Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

N.Y. čaká na Serenino tenisové zbohom. Nikdy neodpisujte Nadala

Jedna hviezda chýba, druhá sa lúči. Top favorit nie je. Medzi mužmi a tradične ani medzi ženami. Aj taký je posledný grandslamový turnaj v sezóne - US Open. Na betónových kurtoch vo Flushing Meadows sa začne hrať v pondelok.

28.08.2022 19:06
Serena Williamsová Foto:
Takto sa Serena Williamsová pripravuje na US Open.
debata

Nadal sa vracia

Vlani suverénny Daniil Medvedev je aktuálnou svetovou tenisovou jednotkou, no nehrá ako pravý líder. Zatiaľ čo v uplynulých rokoch hľadal na amerických turnajoch konkurenta len ťažko, aktuálne až taký presvedčivý nie je.

Je však pravdou, že je to preňho zvláštna sezóna – najprv mu vo finále Australian Open vyfúkol titul Rafael Nadal po tom, ako viedol už 2:0 na sety. Neskôr sa zranil a na trávnatom Wimbledone kvôli suspendácii ruských tenistov vôbec neštartoval.

Na podujatiach, kde mal preukázať gradujúcu formu, tiež zlyhal. V Montreale s Nickom Kyrgiosom, v Cincinnati so Stefanosom Tsitsipasom. „Takže aj keď je obhajcom so všetkou motiváciou, ktorá k tomu patrí, zdá sa, že bude preňho veľmi ťažké vyhrať sedem zápasov v rade,“ napísal o jeho šanciach zopakovať triumf portál tennis.com.

Prvú prekážku by však zvládnuť mal, je ňou 110. hráč sveta Stefan Kozlov.

Daniil Medvedev. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Daniil Medvedev Daniil Medvedev.

Medvedev v lanskom finále zmietol Djokoviča 3:0 na sety. Po prakticky bezchybnom výkone. Srb mal byť jeho najväčším vyzývateľom, avšak nie je zaočkovaný a teda v Spojených štátoch nežiadúci. O jeho účasti vo Flushing Meadows sa špekulovalo dlhé mesiace, pravidlá pre cudzincov však zostali v platnosti. Tí na vstup do USA potrebujú vakcinačný pas, ktorý rodák z Belehradu nemá.

Na turnaji však štartuje Nadal. A keď Španiel niekam príde, tak s ním treba počítať. Nakoniec, pred Australian Open bol dlho zranený, nepatril do užšieho okruhu favoritov a aj tak napokon vyhral. Na Roland Garros nemal favorita a vo Wimbledone ho pred semifinálovým duelom eliminovalo zranenie brušného svalstva.

Stávkové kancelárie sa nazdávajú, že v New Yorku sú dvaja väčší favoriti ako on – Medvedev a Nadalov krajan Carlos Alcaraz. No špecializovaný portál tennis.com aj tak vidí ako budúceho víťaza 36-ročného Malorčana. Podľa tejto predikcie zdolá vo finále Američana Taylora Fritza. Do zbierky by tak pridal už 23. grandslam.

Medzi kandidátov sa v uplynulých týždňoch zaradil aj Austrálčan Kyrgios. Vo Wimbledone sa prebojoval do finále a forma ho odvtedy neopustila. Má skvelé podanie, silný forhend a z jeho niekdajšej slabiny – mentálnej odolnosti – sa akoby tiež stala výhoda. Recept, ako si s ním poradiť, však ponúka legendárny Alex Corretja, spolupracovník Eurosportu.

„Ak ho chcete zdolať, nepozerajte sa naňho,“ vyhlásil.

Austrálsky tenista Nick Kyrgios. Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Kyrgios Austrálsky tenista Nick Kyrgios.

Obhajkyňa Emma

V ženskom pavúku sa adeptky na titul hľadajú oveľa ťažšie. Tou top by mohla byť Poľka Iga Swiateková, aktuálna svetová jednotka. Nebude však prekvapením, ak vyhrá tenistka, s ktorou sa vôbec nepočíta. Mimochodom, v ženskom tenise je to v uplynulých rokoch už taká obyčaj.

Napríklad vlani ovládla US Open Britka Emma Raducanuová, nenápadná tínedžerka, ktorá ešte poriadne ani nestihla nazrieť do sveta profesionálneho tenisu. V tom čase bola 150. hráčkou WTA, do hlavnej súťaže sa musela prebiť z kvalifikácie. A zvládla aj ďalších sedem duelov – každý bez straty jediného setu.

Na ostrovoch sa z nej razom stala hviezda, podpísala miliónové zmluvy, lenže vzápätí sa jej prestalo dariť. Ak sa k lanskému výsledku nepriblíži, hrozí jej dramatický renkingový pád.

Napriek všetkému zostáva najväčšou hviezdou US Open Serena Williamsová. Domáca hráčka, víťazka 23 grandslamových titulov, pred pár týždňami naznačila, že sa na US Open rozlúči s veľkolepou kariérou. Chcela by rozšíriť svoju rodinu, čo sa so životom 40-ročnej tenistky nezlučuje.

Na zápas 1. kola nastúpi už v prvý hrací deň. Jej súperkou je 27-ročná Danka Koviničová z Čiernej Hory. Je teda možné, že o pár hodín bude kariéra jednej z najlepších tenistiek všetkých čias definitívnou minulosťou.

Emma Raducanuová a jej krásny úsmev po finále... Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Emma Raducanuová Emma Raducanuová a jej krásny úsmev po finále US Open 2021.

Práve na hlavnom dvorci areálu vo Flushing Meadows vybojovala Williamsová v roku 1999 prvý grandslamový titul. Vo finále vtedy zdolala Martinu Hingisovú 6:3, 7:6. Keď oznámila, že končí, organizátori predali na otvárací večer tisícky vstupeniek. Ich cena sa pri sekundárnom predaji údajne dvihla z tradičných 35 amerických dolárov až na sedem tisíc.

V New Yorku má zastúpenie aj Slovensko. Medzi mužmi Alexa Molčana s Norbertom Gombosom, zo žien štartujú Anna Karolína Schmiedlová a Viktória Kužmová. Na US Open sa nepredstaví hviezdny deblista Filip Polášek, ktorý je zranený.

Novak Djokovič Čítajte viac NÁZOR: Stopka pre Djokoviča je nebotyčná hlúposť. Na druhú
debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Serena Williams #Emma Raducanuová #US Open 2022 #Daniol Medvedev