Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zverev si dovolil to, čo McEnroe nie. Je ďalší zo zlých chlapcov?

Situácia, o ktorej sme si mysleli, že je možná všade, ale nie na tenisovom kurte. Alexander Zverev, jeden z najlepších hráčov na svete, však prekročil všetky červené čiary.

24.02.2022 14:44
Alexander Zverev Foto:
Alexander Zverev pri útoku na empajrového rozhodcu.
debata (2)

Od verbálnych útokov prešiel k fyzickému. Na turnaji v Acapulcu raketou udieral do stoličky empajrového rozhodcu.

Z Mexika ho poslali domov.

Zastrašovanie

Nemecký tenista nezvykne hrať štvorhru, tentoraz spravil výnimku. Po boku jedného z elitných deblistov – Brazílčana Marcela Mela – mu to však proti neznámej dvojici príliš nešlo.

Frustráciu neuniesol už v supertajbrejku, keď hlavného arbitra nazval idiotom. Pozápasové scény patria medzi najkontroverznejšie v histórii tohto športu. Na také si v minulosti netrúfli žiadni veľkí tenisoví drsňáci.

Alexander Zverev Čítajte viac Pomiatol sa? Hviezdny Zverev zaútočil na rozhodcu raketou

O pár hodín neskôr sa Zverev kajal. „Je ťažké slovami vyjadriť, ako veľmi ľutujem svoje správanie. Súkromne som sa rozhodcovi už ospravedlnil, pretože môj výpad proti nemu bol zlý a neprijateľný, sám zo seba som sklamaný. Nemalo sa to stať a nie je pre to ospravedlnenie,“ napísal

Zverev v oficiálnom vyjadrení na instagrame.

Jeho správanie na turnaji však len zvýšilo pochybnosti o ňom. Jeho bývalá priateľka Oľga Šarypovová ho vlani obvinila z domáceho násilia.

Rodák z Hamburgu ju vraj škrtil v newyorskom hoteli pred US Open 2019. Zverev všetky obvinenia popiera. Kauzu vyšetruje aj ATP.

Zverev je impulzívnym tenistom, až do utorka však nikdy takto ďaleko nezašiel. Jeho tri prudké údery raketou do empajrového mostíka sa dajú považovať za zastrašovanie.

Marin Čilič Čítajte viac Po Zverevovi si rozhodcu podal aj Čilič. Dôvod? Slnečník

Napriek tomu sa ho zastali Novak Djokovič s Rafaelom Nadalom. Veria, že to bol iba ojedinelý úlet a nikdy viac sa nezopakuje. Vylúčenie z turnaja však schvaľujú.

Tenis bol kedysi hrou džentlmenov. Pánov v bielych nohaviciach a štrikovaných vestách.

„Aj ja som mal takú. Stará mama mi ju kedysi uplietla a vravela: budeš ju mať ako tento pán. Ukazovala pritom na fotografiu z Wimbledonu, na ktorej bol Jimmy Connors,“ povedal Miloš Mečíř.

Jeden z najväčších džentlmenov, ktorý emócie – na rozdiel od Connorsa – prísne ukrýval iba pre seba.

Avšak taký Ilie Nastase, ktorý hral generáciu pred Mečířom, bol úplne z iného cesta.

„Nasty“ Nastase

Bol to on, kto vykrojil šablónu pre tzv. zlých chlapcov. Stanovil štandard, s ktorým sa aj dnes všetci merajú. Jeho výkony na kurte aj mimo zostanú legendárne.

Najohromujúcejším počinom, ktorý sa tomuto romantickému Rumunovi pripisuje, je to, že spal s údajne viac ako 2 500 ženami.

Je to len špekulácia založená na domnienkach časopisu Maxim Magazine, ktorý mu udelili šieste miesto v zozname desiatich top sexuálnych predátorov. Ale povedať, že Nastaseho život bol poburujúci, je aj tak príliš slabý výraz.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Najviac si ho pamätáme pre jeho často bizarné i nevhodné správanie na kurte. Dokázal byť ľahkomyseľný a žartovať, ale často bol aj drsný a hrubý.

