Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdý odkaz z Austrálie: Djokovičov štart by bol fackou do tváre

Riaditeľ grandslamového turnaja Australian Open potvrdil, že srbský tenista Novak Djokovič chce v roku 2023 štartovať v Melbourne.

13.10.2022 12:43
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata (29)

Podľa Craiga Tileyho však účasť bývalej svetovej jednotky závisí od austrálskej federálnej vlády.

Srb v januári nemohol obhajovať titul z roku 2021. Neuspel totiž na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víza, ktoré nariadil vtedajší austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Djokoviča následne deportovali z krajiny a udelili mu trojročný zákaz vstupu.

Djokovič viackrát zdôraznil, že sa nenechá zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, aj keď mu to bráni hrať na mnohých veľkých turnajoch.

Najlepšie zarábajúci tenisti v uplynulom roku Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carlos Alcaraz
Celkové príjmy: 10,9...

"Hovoril som s Novakom počas Laver Cupu v Londýne. Veľmi by chcel v januári štartovať na Australian Open, no všetko bude závisieť od dohody Novaka s novou austrálskou federálnou vládou.

My sa potom zariadime podľa jej inštrukcií," citovala agentúra AFP slová Tileyho, ktoré odzneli v rozhovore pre austrálske periodikum The Age.

Rovnaké pravidlá pre všetkých

Karen Andrewsovej, bývalej ministerky vnútra v krajine a súčasnej opozičnej poslankyne, by umožnenie účasti Djokoviča na turnaji bolo urážkou pre Austrálčanov, ktorí sa dali zaočkovať.

„Bola by to facka do tváre pre tých ľudí v Austrálii, ktorí urobili správnu vec… Ak by sa zrazu Novak Djokovič mohol vrátiť do krajiny jednoducho preto, že je vysoko postavený tenista s miliónmi dolárov,“ povedala pre ABC Radio Melbourne.

Novak Djokovič Čítajte aj Medvedev ho mal na lopate, Tsitsipasovi nedal šancu. Djokovič slávi míľnik

„Nemyslím si, že jestvuje dôvod na zrušenie tejto veci, pretože má niekto veľa peňazí. Nemalo by to byť jedno pravidlo pre Novaka Djokoviča a iné pravidlo pre všetkých ostatných.“

Djokovič ešte pred Laver Cupom priznal, že mu zostáva len čakať. „Momentálne to nie je v mojich rukách. Dúfam, že dostanem pozitívne správy,“ uviedol.

Aj s Rusmi a Bielorusmi

Riaditeľ turnaja Tiley potvrdil, že napriek vojenskému konfliktu na Ukrajine sa na Australian Open predstavia aj hráči z Ruska i Bieloruska.

„Tenisti z týchto krajín však budú v Melbourne hrať pod neutrálnou vlajkou ako nezávislí hráči. V prípade, že niekto z nich získa titul, nezaznie ruská či bieloruská hymna,“ dodal riaditeľ turnaja, ktorý počíta s rekordnou účasťou 900.000 divákov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open