Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nenáhli sa, no i tak má všetko rekordne rýchlo. Je toto nový kráľ?

Bez Federera, Nadala či Djokoviča. S dvoma mladými puškami. A napriek tomu to bolo veľkolepé. O budúcnosť mužského tenisu sa naozaj netreba báť.

12.09.2022 13:00
Carlos Alcaraz Foto:
Carlos Alcaraz s titulom z US Open.
debata

Vo finále US Open zdolal 19-ročný Carlos Alcaraz o štyri roky staršieho Caspera Ruuda. Po vyrovnanej bitke a štyroch setoch – 6:4, 2:6, 7:6 (1), 6:3. Z prvého je od včerajška renkingová jednotka – najmladšia v histórii. Druhý je svetovou dvojkou.

Tenisový rok 2022 sa končí celkom nečakane.

Vzor Roger

Bolo to vyrovnané finále. Lámalo sa na pár loptičkách. Ruud tiež potvrdil, že je budúcnosťou svetového tenisu. Po Roland Garros vtipkoval, že by bol nerád, keby vo finále grandslamu opäť narazil na Rafaela Nadala. Vo Flushing Meadows svoj humorný príspevok aktualizoval. Ak sa ešte niekedy prebojuje do veľkého finále, určite v ňom nechce hrať proti Španielovi.

Nór svoju prehru prijal s pokorou. Na Alcarazovi bolo badať, že veľké zápasy mu síce problém už nerobia, no na veľkom pódiu ešte doma nie je. Slávnostnú reč odpichol od 11. septembra 2001, keď na Svetové obchodné centrum zaútočili teroristi v civilných lietadlách. Opatrne, s trošku lámanou angličtinou.

„Pri prvom grandslame som bol na tom podobne. Aj s jazykom. Najradšej by som sa z pódia vyparil,“ glosoval pre Eurosport Alcarazov príhovor Švéd Mats Wilander.

Mladý Španiel je novou svetovou jednotkou. Takou, ktorá sa musí na tróne postupne udomácniť. Dlhé roky tento post patril výlučne Federerovi, Nadalovi a Djokovičovi. Keď sme už pri troch žijúcich legendách svetového tenisu, nie je to Nadal, ale paradoxne Federer, ktorého Alcaraz ako chlapec bezhranične obdivoval.

Triumf Alcaraza na US Open 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Najmladší tenisový kráľ má len 19 rokov a 4...

Na sociálnych sieťach dokonca koluje video s 12-ročným chlapcom z Murcie, kde sa k tomu verejne priznáva. Nájdete tam však aj niekoľko jeho starších fotografií s krajanom Nadalom.

A spojitosť s Djokovičom? Najskôr žiadna, na pery sa však derie otázka, aké by to bolo, ak by ho do New Yorku pustili. Oslavovali by sme dnes nového šampióna a svetovú jednotku alebo Srbov 22. grandslamový titul? Belehradčan by bol na US Open akiste najväčším favoritom na titul.

Proti mečbalu

Keby bolo keby… Ani v tenise sa na to nehrá. Z Alcaraza je najmladšia svetová jednotka v histórii. V nedeľu mal 19 rokov a 129 dní. Nie je však najmladším víťazom grandslamového turnaja – keď Američan Michael Chang ovládol Roland Garros 1989, mal iba 17 rokov a 110 dní. Španiel je „až“ jedenástym najmladším tínedžerom v histórii, ktorý zodvihol nad hlavu veľkú trofej.

A odvčera 28. svetovou jednotkou v open ére. Štvrtou zo Španielska. Mimochodom, bol ňou aj jeho tréner Juan Carlos Ferrero. Na čele svetového renkingu vydržal osem týždňov. Suverénne najviac ich tam strávil Djokovič – až 373. Druhý Federer 310 a tretí Pete Sampras 286.

„Som hladný po ďalších úspechoch. Chcem byť na vrchole veľa, veľa týždňov. Dúfam, že aj veľa rokov. Po týchto úžasných dvoch týždňoch budem opäť tvrdo pracovať. Budem bojovať, aby som mal toho všetkého ešte viac,“ prízvukoval Alcaraz na tlačovej konferencii novinárom.

Pravda je taká, že je stále iba na začiatku. Prvý grandslamový titul, prvý týždeň na čele ATP. Experti mu však predpovedajú skvelú budúcnosť. Tréner Ferrero v jednom z rozhovorov dokonca naznačil, že jeho zverenec by raz mohol vyhrať až tridsať grandslamových titulov. Nebude to ale jednoduché, lebo konkurencia je naozaj veľká.

Carlos Alcaraz Čítajte viac Vitajte v ére kráľa Carlosa I. Médiá velebia španielsky supertalent

Okrem finalistu Ruuda sa vo vynikajúcom svetle ukazuje aj mladý Talian Jannik Sinner, ktorý mal Španiela vo štvrťfinále na lopate, ale nepremenil mečbal. A sú tam aj ďalší, z mesiaca na mesiac rastie Nick Kyrgios, v New Yorku nemal svoje dni Rus Daniil Medvedev, obhajca triumfu. Nemec Alexander Zverev bol pred júnovým zranením v životnej forme.

A opäť sme pri Djokovičovi, ktorý môže byť na vrchole ešte ďalšie dve, možno tri sezóny.

Navyše, Alcaraz to nemal uplynulé dva týždne vôbec jednoduché, veď na kurte strávil rekordných 23 hodín a 40 minút. Pred finále dokonca odohral tri päťsetové bitky v rade.

O tom, že z neho vyrastie veľký hráč, sa vie už niekoľko rokov. Vlani na US Open spravil prvý veľký krok. Premiérovo sa prebojoval do štvrťfinále grandslamového turnaja. V aktuálnej sezóne ovládol už aj podujatia Masters.

Nepredbiehaj

Keď ho v decembri doma v Španielsku navštívil reportér New York Times, niekoľkokrát vraz odznelo „no hurry“. V preklade – nikam sa neponáhľame. Alcaraz a jeho tím dávali jasne najavo, že na všetko majú čas.

„Tréner mi povedal, aby som sa neponáhľal. Že skúsenosti získam postupne a tento proces netreba predbiehať. Potrebujem prežiť všetky tieto chvíle a neponáhľať sa hneď za výsledkami,“ vravel do diktafónu.

Nuž, nenaháňal sa a aj tak to všetko prišlo. V rekordne rýchlom čase.

Iga Swiatek tenis Čítajte viac Tenis má novú kráľovnú. Sympaticky hanblivú Poľku

Zelená pre šampióna?

Srb Novak Djokovič sa zrejme bude môcť v januári vrátiť na Australian Open. A to aj napriek tomu, že je nezaočkovaný a pred ôsmimi mesiacmi dostal po vyhostení automatický zákaz vstupu do krajiny na najbližšie tri roky.

Austrálske médiá však tvrdia, že ak sa deväťnásobný šampión z Melbourne odvolá, úrady mu v roku 2023 príchod umožnia. Podľa denníka Herald Sun síce Djokovič zatiaľ žiadne odvolacie dokumenty do Austrálie neposlal, ale vysokopostavené vládne zdroje už údajne potvrdili, že rozhodnutie zrušiť jeho zákaz je prakticky hotovou záležitosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Carlos Alcaraz #Casper Ruud #US Open 2022