Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na trón zasadol ruský génius. V neľahkých časoch

Behavý, húževnatý, zábavný. Veľmi inteligentný, ale i trošku iný. Od včera už aj najlepší na svete...

28.02.2022 20:15
Mexiko Tenis ATP Acapulco 1. kolo Medvedev Foto: ,
Daniil Medvedev na turnaji ATP v mexickom Acapulcu.
debata (6)

Volá sa Daniil Medvedev. Je 27. tenisovou jednotkou v tzv. open ére.

Prvou po dlhých rokoch, ktorá o sebe nemôže povedať, že je súčasťou veľkej štvorky (Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer, Andy Murray).

Alexander Zverev Čítajte viac Zverev si dovolil to, čo McEnroe nie. Je ďalší zo zlých chlapcov?

Sympatický Rus preťal túto šnúru po neuveriteľných 6601 dňoch. Predtým na tróne sedel Američan Andy Roddick – naposledy 1. februára 2004.

Medvedev mal vtedy iba sedem rokov.

Rád provokuje

Pre svetový tenis to bol v pondelok naozaj neobyčajný deň, v minulosti sa hráči menili na poste svetovej jednotky viac ako pravidelne, potom si ho však skupinka legiend akoby sprivatizovala.

Až naň zasadol tento 26-ročný Moskovčan. Ako tretí Rus v histórii.

„Jeho hra je vlastne ako jeho povaha. Úplne odlišná,“ vraví Gilles Cervara, jeho tréner. Medvedev sa s ním rozpráva po francúzsky, jazyky sa naučil údajne za menej ako dva roky. „Je to akoby ste trénovali génia. Takým ľuďom však občas nerozumiete. Sú iní,“ dopĺňa kouč.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Medvedev Daniil (@medwed33)

Iné správanie, iný štýl hry. Keď Medvedeva sledujete na kurte, jeho pohyby sa zdajú byť absolútne nekoordinované. Akoby sa mal na televíznej obrazovke každú chvíľu rozpadnúť.

Napriek svojej výške a šľachovitej postave všetko vybehá, obrovskú zbraň má v podaní. Jeho bekhend i forhend sú výrazne nadpriemerné.

Aj jeho netenisový prejav je svojský. Talentovaný Rus si rád rypne, provokuje, gestikuluje i komunikuje s hľadiskom. Keď však niečo povie, zvyčajne to má hlavu aj pätu. Jeho myšlienky sú hlbšie.

Medvedev prvýkrát nazrel do elitnej stovky v novembri 2016, keď mal iba dvadsať. V nasledujúcej sezóne už hral na Next Gen ATP Finals v Miláne – Turnaji majstrov pre vychádzajúce hviezdy. V júli 2019 bol v najlepšej desiatke.

Serhij Stachovskij Čítajte viac Tenista, ktorý roky žil na Slovensku, berie zbraň a ide bojovať

Ovládol trinásť turnajov, vrátane US Open a štyroch podujatí Masters 1000.

„Je len otázkou času, kedy z neho bude svetová jednotka,“ vravel minulý týždeň Novak Djokovič, ktorý mu nakoniec toto miesto prepustil. „Zaslúži si to ako nikto iný. Budem prvý, kto mu zablahoželá,“ odkázal.

Či bol nakoniec prvým gratulantom, nevedno, zopár pekných slov však poslal.

Zlozvyk aj dar

S tenisom začal pomerne neskoro. Mal už deväť rokov. Rodičia ho pôvodne chceli dať na plávanie, rozhodol však papierik, ktorý bol nalepený na vstupných dverách k bazénu. Bola to pozvánka na nábor mladých tenistov.

Bolo rozhodnuté. Malý Daniil začal snívať veľký sen o svetovej jednotke. Mimochodom, je jedna vec, ktorá mu vraj ide takmer rovnako dobre ako tenis. Keď mal štrnásť, prepadol hernej konzole PlayStation. S ovládačom v ruke sa dokonca zúčastnil aj na národných majstrovstvách.

„A bol som dobrý,“ usmieva sa. „Rovnako dobrý, ako chlapík, ktorý teraz vyhráva všetky ruské majstrovstvá vo FIFA,“ spomína na roky minulé.

Daniil Medvedev Čítajte viac Medvedevovi sa nehrá ľahko. Svetová jednotka má k vojne jasný postoj

Pravda, zo svojho hobby musel Medvedev časom ubrať, ale úplne neprestal. Spomínate si ešte na gesto, ktoré spravil po víťazstve vo vlaňajšom Flushing Meadows? Zahral sa na „mŕtvu rybu“, imitoval gólovú oslavu v jeho obľúbenej hre.

Keď Ruská tenisová federácia pripravovala jeho medailónik, reč prišla aj na jeho najobľúbenejšiu činnosť. Keď dostal otázku, čo najradšej robí cez víkend, odpoveď bola jednoznačná: „Celý deň hrám PlayStation“. A najväčší zlozvyk? „Priveľa PlayStationu!“

Potom rozhovor gradoval, Medvedeva sa opýtali na to, čo je jeho najväčší netenisový dar. „V hre na PlayStation som naozaj veľmi dobrý.“

Vtipný a originálny zároveň. Múdry a nebyť tenisu, aj poriadne vzdelaný…

V priebehu siedmeho ročníka základnej školy prestúpil do matematickej triedy. Je vlastne jedným z mála profesionálov, ktorí pravidelne dreli lavice do štrnástich rokov.

Medvedevovi sa však podarilo dostať až na prestížnu moskovskú univerzitu MGIMO – Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov. Po roku štúdia sa však predsa len rozhodol pre tenisovú kariéru.

Ovláda tri jazyky, cestuje po celom svete, avšak najlepšie sa cíti doma v Moskve. „V Monaku to nie je pravý domov. Keď som v Rusku, až tam som naozaj v pohode,“ poznamenal.

Dva týždne

Na pozíciu svetovej jednotky sa dostal v neľahkých časoch. Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a Medvedev je konfrontovaný s neustálymi otázkami. „Nie je ľahké počúvať o tom,“ povedal minulý týždeň. „Toto nie je moment, kedy je tenis na prvom mieste,“ dodal.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

„Na prvom mieste určite nie, ale Medvedev je novou svetovou jednotkou a to je stále veľmi dôležitý deň. Preňho aj pre tenis,“ napísal portál Eurosport.

Ale teraz jedna menej príjemná správa pre Medvedeva. O dva týždne o post svetovej jednotky príde. Po turnaji v Marseille sa naň vráti Djokovič. Avšak tiež možno len dočasne, keďže Srbovi hrozí, že ho pre chýbajúce očkovanie nepustia na turnaj v Indian Wells. Medvedevovi tam potom bude stačiť účasť vo štvrťfinále a vráti sa.

Na záver: ak ste priaznivcami „keby bolo keby“, tak potom tu jedno pre vás máme. Ak Rafael Nadal vyhrá v Indian Wells a potom aj v Monte Carle, Djokovič bude môcť hrať až na domácom turnaji v Belehrade, Medvedev nezíska v Indian Wells, Miami a v Monaku 330 a Zverev 1420 bodov, potom 18. apríla bude staronovou jednotkou práve Nadal.

Pravda, príliš veľa keby, ale Španiel má tento rok naklonené aj hviezdy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #ATP #Daniil Medvedev