Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po roku je všetko naruby. Na ženský tenis ani vzorce neplatia

Tenisový rebríček WTA sa v pondelok poriadne zatriasol. Vypadla z neho Ashleigh Bartyová, Austrálčanka, ktorá predminulý týždeň ukončila kariéru. Na čele ju nahradila Poľka Iga Swiateková. Keď sa však pozriete na svetový renking z 5. apríla 2021 - teda ten, ktorý vyšiel pred rokom - nebudete veriť vlastným očiam.

05.04.2022 08:52
Iga Swiateková Foto:
Iga Swiateková, nová ženská tenisová jednotka.
debata (1)

Nenájdete v ňom kameň na kameni. Znamená to vari, že ženská tenisová duša je až taká kolísavá?

Chaos v desiatke

Pred rokom to bola Bartyová, v závese za ňou Naomi Osaková so Simonou Halepovou. Všetko grandslamové šampiónky, spravidla veľké favoritky. Nasledovali Sofia Keninová, Elina Svitolinová, Bianca Andreescuová s Arynou Sabalenkovou – druhý sled, ktorému mala patriť budúcnosť. Prvú desiatku uzatvárali veteránky Serena Williamsová, Karolína Plíšková a Kiki Bertensová.

Rok sa s rokom zišiel a z elitnej desiatky zostalo torzo. Minulý týždeň v nej figurovali iba Sabalenková (5.) a Plíšková (8.). Bartyová s Bertensovou sa s tenisovým životom rozlúčili nadobro, tri hráčky (Keninová 126., Andreescuová 119. a Williamsová 241.) vypadli z prvej stovky a ďalšia to mala nahnuté. Osaková bola svetovou 77. a riešila viac netenisové ako tenisové záležitosti. Aj Halepová so Svitolinovou majú veľmi ďaleko k tomu, čo bolo pred rokom.

Naomi Osaková sa prebojovala až do finále... Foto: TASR/AP, Patrick Semansky
Naomi Osaková Naomi Osaková sa prebojovala až do finále turnaja v Miami a v rebríčku v pondelok poskočila na 35. miesto.

Ženský tenisový rebríček je v súčasnosti jeden chaos. Po vyškrtnutí Bartyovej sa situácia v ňom ešte viac vyrovnala. Zdá sa, že odteraz si hráčky budú podávať aj samotný trón.

„Je to zmätočné. Zároveň sa to stáva akousi normou,“ opisuje 18-násobná grandslamová víťazka Martina Navrátilová dianie v dnešnom ženskom tenise. Ona i ďalšie legendy, ktoré dlhé roky zbierali na grandslamoch vzácne skúsenosti, nevedia pochopiť, ako sa súčasná ženská elita dokáže v priebehu pár mesiacov rebríčkovo prepadnúť.

„Neviem, prečo je tu taká fluktuácia, také množstvo zmien v top 10, 20 či 50,“ pýta sa sama seba legendárna Američanka s českými koreňmi. „Hráčky výkonnostne kolíšu oveľa viac ako za mojich čias. Áno, je tu omnoho väčšia konkurencia, to nepochybne, ale stále to nevysvetľuje nízku úroveň konzistentnosti. U chlapov to až tak nevidíte,“ zamýšľa sa.

Francúzka Marion Bartoliová, ktorá odišla do tenisového dôchodku v roku 2013 po víťazstve vo Wimbledone, naznačuje, že mnoho mladších tenistiek rozptyľuje pozornosť médií. Najmä tie, ktoré sú v centre pozornosti po zlomových sezónach. „Na kurte zrazu robia menej a menej. A tí druhí zasa naopak. Pripravujú sa na to, aby vás zdolali,“ podotýka.

Martina Navrátilová. Foto: SITA/AP, Paulo Filgueiras
Martina Navrátilová Martina Navrátilová.

Kde je šampiónka?

Podľa Dominiky Cibulkovej, niekdajšej svetovej štvorky, sa dejú veci, ktoré naznačujú, že tenis sa neuberá správnym smerom. Ako príklad uviedla Emu Raducanuovú, ktorá vyhrala vlaňajšie US Open šokujúcim spôsobom. Ako hráčka s poradovým číslom 150 prešla kvalifikáciou až na vrchol. Bez straty setu!

„Celé je to zvláštne. Keď vidím, že US Open ovládla hráčka z druhej stovky, tak mi to príde šialené. Za mojich čias si niečo podobné nedokážem predstaviť. Nedávno som sa stretla s Wozniackimi, bol tam aj jej otec – tréner. Vravel mi: ,Dominika, pozri sa na to, keď ste tam boli vy, bolo tam sedem Rusiek. Dementievová, Myškinová, Safinová a ďalšie.' Jednoducho hráčky, ku ktorým som vzhliadala. Niečo nie je v poriadku,“ zamýšľa sa finalistka Australian Open 2014.

