie pre ostatných…

Slovenky na finálovom turnaji BJKC v Glasgowe Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Anna Karolína Schmiedlová (28 rokov)...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holger Rune