Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rebel do baru tentoraz nepôjde. Ak hrá proti vám, prelepte si oči páskou

Písal sa rok 2014, keď na hlavnom wimbledonskom dvorci horela tráva. Talentovaný junior si "vyšliapol" na tenisového obra. Na druhý deň tamojšie médiá do jedného písali o veľkej senzácii. "Budúci kráľ ponížil kráľa!"

09.07.2022 14:00
Nick Kyrgios Foto:
Nick Kyrgios.
debata

Nick Kyrgios vtedy v osemfinále vyradil Rafaela Nadala – 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3.

Uplynulo osem rokov. Nadal zostal dodnes kráľom, vybojoval množstvo grandslamových titulov a v Kyrgiosovom zakladači je iba štós poznámok: rozbil, urazil, zničil, nakričal, vypenil…

V piatkovom semifinále na seba mali naraziť opäť. Wimbledon mal vidieť repete. No nevidel, španielskeho matadora vyradila trhlinka na brušnom svale. Kyrgios je tak absolútne nečakane vo finále. V nedeľu vyzve Novaka Djokoviča.

Nahnevaný Nadal

Dnes má 27 rokov a sám vraví, že už ani nedúfal. „Myslel som si, že moja grandslamová loď definitívne odplávala,“ spomína tenista, ktorý už dlho za sebou vlečie označenie „premrhaný talent“. Roky sa oddával netenisovým radostiam, tréningu menej. Z času na čas sa blysol, pripomenul svoje nevšedné umenie – podanie či zdrvujúci forhend. Potom však opäť akosi upadol. Do sveta, kde neexistujú pravidlá.

Kyrgios sa vymyká súčasnej generácii uhladených tenistov. Ak ich publikum dnes delí na dobrých a zlých, potom Austrálčan je ten najhorší. Provokuje, vyrýva, háda sa, hnevá, kričí, vzdoruje, hádže raketu o zem. Má za sebou plejádu škandálov. Obvinenia z korupcie, očividné vypúšťanie zápasov, diskvalifikáciu na turnaji v Ríme, pokrikovanie po fanúšikoch i hádzanie stoličiek priamo na kurt.

Zabudli sme na niečo?

Rafael Nadal Čítajte viac Čierny scenár sa naplnil. Nadal odstúpil z Wimbledonu

Na mušku si často berie aj súperov. Aj spravidla pokojného Nadala už vyviedol z miery. Raz ho trafil loptičkou a odmietol sa ospravedlniť. Neskôr ho pozval na debatu na sociálnej sieti, no Španiel mal už jasno. „Medzi nami je veľký generačný rozdiel. Nájdi si niekoho vo svojom veku,“ odkázal mu Malorčan.

Fernanda Verdasca zasa nazval najnepríjemnejším človekom na svete, no stále to nie je nič proti tomu, čo vyviedol Stanovi Wawrinkovi. V 2. kole turnaja v Montreale v roku 2015 Švajčiarovi pri sieti povedal: „Kokkinakis pretiahol tvoju priateľku. Prepáč, že ti to takto hovorím, kamarát.“

Po zápase sa síce ospravedlňoval, ale darmo, povedané už nevrátiš.

„Nie je to prvýkrát, čo tento chlapec na dvorci ľudsky zlyhal. Som veľmi sklamaný z toho, ako málo rešpektu má v sebe. Čo si dovolil povedať, by som ja nevravel ani najväčšiemu nepriateľovi,“ reagoval neskôr Wawrinka.

Všetko malo dohru za dverami šatne – čo tam však odznelo, sa verejnosť nikdy nedozvedela.

Aj pod košom

Kyrgios bol od útleho veku – korektným slovníkom povedané – veľmi svojské dieťa. Jeho matka Nill spomína, že mal obsesiu v jedle. Napokon, niekoľko jeho fotografií z predškolských čias koluje aj po internete.