Odchádzal z dvorca, mnohokrát dostal pokutu, suspendácie a dokonca sa dožil aj diskvalifikácie. Občas sa zdalo, že Nastase jednoducho nevie, kde je hranica.

Kedy prestať…

V roku 1972, keď bolo Rumunsko pripravené zdolať USA v Davisovom pohári na bukurešťskej antuke, jeho nervy a neuveriteľné vyvádzanie vydláždili cestu Stanovi Smithovi, aby vyhral úvodný zápas.

Alexander Zverev Čítajte viac Priateľku mal škrtiť vankúšom. Zverev opäť reagoval na obvinenia

Táto prehra umožnila Američanom udržať si šalátovú misu a Rumunsko ju nikdy nezískalo.

Jeho tenis bol očarujúci, ale vyčíňanie na kurte aj mimo neho je to, čo ho definuje. Nasty Nastase (z angl. protivný Nastase) zostáva na vrchole tenisových „bad boys“.

Pardón, pod ním. Kráľom je John McEnroe.

Trikrát z kurtu

Aj on bol od mlada známy búrlivou povahou, často sa hádal s rozhodcami o sporné lopty a to aj veľmi nevyberavým spôsobom. Raz sa dokonca nechal počuť, že „rozhodca je na kurte to najväčšie zlo“.

A niekedy nezostávalo iba pri arbitroch a tesných autoch. McEnroe neraz slovne napádal aj súperov a v jednom prípade dokonca aj jedného z reportérov, ktorému po prehratom finále rozbil prístroj na nahrávanie.

Nadávky a výbuchy hnevu – diváci si toho počas jeho kariéry užili až nadmieru. V čase, keď sa už chystal s profesionálnou kariérou definitívne skončiť, opäť stratil nervy.

Emma Raducanuová Čítajte viac Víťazka US Open má pokoj. Stalker má zákaz priblíženia

Na Australian Open 1990 v 4. kole proti Švédovi Mikaelovi Pernforsovi to zašlo až tak ďaleko, že ho musel rozhodca vylúčiť z turnaja. Udalosť, ktorá sa na grandslamovom podujatí predtým nestala 27 rokov.

McEnroe však mal po kariére na všetky excesy jedinú odpoveď. „Je mi to ľúto, ale bola to súčasť mojej povahy.“

"Kolega Libor Pimek ma na neho vopred pripravoval. Spomenul mi, že keď sa mu nedarí, začne vymýšľať a na kurte sa potom ničoho neštíti.

Presne to sa aj stalo, pri výmene strán začal niečo pokrikovať o bažantovi, ktorý si zbytočne trúfa. Než som sa spamätal, prehral som si servis a už sa to so mnou viezlo.

Za stavu 5:4 to však skúsil opäť – iba som sa zasmial a v duchu si niečo povedal. V tej chvíli som videl, ako stuhol. Na kurte sa netreba báť, každý je z mäsa a kostí," zaspomínal si Mečíř.

Miloslav Mečíř Čítajte viac Starká mi vravela: Budeš mať vestu ako Connors. Netušil som, kto to je

"Pre mňa to bol vždy muž dvoch tvárí. Keď vyhrával, všetko bolo super, bol frajer a hrdina – keď sa mu však nedarilo, snažil sa súpera vyviesť z rytmu, ale často nezvládal ani sám seba.

Stalo sa mi, že počas zápasu nadával čiarovej rozhodkyni alebo trikrát zišiel z kurtu," doplnil najlepší slovenský tenista v histórii.

U McEnroea sa však napokon všetko obrátilo. „Johna kedysi celý svet neznášal. A dnes je aj tak pre všetkých žijúcou legendou. Ľudia zabúdajú,“ vraví Dominik Hrbatý.

Ale odpustia aj Zverevovi?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloslav Mečíř #Dominik Hrbatý #John McEnroe #Karol Kučera #Alexander Zverev