Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Austrália tápe, Djokovič trénuje za zamknutými dverami. Odhalil ho dron

Najlepší tenista na svete nemá ani po vynesení rozsudku, ktorý zvrátil rozhodnutie o zrušení jeho víz, nič isté. Austrálska vláda mu ich môže opäť vziať. Utorok bol akýmsi tichom pred búrkou, očakávaný verdikt nepadol. Predpokladá sa, že sa to udeje v stredu.

11.01.2022 14:20
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič trénuje v Melbourne. V pozadí je Goran Ivaniševič.
debata (65)

Až potom bude definitívne isté, či môže 20-násobný grandslamový šampión obhajovať lanský titul z Australian Open.

Premiérska linka

Problémom už nie je zle vyplnená žiadosť o vízum, ani výnimka, ktorú Djokovičovi udelili, či Covid, ktorý údajne prekonal. Úrady momentálne vyšetrujú, či pri vypĺňaní príletového formulára uviedol pravdivé informácie.

Líder svetového rebríčka v dokumentoch tvrdí, že štrnásť dní pred príchodom do Austrálie nikam necestoval. Podľa médií sa však z Belehradu presunul do Španielska. Srb uviedol, že cestovné doklady za neho vyplnil Austrálsky tenisový zväz. Tamojší minister pre imigráciu Alex Hawke, ktorý má právomoc opäť Djokovičovi vízum zrušiť, celú záležitosť zvažuje.

O tom, že je to už iba politická kauza, svedčí aj telefonát na premiérskej linke. Ana Brnabičová požiadala Scotta Morrisona, aby s Djokovičom zaobchádzali dôstojne. Ten jej zasa vysvetlil, že nejde o diskrimináciu, ale o ochranu hraníc.

Novak Djokovič Čítajte viac Urobil Djokovič chybu? Austrálčania našli jednu - podľa nich vážnu - nezrovnalosť

„Ten spor nie je o Djokovičovi, covide a tenise. Ide o hranice a o suverenitu,“ pripomína aj portál anc.net.au. Zároveň však naznačuje, že striktné pravidlá sa počas pandémie nie vždy dodržiavali. Poukazuje napríklad aj na fakt, že kým mnohí Austrálčania uviazli dlhé mesiace ďaleko od domova, zopár amerických hollywoodskych hviezd si v krajine ten prechodný domov spravilo.

Pošlite ho preč

Ani Austrália nie je v postoji voči Djokovičovi taká jednotná, ako sa spočiatku zdalo. „Vláda verí, že má právomoc ignorovať rozhodnutia nášho federálneho súdu. To znamená, že je nad zákonom Austrálie. Neviem si však predstaviť škodlivejšie vyhlásenie, ktorým by prerazila na svetovej scéne,“ vyhlásil známy austrálsky novinár Rob Gotliebsen.

Dokonca aj medzi politikmi sa ozývajú hlasy, že Djokovičovi treba už dať po rozhodnutí sudcu Anthonyho Kellyho pokoj. Na Srbovu stranu sa postavil napríklad liberálny poslanec John Alexander. Podľa neho neexistuje žiadny dôvod na opätovné zrušenie jeho víza. V prieskume si 87 percent austrálskej verejnosti želá, aby vláda Srba poslala preč.

Mimochodom, na sociálnych sieťach už pár dní koluje anketa s otázkou: Kto by mal odovzdať Djokovičovi trofej pre víťaza Australian Open? Možnosti sú dve – premiér Morrison alebo sudca Kelly.

Novak Djokovič Čítajte viac Prepis Djokovičovho rozhovoru na letisku. Toto mu vyhralo súd

„Vyhraj to celé,“ napísala pod Djokovičov status na instagrame Venus Williamsová. Pridal sa aj Tom Brady, najslávnejší hráč amerického futbalu. Kto by mu však mal odovzdať cenu, ani jeden neuviedol.

Ale teraz už vážne…

Ukryli ho

Kým Austrália naďalej prevracia v rukách – odteraz už iba – zlé karty, Djokovič sa pustil do tréningu. Dlhý let na opačný koniec zemegule plus niekoľko dní v detenčnom hoteli znamenali preňho prakticky týždňový tréningový výpadok. Pre profesionálneho športovca pripravujúceho sa na vrcholné podujatie je to viac ako dlhý čas. Odborníci predpokladajú, že kľúčové bude preňho zvládnuť úvodné kolá.

Organizátori Australian Open robia všetko možné aj nemožné, aby srbského šampióna uchránili pred zrakmi verejnosti. „Zdá sa, že v aréne Roda Lavera práve trénuje Djokovič. Kamery vypli, dvere sú zamknuté. Otvoria vraj až o 16.30, vtedy má zrejme naplánovaný koniec,“ napísal na twitteri americký novinár a pravidelný Djokovičov kritik Ben Rothenberg.

Na kurte bola v tom čase naozaj svetová jednotka. Dosvedčili to aj zábery z dronu, ktorý sa v tom čase pohyboval nad slávnym dvorcom v Melbourne. Organizátori prvého grandslamového turnaja v sezóne medzitým zverejnili zoznam nasadených hráčov a obhajca titulu figuruje v pavúku mužskej dvojhry ako nasadená jednotka.

„Toto je moment, keď môžeme povedať, že náš grandslam sa oficiálne začal,“ uviedol Paul McNamee, niekdajší slávny austrálsky tenista a neskôr riaditeľ turnaja.

Danglár, 7. 1. 2022 Čítajte viac NÁZOR: Djokovič nie je obeť, ale takéto zaobchádzanie mu nepatrí

Či sa však pavúk nebude ešte prerábať, sa v tejto chvíli nevie. V utorok austrálski politici nerozhodli, možno sa to stane v stredu. Imigračný právnik na dôchodku Michael Todd si myslí, že Morrison nemá na výber a Djokoviča vyhostí. To však tvrdil už pred začiatkom súdneho procesu.

Isté nie je nič. Naopak, v tejto kauze je neisté všetko. Začiatok Australian Open sa blíži.

Najväčší zápas sa zatiaľ nekončí.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Australian Open 2022