Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bielorusi pohrozili Britom. Navrátilová krúti hlavou, Kingová pripomenula 70. roky

Bieloruská tenisová federácia (BTF) vo štvrtok varovala pred právnymi krokmi v súvislosti so zákazom štartu jej hráčov na Wimbledone.

22.04.2022 09:05
Daniil Medvedev Foto: ,
Ruská vlajka v hľadisku Wimbledonu 2021 počas zápasu Daniila Medvedeva a Marina Čiliča.
debata (58)

Organizátori grandslamového turnaja v stredu potvrdili zákaz účasti bieloruských a ruských tenistov na tomto podujatí. Urobili to v reakcii na vojenský konflikt na území Ukrajiny.

„Kategoricky odmietame rozhodnutie organizátorov Wimbledonu, ktorí suspendovali bieloruských a ruských tenistov,“ citovala AFP z oficiálneho vyhlásenia BTF.

„Takéto činy vôbec neprispievajú k vyriešeniu konfliktu, navyše len podnecujú k nenávisti a neznášanlivosti na základe štátnej príslušnosti,“ dodala BTF, ktorá má byť v kontakte s medzinárodnými právnickými spoločnosťami.

Novak Djokovič v 2. kole turnaja ATP 1000 v Monte Carle. Čítajte aj Som dieťa vojny, ale toto je šialené. Djokovič si podal Britov a podporil Rusov

Legendárna deväťnásobná wimbledonská šampiónka Martina Navrátilová považuje suspendáciu za nesprávne rozhodnutie.

„Samozrejme, rozumiem zákazu reprezentačných tímov, ale na individuálnej úrovni je to podľa mňa nesprávne,“ povedala pre LBC a Reuters.

„Hráči s tým nemajú nič spoločné, ocitli sa na zlej strane politiky. Je to neférové nielen voči nim, ale aj celému svetu. Tenis je demokratický šport. Je ťažké vidieť, keď to politika ničí. Nie je to krok správnym smerom,“ dodala Navrátilová.

Jelina Svitolinová Čítajte aj Rusov sa zastala aj ukrajinská hviezda. Naše správanie je smutné

Čo sa týka zvrátenia rozhodnutia, Navrátilová je skeptická. „Rada by som tomu verila, ale myslím si, že už je na to neskoro,“ vraví.

„Súcitím s ukrajinskými hráčmi a ukrajinským ľudom. Je hrozné, čo sa tam deje, ale myslím si, že to išlo ďalej, než to bolo potrebné,“ pokračovala.

Na mušku si vzala aj tých, ktorí rozhodli o zákaze štartu (bielo)ruských hráčov vo Wimbledone.

„Mám pocit, že viaceré z týchto rozhodnutí sa robia vo vzduchoprázdne, kde sa neprijímajú informácie od ľudí, ktorých sa to týka a All England Club nevidí celý problém globálne. Musia nájsť lepšie riešenie ako toto. Dúfajme, že je to len jednorazová záležitosť a nebude sa rozširovať,“ uzavrela rodáčka z Prahy.

Martina Navrátilová na archívnej snímke z... Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Martina Navrátilová. Martina Navrátilová na archívnej snímke z Wimbledonu.

Proti suspendácii Rusov a Bielorusov vystúpila aj americká legenda Billie Jean Kingová.

„Jedným z hlavných princípov pri založení WTA bolo, že ktorékoľvek dievča na celom svete bude mať možnosť súťažiť, ak bude hrať dostatočne kvalitne,“ uviedla víťazka 12 grandslamových titulov.

„Súhlasila som s tým v roku 1973 a súhlasím s tým aj dnes. Nemôžem podporiť suspendáciu individuálnych športovcov z akéhokoľvek turnaja pre ich štátnu príslušnosť,“ dodala 78-ročná Kingová.

Daniil Medvedev Čítajte aj Wimbledon bude bez Rusov. Utrpí súťaž, tvrdí hovorca Kremľa

All England Lawn Tennis Club (AELTC) svoje rozhodnutie odôvodnil zodpovednosťou za čo najúčinnejšie obmedzenie ruského celosvetového vplyvu.

Zabránil tak v štarte hráčom svetového kalibru, napríklad Daniilovi Medvedevovi, Andrejovi Rubľovovi, Arine Sobolenkovej či Victorii Azarenkovej.

Rozhodnutie AELTC kritizovali okrem zvučných mien strešné organizácie mužského aj ženského tenisu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
58 debata chyba
Viac na túto tému: #Martina Navrátilová #Billie Jean Kingová #vojna na Ukrajine #ruskí tenisti