Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zverev senzačne končí. Nadal suverénne do štvrťfinále

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým štvrťfinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

23.01.2022 07:34
Alexander Zverev Foto:
Alexander Zverev.
debata (12)

Melbournsky šampión z roku 2009 zdolal v osemfinále ako nasadená šestka Francúza Adriana Mannarina 7:6 (14), 6:2, 6:2.

V dueli o postup do semifinále nastúpi proti štrnástemu nasadenému Kanaďanovi Denisovi Shapovalovovi, ktorý po výbornom výkone vyradil turnajovú trojku Nemca Alexandra Zvereva 6:3, 7:6 (5), 6:3.

Shapovalov potvrdil, že to na dvojnásobného víťaza turnaja majstrov vie. Počas celého zápasu skvele podával, v dôležitých momentoch dokázal využiť brejkbaly a súpera ničil bekhendovými winnermi.

Filip Polášek Čítajte viac Suverénny výkon! Polášek je už v melbournskom štvrťfinále

Prvý set získal vo svoj prospech vďaka rýchlemu brejku. V druhom dejstve prehrával 3:5, no dokázal vyrovnať a vynútiť si tajbrejk, v ktorom slávil úspech.

Na začiatku tretieho setu odskočil Zverevovi na 3:0 a šancu na postup medzi elitnú osmičku už z rúk nepustil. Nemec tak ani na Australian Open nezíska vytúženú prvú grandslamovú trofej.

Nadal sa proti Mannarinovi v prvom sete nevedel chytiť na returne, hral príliš pasívne a robil priveľa nevynútených chýb.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Za stavu 5:5 odvrátil brejkbal a o osude prvého setu rozhodol tajbrejk, ktorý priniesol veľkú drámu. Po takmer polhodine napokon Španiel využil za stavu 15:14 siedmy setbal a dostal sa na koňa.

V druhom dejstve Nadal v aréne Roda Lavera dominoval, keď dvakrát zobral súperovi podanie. Mannarina trápili bolesti v oblasti slabín a mal čoraz väčšie problémy s pohybom.

Hneď na začiatku tretieho setu prišiel dvakrát o servis a Nadal už dotiahol zápas do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil vďaka esu hneď prvý mečbal.

Rafael Nadal. Foto: Ella Ling / Shutterstock Editorial / Profimedia
Rafael Nadal Rafael Nadal.

Za kľúč k úspechu označil víťazný tajbrejk.

"Prvý set bol bláznivý. Bolo tam veľa emócií, mohlo sa to zvrtnúť na ktorúkoľvek stranu. Rozhodovala hlava. Adrian hral výborne, v priebehu turnaja vyradil Huberta Hurkacza i Aslana Karaceva.

Má priame, rýchle údery, povrch v Melbourne mu vyhovuje. Nebolo ľahké zlomiť jeho odpor. Zisk prvého setu mi veľmi pomohol.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič zamieril do kláštora. Hostil ho arcibiskup, pripili si s brandy

Teší ma, že som na Australian Open opäť vo štvrťfinále. Ďalší zápas bude náročný bez ohľadu na to, kto bude môj súper.

Denis Shapovalov patrí k najtalentova­nejším hráčom na okruhu, Sascha Zverev má skvelú formu," uviedol v prvom pozápasovom rozhovore Nadal, ktorý stále živí šancu na zisk rekordného 21. grandslamového titulu.

Muži – dvojhra – osemfinále:
Rafael Nadal (Šp.-6) – Adrian Mannarino (Fr.) 7:6 (14), 6:2, 6:2, Denis Shapovalov (Kan.-14) – Alexander Zverev (Nem.-3) 6:3, 7:6 (5), 6:3.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Alexander Zverev #Australian Open 2022