Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trestali, keď v Iraku zabili civilistov? Exkouč Djokoviča vypenil

Tenisový tréner Nikola Pilič ostro vystúpil proti vylúčeniu ruských a bieloruských hráčov na tohtoročnom Wimbledone.

25.04.2022 06:00
Nikola Pilič s Novakom Djokovičom. Foto:
Nikola Pilič s Novakom Djokovičom po nedeľnom finálovom turnaji ATP v Belehrade.
debata (133)

Svetová jednotka Novak Djokovič strávila v Piličovej akadémii v Nemecku päť rokov predtým, ako ho prevzal Marián Vajda a stal sa top tenistom.

Teraz Pilič nevie stráviť minulotýždňové kontroverzné rozhodnutie vylúčiť ruských a bieloruských tenistov z účasti na Wimbledone.

„Boris Johnson je šialený!“ uviedol bývalý juhoslovanský reprezentant pre taliansku verziu portálu ubitennis.com. „Rublev a Medvedev nemajú nič spoločné s Putinom, chcú len hrať tenis, ako všetci ostatní.“

Alexander Zverev Čítajte viac Wimbledon si robí, čo chce, kritizuje Zverev. Rubľov ponúkol protinávrh

Pilič naznačil, že by mohlo dôjsť až k bojkotu Wimbledonu podobnému tomu, ktorý sa udial ešte v roku 1973. Vtedy sa až 81 profesionálov rozhodlo neštartovať na najslávnejšom grandslame. Protestovali proti Piličovej suspendácii za to, že odmietol reprezentovať Juhosláviu v Davisovom pohári.

„Politika zašla v športe priďaleko a myslím si, že táto situácia by mohla byť podobná roku 1973,“ uviedol Piliš. „Niekto by mohol povedať: Keď títo tenisti nehrajú, nehráme ani my! Potom by som bol zvedavý, aká by bola reakcia Wimbledonu,“ skonštatoval Chorvát.

Novak Djokovič v 2. kole turnaja ATP 1000 v Monte Carle. Čítajte viac Som dieťa vojny, ale toto je šialené. Djokovič si podal Britov a podporil Rusov

Pre Kurier sa zase Pilič vyjadril, že sankcie voči ruským športovcom sú hanebné a položil otázku: „Urobili niečo podobné, keď Američania vstúpili do Iraku a zabili tam vyše milión civilistov?“

Podľa neho to Briti v súvislosti s honom na Rusov preháňajú vo všetkých smeroch. „Je to tak už 150 rokov,“ povedal Pilič a situáciu opísal ako rusofóbiu v Británii.

Po nedeľnej prehre s Andrejom Rubľovom vo finále turnaja v Belehrade zopakoval svoj podporný postoj aj Djokovič. „V tenise máme pravidlá proti diskriminácii. Hráme podľa poradia, nie podľa národnosti,“ povedal Djokovič. Rozhodnutie kritizovalo aj vedenie ATP a WTA.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Novak Djokovič #Boris Johnson #nikola pilič