Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas zápasov. Djokovič je v Nadalovom kráľovstve favorit

Bude to už 59. krát. Možno aj naposledy. Pôjde o veľa.

31.05.2022 09:20
Novak Djokovič, Rafael Nadal Foto: ,
Novak Djokovič (vpravo) a Rafael Nadal.
debata (3)

Občas sa stáva, že to najlepšie na grandslamovom turnaji sa odohrá dva dni pred finále. Napríklad ako vlani, keď Novak Djokovič vyzval Rafaela Nadala už v semifinále Roland Garros. Srb vyhral a je tu čas na vendetu. Dvaja z troch najlepších tenistov všetkých čias si duel zopakujú ešte o jedno kolo skôr. Stretnú sa už vo štvrťfinále.

Môže byť vari na parížskej antuke niečo viac?

30:28!

Tá rivalita akoby nepoznala hranice. Rok čo rok naberá na intenzite a legendárne duely medzi Rogerom Federerom a Nadalom pomaly zapadajú prachom. Lebo kým Federer je spomedzi všetkých troch zďaleka najestetickejší a pre mnohých aj najcharizmatic­kejší, súperenie medzi Djokovičom a Nadalom je najdefinujúcejšie.

Ak raz budeme spomínať na veľkú trojku ako na niečo neopakovateľné, potom súboje Djokoviča s Nadalom budú vyčnievať nad všetko ostatné. Sú totiž o brutálnej obrane, hlbokých returnoch aj neuveriteľných uhloch. O neskutočnej vôli či veľkom utrpení. Ani jeden z nich síce nemá „najdelovejšie“ podanie, aj s útokom na sieti váhajú, ale každá výmena je dlhá a vyčerpávajúca.

A nielen pre nich, tie zápasy si vyberajú emocionálnu daň aj na tribúne či pred televíznou obrazovkou. Djokovičovi trvalo niekoľko rokov, kým ho definitívne akceptovali za rovnocenného. Španiel so Švajčiarom medzitým vytvorili rivalitu, z ktorej sa svet zbláznil. Ich finálový zápas vo Wimbledone 2008 zostáva jedným z najpamätnejších. Djokovič sa musel do tohto binárneho sveta dostať. Presvedčiť, že patrí do rovnakého priestoru ako ostatní dvaja.

Djokovič – Nadal, priebežný stav je 30:28. Aj vo finálových dueloch má Srb navrch – 15:13. Na grandslamoch je však úspešnejší Nadal, vedie 10:7. A má aj viac grandslamových titulov – v januári získal svoj 21. Na mieste, kde je doma Djokovič. V Melbourne.

Novak Djokovič Čítajte viac Dráma parížskej noci pre Nadala. Je v semifinále Roland Garros

Dnešný zápas tak dostáva ďalší impulz. Akoby ich beztak už nebolo dosť. „S Novakom sa poznáme veľmi dobre. Roland Garros je môj najobľúbenejší turnaj a budem sa snažiť ho zdolať,“ vraví Nadal.

Jeden druhého si veľmi vážia. Nie sú síce najväčší priatelia, ale spoluorganizovali niekoľko charitatívnych akcií. Keď však ide o vzájomnú konfrontáciu, úcta a rešpekt akoby šli bokom. V tom najlepšom zmysle slova. Jeden druhému nedaruje ani fiftín.

Obaja si už dokonca vyhradili priestor aj pre totálne poníženie toho druhého. Nadal vo finále Australian Open 2019 sotva uhral bod pri Djokovičovom podaní, Srb zasa čelil podobnému zaobchádzaniu o rok neskôr vo finále Roland Garros.

Rafael Nadal a Novak Djokovič odohrajú už 59. vzájomný zápas. Čítajte viac Prvú bitku o čas zápasu vyhral Djokovič. Nadal žiadal iný termín

Bude posledný?