„Už za mojich čias sa diali tzv. výstrely do tmy. Napokon, aj Ostapenková zvíťazila na Roland Garros, ale predtým mala za sebou aj nejaké výsledky. Chýbajú mi brutálne tenistky, ktoré podávajú trištvrte roka konštantné výkony. Je to smutné,“ dopĺňa.

„Keď prišli na podujatie Graffová, Selešová, Hingisová či Sanchezová-Vicariová, ihneď malo cveng. Dnes je v špičke príliš veľa tenistiek a striedajú sa tam,“ pridáva sa so svojou skúsenosťou aj Karina Habšudová-Cíleková.

Dominika Cibulková a Caroline Wozniacka pózujú... Foto: TASR
Cibulková Wozniacka pózovanie Dominika Cibulková a Caroline Wozniacka pózujú pred spoločnou exhibíciou.

Vráťme sa však k Raducanuovej. O jej obrovskom talente niet pochýb, zároveň sa však potvrdzuje, že US Open 2021 bol zatiaľ ojedinelý výstrel. Odkedy si spravila v New Yorku meno, odvtedy ho aj pomaly stráca. Podľa Daniely Hantuchovej s ním odchádza aj rešpekt súperiek.

Raducanuová je však magnet, od septembra uzavrela štedré zmluvy so spoločnosťami Dior, British Airways, Tiffany & Co., Vodafone a Evian. V pondelok tento tínedžerský fenomén oznámil ďalšie partnerstvo, tentoraz s Porsche. Zatiaľ čo počet jej kontraktov neustále rastie, tenistka má na dvorci problémy. Prehrala osem z dvanástich zápasov, ktoré odohrala od US Open.

Treba viac počítať

Ženský tenis sa zdá byť v porovnaní s mužskou verziou naozaj nestálou hrou, plnou vzostupov, pádov a krátkodobých výkyvov. Pripisuje sa to biológii či vzťahu medzi prácou a rodinou. Jeden z amerických výskumov však tvrdí, že všetko je len otázkou pravdepodobnosti a štatistík.

„V istom zmysle sú ženy v profesionálnom tenise nekonzistentnejšie ako muži,“ potvrdzuje aj analytik Stephanie Kovalchik z RAND Corporation. Podľa neho renkingovo dobre postavení muži majú väčšiu šancu vyhrať svoj zápas ako rovnako postavené ženy. „Je však zvláštne, že tieto rozdiely sa prejavujú iba na grandslamových turnajoch a nie na menej prestížnych podujatiach,“ vra­ví.

Pochopiteľne, veľa laických teórií sa pri hľadaní dôvodov opiera iba o pohlavie. Analýza z roku 2012 v časopise Economist naznačuje, že na vine môžu byť pravidlá, ktoré ženám umožňujú stať sa profesionálkami ešte „predtým, než ich telá získajú potrebnú odolnosť“. Ten zásadný rozdiel však môže mať na svedomí iná – tiež zásadná – skutočnosť.

Ashleigh Bartyová v deň, keď oznámila, že končí... Foto: JONO SEARLE / EPA / Profimedia
Ashleigh Bartyová Ashleigh Bartyová v deň, keď oznámila, že končí s tenisom.

Ženy hrajú na grandslamových turnajoch na dva víťazné sety, muži na tri.

„Z hľadiska pravdepodobnosti a štatistiky je to veľmi dôležité. Predstavte si tenisový zápas ako spôsob určenia lepšieho hráča. Je to však nedokonalý proces – v ňom skutočne lepší hráč vyhráva iba čiastočne. Predstavte si napríklad, že lepšia hráčka vyhrá 60 zápasov zo sto. To však znamená, že existuje iba 60-percentná šanca, že jeden zápas určí lepšieho hráča,“ vysvetľuje Kovalchik.

Z toho vyplýva, že čím viac setov sa hrá, tým väčšiu šancu má lepšia hráčka. Rečou čísel: tenistka, ktorá vyhrá 60 percent setov, vyhrá 64 percent zápasov hraných na dva víťazné sety a 68 percent tých, ktoré sa hrajú na tri víťazné.

Čo to vlastne znamená? Možno, že by sme mali viac počítať. A možno aj nič, lebo na súčasný ženský tenis žiadne vzorce neplatia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Naomi Osaková #Iga Swiateková