Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vajda prikývol slovenskej jednotke. Hovoril aj o zákaze pre Rusov

Marián Vajda sa stal hlavným trénerom slovenského tenistu Alexa Molčana.

03.05.2022 12:26 , aktualizované: 13:55
SR Tenis Molčan Vajda tréner nový BAX Foto: ,
Alex Molčan a jeho nový hlavný tréner Marián Vajda na tlačovej konferencii.
debata (3)

Bývalý úspešný kouč Novaka Djokoviča bol pri všetkých 20. grandslamových tituloch Srba a priviedol ho k postu svetovej jednotky. Vajda sa dohodol s Molčanom na spolupráci do konca roka a bude ho sprevádzať na turnajoch ATP.

"Táto myšlienka vznikla v Alexovej hlave už minulý rok. Všimol som si jeho záujem vytvoriť okolo seba dobrý tím.

Po rozviazaní zmluvy s Novakom prišli ponuky a kontakty. Niekoľko manažérov ma oslovilo, aby som trénoval dobrých hráčov.

Alex bol však prvý, ktorý ma kontaktoval, navyše je to Slovák, čo zohralo dôležitú úlohu. Chcem pomôcť Alexovi a slovenskému tenisu. Vážim si, že som dostal šancu s ním pracovať.

Dostal sa do najlepšej svetovej päťdesiatky, na čom ma veľkú zásluhu jeho doterajší tréner Karol Beck a kondičný kouč Dávid Olasz.

Veľmi sa teším na našu spoluprácu, je to pre mňa nový impulz. Alex je už dnes vzor pre mladú generáciu a ukazuje deťom svoju kvalitu," uviedol Vajda, ktorý vo štvrtok zamieri s Molčanom na turnaj ATP Masters 1000 v Ríme.

Serbia Tennis Čítajte aj Opäť sa objavil pri Djokovičovi. Vajda pri slovách vďaky pobavil Belehrad

Najlepší slovenský singlista figuruje momentálne na 47. mieste svetového rebríčka ATP.

"Alex je na tom rebríčkovo rovnako ako Novak, keď som s ním začínal. Chcem mu odovzdať svoje skúsenosti. Veľmi pozitívne je, že si rozumieme s Karolom Beckom. Máme podobné tréningové metódy, podobné názory na organizáciu turnajov.

Priorita sú grandslamy. Na najväčších turnajoch budeme Alexa sprevádzať spoločne. Je super, že na 250-kach a 500-kach sa vďaka svojmu rebríčkovému postaveniu dostane priamo do hlavnej súťaže. Musí sa dostať do takej formy, aby vedel zvládať ťažké zápasy a zdolávať kvalitných súperov," zdôraznil Vajda.

Alex Molčan. Foto: Recep Sakar / AFP / Profimedia
Alex Molčan. Alex Molčan.

Molčan si od spolupráce s trénerskou osobnosťou veľa sľubuje.

"Verím, že spolu dosiahneme čo najlepšie výsledky. Už vlani sme sa s pánom Vajdom stretli, vtedy mi odporučil ako trénera Karola Becka.

Som veľmi rád, že teraz sme sa dohodli na spolupráci. Kde je vôľa, tam je cesta. Ambície sú vysoké, po angažovaní trénera svetového kalibru mám ešte väčšiu chuť do tenisu. Nebudem prezrádzať konkrétne rebríčkové ambície. Dúfam, že na konci roka ich všetci uvidia."

Alex Molčan. Čítajte aj Tenista Molčan titul nezískal. No berie 47-tisíc a rebríčkové maximum

Spoluprácu medzi Molčanom a Vajdom privítal aj prezident Slovenského tenisového zväzu Miloslav Mečíř.

"Osobne som veľmi rád, že sa dohodli. Celá vec skrsla v hlave Alexa, ktorý je od 16 rokov v Národnom tenisovom centre. Dokazuje to, že je nielen dobrý hráč, ale má aj predstavu, kam to chce v tenise dotiahnuť.

Myslím si, že spolupráca s Marošom mu prinesie veľké zlepšenie. Využili sme, že Marián bol po ukončení tréningového procesu s Djokovičom voľný. Má veľmi dobre rozobraných hráčov. Pevne verím, že im to bude spolu klapať. Držím im palce."

Novak Djokovič Čítajte aj Djokovič sa zastáva Rusov. Jeden z nich do neho i tak rýpe

Zákaz pre Rusov môže vyvolať reťazovú reakciu

Zákaz štartu pre ruských a bieloruských tenistov vo Wimbledone môže podľa Vajdu vyvolať reťazovú reakciu. Dúfa, že organizátori turnajov ATP i WTA nepristúpia k podobným sankciám.

"Obe organizácie sa zatiaľ vyjadrili proti zákazu pre individuálnych športovcov. Hráči sú prihlasovaní na turnaje na základe renkingov. Hrajú za seba, majú nálepku svojej krajiny. Je to zložitá otázka.

Wimbledon urobil svoje rozhodnutie, nebolo to podmienené vládou. Tlak silnie, ale nemyslím si, že všetky rozhodnutia budú jednotné.

Turnaje majú právo rozhodnúť sa podľa seba, pretože sú ich vlastníkmi. Podľa mňa by mali hrať na nich všetci najlepší hráči vrátane Rusov a Bielorusov," uviedol Vajda.

Marián Vajda. Foto: TASR/AP, Michel Euler
Francúzsko Tenis Muži Dvojhra Roland Garros Finále Marián Vajda.

Jeden z najúspešnejších trénerov v tenisovej histórii stále pozorne sleduje výkony Novaka Djokoviča, ktorého priviedol k 20 grandslamovým titulom.

Vajda tvrdí, že na Roland Garros bude mať „Nole“ veľkú motiváciu obhájiť trofej a dotiahnuť sa v historických tabuľkách na Rafaela Nadala. Za favorita ho však nepovažuje.

„Bude to mať ťažké. Zabrzdilo ho to, že nemohol štartovať na Australian Open ani na veľkých turnajoch v Indian Wells či Miami. Chýba mu zápasová prax. Neviem, či dokáže vyhrať v Paríži, budú tam rozbehnutí hráči.“

Oveľa väčšie šance dáva Vajda lídrovi svetového rebríčka vo Wimbledone. „Tráva je Novakov povrch. Je šikovný, na tráve vie využiť svoje zbrane, uplatniť svoju hru a vyhrávať zápasy, čo potvrdil aj vlani. Pre mňa bude v All England Clube v úlohe favorita.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Vajda #Alex Molčan