Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teraz už dokáže všetko. Z talentu je Alcaraz Dobyvateľ

Zdá sa, že ten čas už prišiel. Tenisový svet našiel toho, kto nahradí starnúce legendy. Bude novým Nadalom, Djokovičom či Federerom.

06.04.2022 11:40
Carlos Alcaraz Foto: ,
Carlos Alcaraz rozdáva autogramy po triumfe v Miami.
debata

Volá sa Carlos Alcaraz – mladý Španiel, ktorému patrí budúcnosť. Hovorí sa tomu generačný talent.

Je najrýchlejší

O tom, že v ňom niečo veľké drieme, sa už vie aspoň dva roky. Dosiaľ to však bolo niečo, o čom sme iba tušili. Teraz to už aj vidíme. Začína sa nová éra stále len osemnásťročného chlapca, ktorý klope na dvere elitného klubu.

Cez víkend ovládol turnaj v Miami. Toto víťazstvo z neho urobilo tretieho najmladšieho šampióna ATP Masters 1000 v histórii. Za Nadalom a Michaelom Changom. Navyše, Alcaraz má v tejto sezóne ohromujúcu bilanciu – 18 víťazstiev a iba dve prehry, pričom vyhral 28 z posledných 31 setov. Dva z nich mu vzal Nadal.

Carlos Alcaraz Čítajte aj Rekord v Miami. Jedna z najväčších španielskych nádejí zavŕšila veľkú jazdu

Len v Miami zdolal troch súperov z top desiatky – Tsitsipasa, Hurkacza i Ruuda. Je tak jedným zo siedmich aktívnych hráčov, ktorí majú pozitívnu bilanciu proti najlepším. Presne pred dvoma rokmi bol v renkingu ATP 318., vlani o takomto čase 133., teraz je na svojom novom maxime. Jedenásty!

„Odpoveď na otázku, čo sa stane, keď Federer a Nadal odídu do dôchodku? Carlos Alcaraz,“ napísal na twitteri známy tenisový komentátor David Law.

Za jeho rýchlym progresom sú čoraz dokonalejší útok s obranou, mnohí tenisoví experti im dávajú nálepku smrteľný. Jeho forhend je absolútne deštruktívny, bekhend mimoriadne spoľahlivý.

Alcaraz je momentálne azda najrýchlejším hráčom na okruhu. Navyše, tenis v jeho podaní nie je žiadny stereotyp.

Bývalá svetová jednotka Jevgenij Kafeľnikov mu už vlani predpovedal úspešnú kariéru. Vraj o tri roky bude vládnuť svetovému tenisu. Počas víkendu Rus svoju predpoveď doplnil – do konca roka je Alcaraz v najlepšej trojke.

Nie je Nadal

Jeho vzorom nemôže byť hádam nikto iný ako Nadal. Krajan, ktorý má najviac grandslamových titulov (21) zo všetkých. Určité podobnosti medzi nimi nájdete.

Ten menej skúsený sa fyzicky vyvinul tiež vo veľmi mladom veku a už pomerne dlho sa o ňom hovorí ako o veľkom talente. Tu sa však akékoľvek porovnania medzi budúcou hviezdou a žijúcou legendou končia.

Z Alcaraza je zrazu vážny konkurent, extrémne skromný a skvelý nielen na antuke. Jeho forhend je zdrvujúci, na rozdiel od Nadala však loptičkám nedáva rotáciu, jeho údery sú ploché.

Rodák z Murcie sa – pochopiteľne – vyhýba porovnávaniu s Nadalom. V roku 2021 pre španielske médiá povedal:

„Nepáči sa mi, že ma neustále stavajú vedľa neho, ale ak to už robia, znamená to, že niečo robím správne,“ zafilozofoval si španielsky mladík.

„Nepáči sa mi to, pretože Rafa je a bude len jeden. Ja chcem byť Carlos Alcaraz a ľudia sa na mňa pozerajú ako na Carlosa Alcaraza,“ doplnil.

Carlitos, ako ho prezývajú, hral s Nadalom už trikrát, pričom raz aj na posvätnej antuke v Paríži.

Skúsený veterán vyhral všetky tri stretnutia, treba však povedať, že rovnako ako väčšina tenisového sveta, aj on je ohromený Alcarazovou hrou.

„Má všetky potrebné údery,“ povedal pár minút po tom, ako ho tento rok zdolal v Indian Wells.

„Dokáže hrať veľmi agresívne. Skvele sa aj bráni, keďže je mimoriadne rýchly. Má všetky ingrediencie, aby sa stal úžasným šampiónom,“ dodal Nadal.

Nick Kyrgios počas lámania rakety na Miami Open. Čítajte aj Koniec lámaniu rakiet? Tenisová ATP sa chce zbaviť nervákov na kurte

Mimochodom, Malorčan získal svoju prvú grandslamovú trofej na šiesty pokus. Bolo to na Roland Garros 2005. Ak sa mu chce Alcaraz v tomto vyrovnať, nezostáva mu nič iné, ako v Paríži o necelé dva mesiace vyhrať.

"Na začiatku roka som si povedal, že ho chcem zakončiť v najlepšej pätnástke, no už teraz som svetová 11. Chcel som vyhrať ATP 500 a podarilo sa mi to, potom som túžil po turnaji Masters a tiež som to dokázal.

Nebojím sa povedať, že chcem vyhrať aj grandslam. Viem, že to bude ťažká cesta, pretože počas dvoch týždňov budem hrať proti najlepším tenistom sveta, ale nebojím sa," odkazuje tenisovým velikánom.

„Na grandslamy je pripravený. Vrátane najbližšieho Roland Garros,“ varuje Patrick Mouratoglou, tréner Sereny Williamsovej.

Finále v Paríži sa hrá presne o 60 dní.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Carlos Alcaraz