A keď sme už pri jeho mame, azda aj tam môžeme hľadať korene Nickovho rebelstva. Počas tohtoročného Wimbledonu sa napríklad nechala počuť, že sa nemôže pozerať na víťazné zápasy svojho syna. Má z nich vraj panický strach.

Najväčší tenisoví bombardéri v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juan Martín del Potro (240 km/h): Najlepší...

„Vtedy sa dostávam do skutočne zvláštnej situácie. Dospelo to do štádia, že som musela vyhľadať lekársku pomoc. Šesť mesiacov som chodila k psychológovi. Nebola som na tom dobre. Pri sledovaní Nicka som pociťovala neskutočnú úzkosť,“ priznala sa.

Treba však uznať, že z neho nakoniec vychovala elitného tenistu. A vlastne – mohol byť čokoľvek. Kyrgios bol šikovný všade. Aj na palubovke. Pokojne z neho mohol byť aj profesionálny basketbalista. Predtým, ako sa definitívne rozhodol pre tenis, reprezentoval Austráliu aj pod deravými košmi.

Rodák z Canberry si rád oblieka basketbalové dresy, od malička je fanúšikom Bostonu Celtics…

Loptu však v štrnástich definitívne zahodil a nechal si iba žlté loptičky. Aj s nimi mu to šlo náramne, veď bol juniorskou svetovou jednotkou a v roku 2013 dokonca ovládol aj tínedžerskú edíciu Australian Open. Vo finále zdolal krajana Thanasiho Kokkinakisa. Veľkého kamaráta. Tiež pôvodom Gréka. Rovnako „uleteného“ hráča.

Tento rok v Melbourne sa obaja dali dokopy. Zahrali si spolu štvorhru. A vyhrali. Aj vďaka nim bolo finále debla rovnako sledované ako vyvrcholenie dvojhry Nadal – Medvedev. Zaplnená aréna burácala, premotivovaný Kyrgios šiel vyskočiť z kože. Atmosféra ako na futbale v Južnej Amerike.

Toto je to, čo Kyrgios potrebuje. Netúži po džentlmenskom spravaní, nepísaných konzervatívnych pravidlách, ktoré sú roky súčasťou tenisového kolotoča. Chce emócie, vyvolávať žlč, v nepriateľskom prostredí sa cíti ako ryba vo vode.

Top 20 hráčov s najvyššími zárobkami v tenise Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Dominic Thiem - Rakúsko, 28 926 837 dolárov

Prelepte si oči

Mats Wilander, tenisový expert, na tému Nick Kyrgios v semifinále Wimbledonu povedal: „Musíte si uvedomiť, že keď začne svoj riadený chaos, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou znamenať, že bude hrať lepšie. Najdôležitejšie je byť na to pripravený. To znamená: nestarať sa o to, nezaujímať sa, nepočúvať, čo Nick hovorí. V podstate sa naňho vôbec nepozerať.“ Legenda však v zápätí vystrúhala Austrálčanovi netradičnú poklonu:

„Treba sa sústrediť iba na loptu, ktorá na vás letí, a vedzte, že ten, kto vám ju posiela, je jedným z najtalentova­nejších hráčov. Je to génius, pokiaľ ide o cit, taktiku a triafanie správnych úderov v správny čas. Musíte si prelepiť pásku cez oči. Robiť to, čo viete ako hráč, a nestarať sa o to, čo sa deje na druhej strane.“

Jednoducho – Kyrgiosa si nepustiť do hlavy.

„Nemám rád tento šport,“ povedal pred pár rokmi Austrálčan. V aktuálnej sezóne však pár vecí predsa len zmenil. Sám vraví, že tentoraz prišiel do Londýna výlučne kvôli tenisu. V bare ho vraj už nenájdete.

Pre Djokoviča bude v nedeľňajšom finále ťažkým sústom. Favoritom je aj tak srbský šampión.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Nick Kyrgios #Wimbledon 2022