Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec fenomenálnej jazdy. Serena už ďalšie eso nepridá

Okrem Sereny Williamsovej žiadny iný hráč - muž či žena - nevyhral v open ére viac grandslamových turnajov. Američanka ich má na konte 23.

04.09.2022 15:40
US Open Tennis Foto: ,
Dojatá Serena Williamsová po pravdepodobne poslednom zápase kariéry.
debata (5)

Ten posledný grandslam ovládla Williamsová v deviatom týždni tehotenstva. Viete o niekom – v ktoromkoľvek inom športe – komu by sa to ešte podarilo?

Až desať z veľkých titulov získala po tridsiatke. Vo veku, keď mnohé jej súperky dávajú bielym čiaram zbohom. Pred pár dňami sa k nim na US Open pridala aj americká legenda. Chce ďalšie dieťa.

„Tenis je len hra, rodina je všetko. V živote sú predsa väčšie veci, ako udieranie do loptičky,“ povedala kedysi pre The Guardian. Serena vystupuje z kolotoča WTA ako tenisová kráľovná…

Vďaka, sestrička
Na rovinu. Sestry Williamsové mali síce za vagón talentu, ale prostredie, v ktorom vyrastali, malo od profesionálnej tenisovej kariéry ďaleko. Vzišli z pomerne chudobnej černošskej rodiny, žili v robotníckej štvrti, ktorá bola sužovaná drogami a denno-denným násilím. Tamojšie parky, ba aj tenisové kurty v katastrofálnom stave, boli v područí gangov.

US Open Tennis Čítajte viac Dojímavé slová legendy: Nebola by Serena, keby nebola Venus

Nebyť ambiciózneho otca Richarda, dnes by sme nepísali ódy na veľkolepú kariéru mladšej zo sesterského dua. Obe boli odmalička v jednom kole. U Williamsovcov vraj bolo zakázané mrhať voľným časom. Iba tréning – škola, škola – tréning. A stále dookola. Bez výnimiek.

„Poviem aspoň jeden príklad za všetky – na televízne programy, ktoré aspoň čiastočne nemali výchovný charakter, sme sa nemohli vôbec pozerať. To platilo aj v prípade, že išlo o rozprávky, otec sa nás neustále pýtal: Čo ste sa naučili?“ spomínala staršia Venus.

Jedna druhej boli vždy veľkou oporou. Zviedli proti sebe mnoho ťažkých bitiek. Zväčša z toho boli výhry, ktoré Serenu viac boleli ako tešili. „Bez Venus by som nikdy nezískala 23 grandslamových trofejí. Nemala by som ani jednu. Bez nej by som nebola nikým. Ona je jediným dôvodom, prečo tu dnes máme fenomén sestier Williamsových,“ priznala Serena.

Skrytý rasizmus
Prešli si spolu kadečím. Na začiatku neboli ani zďaleka také populárne ako dnes. Fanúšikovia im vyčítali ich fyzickú silu, ktorou valcovali súperky. Dokonca aj esá, lebo ich rýchlosť neraz atakovala mužský servis. Nenávisť dokonca prerástla až do rasizmu.

US Open Tennis Čítajte viac Celebrity na tribúnach. Kto sa prišiel v New Yorku lúčiť so Serenou?

V roku 2001 obe sestry štartovali v Indian Wells, pred ich vzájomným semifinálovým duelom musela Venus pre zranenie odstúpiť. Hráčky, ale aj médiá obviňovali klan Williamsovcov z účelového konania. Keď otec Richard spolu s Venus pred finále prichádzali do VIP lóže, dostalo sa im veľmi nemilého prijatia. Publikum na nich bučalo.

„Nadávali nám do negrov. Jeden z divákov si dokonca želal, aby tu boli časy minulé a mohol nás zaživa stiahnuť z kože,“ hromžil pre New York Times otec. Jeho dcéry zatrpkli, na prestížnom kalifornskom turnaji sa potom dlhé roky neobjavili. A naďalej poukazovali na rasizmus – nielen v tenise.

Počas kariéry musela Serena preskákať mnoho prekážok. Nielen verbálnych. Utrpela napríklad zranenie kolena, členka, ramena, chodidla, stehennej šľachy i achilovky. Prekonala pľúcnu embóliu a dokonca sa musela vyrovnať aj so smrťou staršej sestry Yetunde Price, ktorú zabili pri streľbe v roku 2003.

Bez rekordu
Odohrala 98 finálových zápasov, ktoré premenila na 73 turnajových titulov. Prvý v Paríži 1999 a posledný v Aucklande 2020. Svetovému rebríčku kraľovala 319 týždňov. Medzi februárom 2013 a októbrom 2016 nepustila na trón nikoho iného. Po narodení dcérky Olympie sa snažila o zisk 24. grandslamu, ktorým by vyrovnala rekord Margaret Courtovej. Ani v jednom zo štyroch finále jej však nebolo dopriate.

APTOPIX US Open Tennis Čítajte viac Nadalovi stačili tri sety. V osemfinále US Open sú Rus aj Bielorus

Napriek tomu odchádza ako veľká šampiónka. Hráčka, ktorá zmenila tenis a bude v ňom chýbať, lebo v súčasnom ženskom rebríčku osobnosti chýbajú. Ale naozaj odchádza? Serena na tlačovej konferencii v New Yorku nenápadne žmurkla na novinárov a priznala, že Melbourne má rada. Bol to však z jej strany skôr žart, ako pochybnosť o konci kariéry. No tenis nadobro určite neopúšťa.

„Nedokážem bez neho žiť. Súčasťou môjho života je naozaj dlho, poskytol mi mnoho príležitostí. Viem si predstaviť, že sa mu budem venovať aj v inej úlohe. Ale v akej? To zatiaľ neviem,“ priznala so slzami v očiach. Času na premýšľanie má teraz dosť. Aj na spomienky, lebo – bola to poriadna jazda.

Osobnosti politiky a šoubiznisu na US Open Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Lindsey Vonnová - bývalá americká zjazdová...
Red Bull 400 - nepoužívať Dávame do pozornosti SÚŤAŽ: Prekonaj sám seba na Red Bull 400 a vyhraj skvelé ceny

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #US Open #Serena Williams