Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok od Federera. Končí s kariérou, dojímavé slová pre manželku Mirku

Švajčiarsky tenista Roger Federer na Twitteri informoval, že blížiaci sa Laver Cup, ktorý sa bude konať od 23. do 25. septembra v londýnskej O2 Arene, bude jeho posledným turnajom v kariére.

15.09.2022 15:56
Tennis Federer Retires Foto: ,
Dvadsaťnásobný grandslamový víťaz Roger Federer sa lúči s kariérou.
debata (15)

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión Federer dlhodobo pauzuje od leta minulého roka pre problémy s kolenom. Odvtedy vynechal olympijský turnaj v Tokiu i všetky nasledujúce grandslamové turnaje.

„Ako viete, v ostatných troch rokoch ma sprevádzali problémy. Utrpel som zranenia a podstúpil operácie. Tvrdo som pracoval na tom, aby som mohol vrátiť v najlepšej forme. Poznám však kapacitu a limity môjho tela," napísal Federer.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Švajčiar oslávil už 41. narodeniny a počas 24 rokov vo vrcholovom tenise absolvoval viac ako 1500 zápasov. „Tenis bol ku mne štedrejší, než som kedysi sníval. Zistil som však, že nadišla chvíľa na koniec. Laver Cup počas nasledujúceho týždňa v Londýne bude moje posledné ATP podujatie,“ doplnil Federer.

Vo vyše štvorminútovej rozlúčkovej reči ako prvej poďakoval manželke a rodáčke z Bojníc, Mirke Federerovej. „Špeciálne by som sa chcel poďakovať mojej úžasnej manželke, ktorá so mnou prežívala každú jednu minútu. Vrúcne sa o mňa starala pred každým finále, sledovala nespočetné množstvo zápasov aj počas ôsmich mesiacov tehotenstva,“ uviedol Švajčiar.

Federer vyhral počas kariéry 103 turnajov ATP Tour a v historických tabuľkách je na druhom mieste za Američanom Jimmym Connorsom. Osemkrát triumfoval vo Wimbledone (2003–2007, 2009, 2012, 2017), šesťkrát nenašiel premožiteľa na Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018), v rokoch 2004–2008 vyhral US Open.

V júni 2009 jedinýkrát zdvihol nad hlavu cennú trofej na Roland Garros a zavŕšil kariérny Grand Slam. V roku 2014 sa so švajčiarskym tímom tešil zo zisku Davisovho pohára, šesťkrát vyhral turnaj majstrov. Pripomeňte si jeho grandslamové úspechy v nasledujúcom vi­deu:

V jeho zbierke úspechov chýba iba zlatá olympijská medaila vo dvojhre. Na OH 2008 v Pekingu triumfoval v debli so Stanom Wawrinkom, o štyri roky neskôr v Londýne prehral vo finále singla s Britom Andym Murraym.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #koniec kariéry #Roger Federer