Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Welcome to the Jungle! Uragán z Varšavy si podmanil Paríž

Nezdolaná 108 dní. Alebo inak: 35 zápasov. Dva týždne bez zaváhania. Vo finále jej stačila hodinka.

04.06.2022 16:26 , aktualizované: 19:50
Iga Swiateková Foto:
Iga Swiateková s parížskou trofejou.
debata (4)

Poľka Iga Swiateková je v životnej forme. Vyhrala Poland Garros – pardon, Roland Garros – a potvrdila to, čo vraví aj rebríček WTA. Aktuálne je najlepšou tenistkou na svete. Po jej úžasnej parížskej jazde sa žiada dodať, že suverénne najlepšou. O svojom celkovom triumfe rozhodla v sobotu, keď z kurtu nemilosrdne vyprevadila talentovanú Američanku Coco Gauffovú.

Vo Francúzsku to bol veľký poľský deň. A hviezdny poľský futbalista Robert Lewandowski bol toho priamym svedkom. Videl exhibíciu. Napokon, Swiateková vyhrala 6:1, 6:3. „Vyzerala byť nezdolateľná,“ potvrdila aj americká televízna stanica ESPN. „Gauffová bola zasa úplne bezradná,“ dodal poľský web Sport.pl.

Obľúbená

Pre Swiatekovú to je druhý grandslamový titul v kariére. Premiérovo sa tešila v októbri 2020, keď sa počas pandémie hral Roland Garros netradične na jeseň. Stále iba 21-ročná Varšavčanka po dvadsiatich mesiacoch zopakovala svoj suverénny výkon. Počas uplynulých dvoch týždňov nenašla súperku, ktorá by jej spôsobila vážnejšie problémy.

10 vecí, ktoré (ne)viete o Ige Swiatekovej Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Na turnaje si nosí psychológa.
Stálym...

Zatiaľ čo pri prvom veľkom úspechu Swiateková šokovala, tentoraz prišla do Paríža ako veľká favoritka. Pozíciu, ktorá nie je vôbec jednoduchá, zvládla na jednotku. Pripísala si 35 triumf v rade a vyrovnal miléniový rekord Venus Williamsovej. Žiadna iná hráčka v 21. storočí toľko zápasov v rade nevyhrala. Medzi mužmi to dokázali jedine Roger Federer a Novak Djokovič.

Poľka potvrdzuje svoje renkingové postavenie. Pre pár mesiacmi nečakane ukončila kariéru Austrálčanka Ashleigh Bartyová a odvtedy ženskému tenisovému pelotónu šéfuje Swiateková. Počína si skvele.

„Bola som pod veľkým tlakom, no dokázala som sa s ním vyrovnať. Vďaka patrí aj poľským fanúšikom, ktorých bolo v hľadisku neúrekom, videla som veľa poľských vlajok,“ zdôraznila a následne – počas poľskej hymny – sa rozplakala. Sama mala na šiltovke počas celého turnaja pripnutú ukrajinskú vlajku a jej posledné slová na slávnostnom pódiu patrili práve tejto vojnou zmietanej krajine.

Nielen doma, ale aj inde vo svete je Swiateková veľmi populárna. Pôsobí veľmi skromne, na hviezdu jej rangu občas až nenápadne. Jej odpovede nikdy neprekypujú sebavedomím, niekedy sa až zdá, že jej nenáročná povaha akoby do veľkého tenisového sveta ani nepatrila.

Iga Swiateková po premenenom mečbale. Foto: YOAN VALAT / EPA / Profimedia
Iga Swiateková Iga Swiateková po premenenom mečbale.

Napríklad v sobotu, keď po zápase uvidela v hľadisku bezprostredne blízko kanoniera Bayernu Lewandowského, jej neveriacky pohľad hovoril za všetko: „Wau, aj ty si sa prišiel na mňa pozrieť?“ Ťažko si zvyká na veľký záujem. Popularitu. Hviezdne povinnosti. Má rada svoj malý svet – doma v Poľsku.

„Neraz to boli drsné momenty. Nie preto, že by som pociťovala depresiu, všetko však bolo pre mňa nové. Najťažšie som znášala veci mimo kurtu – chodili za mnou médiá, sponzori, zrazu bol o mňa veľký záujem. Ľudia sa nechceli baviť s Igou, ale s dievčaťom, ktoré práve vyhralo grandslam. Ja však chcem byť aj naďalej Iga,“ opísala nedávno život tenisovej celebrity. Jedna zlá správa pre ňu – to všetko sa bude po aktuálnom triumfe už iba stupňovať.

Tenisová duša

Počas Roland Garros sa veľa popísalo o málo atraktívnych dueloch žien. Svoje si povedala aj šéfka podujatia Amelie Mauresmová. Za svoje slová sa neskôr kajala. Pravdou však je, že keď organizátori obsadzovali termíny zápasov, tie najlukratívnejšie patrili mužom. Mimochodom, ženské finále trvalo dovedna 68 minút, keď si Alexander Zverev v semifinále proti Rafaelovi Nadalovi vytkol členok, v druhom sete sa schyľovalo k tajbreku a zápas vstupoval do svojej štvrtej hodiny.

Elita 35 rokov po... Ako dnes vyzerajú legendy? Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Stefan Edberg s manželkou Annette Hjort Olsenovou.

Pravda, toto nie je Swiatekovej vina, v súčasnosti je najžiarivejšou hráčkou na okruhu.

Je trošku z iného cesta ako jej súperky. Slávu si neužíva, skôr ju trpí. Aj hobby ma iné. Rada číta historické knihy, aj keď ako sama priznáva, v poslednom období na ne už veľa času nemá. Aj hudobný vkus má v porovnaní s rovesníčkami pomerne jedinečný.

Na turnajoch ju nestretnete bez slúchadiel. Na zápasy ju vyprevádza hit od skupiny Guns N’ Roses – Welcome to the Jungle. A potom z kurtu urobí naozajstnú džungľu – ako počas posledných dvoch týždňov.

Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers, Pink Floyd, Santana, Coldplay, AC/DC, nie, to nie je žiadny „oldskúlový“ repertoár nejakej tenisovej veteránky. Swiateková „fičí“ na slávnej rokovej hudbe, lebo „sú to hodnotnejšie piesne ako tie dnešné. Vyvolávajú emócie a majú dušu!“ vraví.

A dušu má aj jej tenis. Ten ženský si zasa nemôže nič viac želať ako Igu Swiatekovú.

Koniec veľkého sna. Zverev opustil kurt v bolesti Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Alexander Zverev sa v semifinále Roland Garros...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Coco Gauffová #Iga Swiateková #Roland Garros 2022