Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenis má novú kráľovnú. Sympaticky hanblivú Poľku

Už to nie je len najlepšia svetová antukárka. Vo Flushing Meadows ukázala, že je univerzálnou tenistkou. Priam dokonalou.

11.09.2022 11:32
Iga Swiatek tenis Foto:
Iga Swiateková, šampiónka US Open 2022.
debata

Iga Swiateková vo finále US Open zdolala Tunisanku Ons Jaberurovú 6:2, 7:6 (5).

Nielenže potvrdila post svetovej jednotky, rázne tiež naznačila, že po epoche Sereny Williamsovej sa začína nová éra.

Nie je Naomi

Swiateková je neuveriteľne silná. Odteraz má na to akoby certifikát. Svedčí o ňom aj táto nenápadná štatistika – Poľka je iba druhou hráčkou v open ére, ktorá premenila prvé tri grandslamové finále na tri víťazstvá bez straty setu.

Jej výkony sa cenia o to viac, že v ženskom tenise sú v poslednom období absolútne ojedinelé. Ten totiž dopláca na obrovskú nevyrovnanosť, napokon, posledných 22 grandslamových turnajov pozná 15 rôznych víťaziek.

Iga tenis us open Čítajte viac Šampiónka Swiateková: Ukázala som veľkú mentálnu silu

Na jar šokujúco odišla z kolotoča WTA Austrálčanka Ashleigh Bartyová a práve Swiateková teraz predstavuje určitú stabilitu.

Jej newyorský triumf veľmi veľavravne opísal vo svojom titulku švajčiarsky denník Le Temps. „Kráľovná Serena je preč, nech žije kráľovná Iga Swiateková!“ Symbolicky tak prepojil niekoľko nedávnych udalostí.

Odchod britskej kráľovnej Alžbety II. z tohto sveta, Sereny Williamsovej, 23-násobnej grandslamovej víťazky, do tenisového dôchodku i nástup mladej a sympatickej Poľky na trón.

Pochopiteľne, porovnávať Swiatekovú so 40-ročnou Američankou je v tejto chvíli trúfalé. Stačí si spomenúť na Naomi Osakovú, japonskú kométu, ktorá rýchlo získala štyri grandslamy, odvtedy však bojuje viac so sebou ako so súperkami.

Experti však tušia, že Iga je z iného cesta. Že má všetky mentálne zbrane, aby odolala ohromnému tlaku. Veď je prvou hráčkou od Nemky Angelique Kerberovej v roku 2016, ktorá získala dva veľké tituly v jednej sezóne.

Iga Swiateková na US Open 2022. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Iga Swiateková Iga Swiateková na US Open 2022.

A lepší dôkaz, ako sezónu 2022, nenájdete: Swiateková v nej získala už siedmy titul a pýši sa sériou 37 víťazstiev v rade.

„Dokázala, že má mentalitu Nadala či Djokoviča. Ani nezdvorilosť domáceho publika ju nezastavila. Je veľkolepá,“ napísal poľský web Sport.pl. Nahnevane pripomenul, že na 21-ročnú Varšavčanku sa v aréne chvíľami pískalo.

Podľa La Gazzetta dello Sport je zasa aktuálna svetová jednotka ako „najmodernejší rýchlik“.

Bez limitov

Swiateková má povesť veselej, no veľmi skromnej a občas až hanblivej hráčky. Keď sa jej v minulosti prihovoril jej vzor, Rafael Nadal, zostala v rozpakoch.

Serena Williamsová Čítajte viac Keď som v šatni videla Serenine tenisky, odpadávala som

V jej vyjadreniach nenájdete ani štipku namyslenosti, nepoužíva veľké slová. Nemala ich ani po triumfe vo Flushing Meadows.

„Uvidím, ako zareagujem. Vyhrať US Open je iné, ako vyhrať turnaj v Európe či Austrálii. Neviem, ako to vplýva na popularitu hráča a či sa vôbec zmení,“ vravela prvá Poľka s triumfom na podujatí veľkej štvorky. Aj naďalej sa však chce sústrediť najmä na seba.

„Teraz budem pozorovať a učiť sa. Viem, že v budúcnosti mám ešte na kurte čo zlepšovať. Na to sa teším, pretože mi to možno uľahčí hrať takéto zápasy. V napredovaní neexistujú žiadne obmedzenia,“ dodala.

Jednoducho Iga nemá limity.

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #US Open #Iga Swiateková