Stávkové kancelárie naznačujú, že tentoraz je veľkým favoritom Djokovič. Jeho forma rastie z turnaja na turnaj, zatiaľ čo Nadala sužujú zdravotné problémy. Tridsaťšesťročný Malorčan dokonca pripúšťa, že jeho telo mu môže kedykoľvek vypovedať poslušnosť. Aj preto čoraz častejšie počúva otázky ohľadom konca kariéry.

Ani jeho osemfinálový zápas proti Kanaďanovi Felixovi Augerovi-Aliassimovi nebol úplne presvedčivý. Proti svetovej deviatke musel v päťsetovej bitke tasiť všetky možné zbrane, aby si mohol o dva dni zahrať aj proti Djokovičovi. Aj prípravu na antukový grandslam mal poznačenú chronickými problémami s chodidlami, pričom naznačil, že jeho dni na vrchole sú pravdepodobne zrátané.

„Úprimne povedané, každý zápas, ktorý tu odohrám, môže byť na Roland Garros môj posledný v kariére. Taká je moja aktuálna situácia. S nohou som si opäť prešiel náročným procesom. Neviem, čo sa stane v blízkej budúcnosti, chcem si to len užiť a bojovať, ako len môžem. Aby som si naďalej žil svoj sen,“ zamyslel sa.

3. Rafael Nadal Čítajte viac Rozlúčka Nadala? Kráľ antuky vyjadril pred duelom s Djokovičom obavy

Vlani, keď v Paríži prehral s Djokovičom 1:3 na sety, Mats Wilander, niekdajší velikán, označil zápas za najdôležitejší v histórii. Srb sa po ňom priblížil k Federerovi s Nadalom v počte grandslamových trofejí. O mesiac sa im – po Wimbledone – vyrovnal.

Nadal v januári prekvapujúco ovládol tohtoročný Australian Open, miesto, kde sa zvyčajne darí Djokovičovi. Belehradčan v Melbourne nemohol hrať, keďže sa nedal zaočkovať.

„Rafu čaká veľmi motivovaný súper. Djokovič sa skvele pohybuje, je agresívnejší ako kedykoľvek predtým. Výmeny skracuje v správnej chvíli,“ uviedol Švéd. Djokovič chce podľa Wilandera ukázať, aký je silný. „Myslím si, že to bude emocionálny boj a ja dúfam, že mi zostane miesto, aby som ho videl,“ uzavrel.

Veľká bitka je tu. V zozname Djokoviča s Nadalom je iba ďalšou v poradí. No predsa len môže byť iná. Určujúca. A možno aj posledná. Tak si ju teda vychutnajme.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Desaťkrát Djokovič vs Nadal

  • Bude to ich 59. vzájomný zápas. Žiadni iní hráči ich proti sebe toľko neodohrali.
  • Bilancia je 30:28 v prospech Djokoviča. Od roku 2006 nastúpili proti sebe minimálne raz každú sezónu.
  • Dnešný zápas bude ich desiatym vzájomným na Roland Garros.
  • Nadal vedie na zápasy v Paríži 7:2, na US Open 2:1. Vo Wimbledone (2:1) a na Australian Open (2:0) je zasa úspešnejší Djokovič.
  • Rodák z Belehradu ovládol dva z posledných troch vzájomných zápasov na Roland Garros. Vo štvrťfinále 2015 a semifinále 2021.
  • Srb je tiež jediným mužom, ktorý v Paríži dokázal zdolať Nadala dvakrát, a jediný, ktorý ho tam zdolal v troch setoch.
  • Nadal vedie na antuke 19:8. Od roku 2011 je to však iba 10:8.
  • Španiel má na konte rekordných 22 víťazstiev nad svetovou jednotkou. Najviac v histórii. Aktuálnym lídrom rebríčka je práve Djokovič.
  • Bude to ich osemnáste stretnutie na grandslame, čo je tiež nový rekord v open ére.
  • Víťaz prvého setu ovládol 50 z 58 predchád­zajúcich stretnutí a 13 zo 17 súbojov na grandslamoch.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič #Roland Garros 2022