Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nitka nezostala suchá. Kližan si podal (skoro) každého

Emotívnymi prejavmi nikdy nešetril priamo na kurte, voľný priechod pocitom necháva aj pri debatách. Martin Kližan nepatrí k ľuďom, ktorí zahmlievajú či sú pre nich rôzne témy tabu.

21.01.2022 07:21
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata (19)

Niekdajšia slovenská jednotka a kedysi 24. hráč svetového rebríčka sa otvoril aj v rozhovore pre portál tenisovysvet.sk.

A verte, na nikom, na koho prišla reč, nenechal nitku suchú.

Tak napríklad…

„Perspektíva slovenského tenisu? Pokiaľ sa bude uberať rovnakým smerom, vidím ju veľmi biedne. U nás platí, že ak hráč vyhrá v priebehu dvoch rokov jeden malý turnaj, ľudia na zväze z toho žijú a tvária sa, akú robia super robotu. Teda nie samotní hráči, ale zväzoví funkcionári,“ rozhovoril sa Bratislavčan.

Martin Kližan Čítajte viac Novaka rozsekali. Zvalcovala ho očkovacia hystéria + ohlasy tlače

A pokračoval: "Systém slovenského tenisu je mimoriadne zle nastavený. Dokonca si trúfam povedať, že tu systém v pravom slova zmysle ani neexistuje.

Ani krátkodobý ani dlhodobý. Vedenie nášho tenisu pracuje hurá systémom, v rámci ktorého dostane nejaký balík peňazí od štátu aj od sponzorov a následne koná tak, ako mu to pre daný rok vyhovuje. Vôbec nepremýšľa dopredu."

Problém vidí Kližan, okrem iného, v Igorovi Moškovi, generálnom sekretárovi Slovenského tenisového zväzu.

„Od nikoho zvonku nechce prijať žiadny návrh, stále presadzuje len svoje. Dokáže síce priniesť peniaze, ale nevie ich adekvátne minúť. A čo je najhoršie, ešte aj mudruje do tenisu, ktorému po hernej stránke nikdy nerozumel. Takýto človek rozpráva do tenisu a rozhoduje o ňom,“ priostril Kližan.

Martin Kližan. Čítajte viac Dočká sa aj na Slovensku? Kližanovi sa dostalo veľkej pocty

Podľa neho je riešením výmena ľudí, ktorí sa na zväze držia tridsať rokov. A sú tam zo zotrvačnosti.

"Rodinkárstvo je ďalší, ťažko pochopiteľný fenomén, ktorý by ste v iných športových odvetviach nenašli. Pán Macko je prezidentom. Jeho brat bol dlhé roky hlavným metodikom na tenisovom zväze. Dcéra Miriam pracovala na recepcii Národného tenisového centra a teraz je asistentkou športového riaditeľa.

Nie náhodou sa niektoré mená v NTC ako napríklad Mečíř, Olázs, Siebenstich vyskytujú viackrát. Aj keď všetka česť zosnulému pánovi Walterovi Siebenstichovi. Bol pracovitý a ľudia si ho veľmi vážili," približuje pomery v STZ Kližan.

Okrem funkcionárov ukázal Petržalčan prstom aj na tréningový proces v NTC. Hovoril o tzv. prioritných hráčoch.

"V NTC som bol dlho po Andrejovi Martinovi až tým druhým, neprioritným hráčom. V priebehu tréningovej jednotky sa to prejavovalo tým, že všetci tréneri vrátane kondičného a hlavného metodika boli počas tréningu na jeho strane dvorca.

Mňa si absolútne nikto nevšímal. Keď som začal byť úspešnejší, všetci sa zrazu ocitli na mojej strane dvorca. A všetci ma tam zrazu zbožňovali," tvrdí Kližan.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Vo svojej rozsiahlej spovedi neopomenul ani súčasných slovenských reprezentantov, ktorí podľa neho nemajú v NTC už čo hľadať. Kližan si spomenul na vyhlásenie Mošku o tom, že je určené pre tenistov do 18 rokov.

"Podľa pôvodných plánov sa predpokladalo, že po prieniku do prvej stovky rebríčka sa hráči vychovaní v NTC budú starať sami o seba.

Neviem preto, z akého dôvodu v stredisku momentálne podporujú, okrem iných, aj 31– ročného Norberta Gombosa, ktorý by si to už dávno mal financovať sám.

Podľa pánom Moškom stanoveného kritéria by už v stredisku nemala čo hľadať ani 23-ročná Viktória Kužmová, ktorá bola pred troma rokmi v rebríčku WTA na 43. priečke.

Rovnako tak, ako momentálne už dvadsaťsedemročná Anna Karolína Schmiedlová, ktorá už pred siedmimi rokmi osídľovala na rebríčku WTA 26. pozíciu," vypočítal Kližan.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Národné tenisové centrum #Igor Moška #Slovenský tenisový zväz