Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal si zahryzol do 89. trofeje. Španieli pripomenuli, ako mu jednu vyfúkol Hrbatý

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal víťazom dvojhry na turnaji ATP v austrálskom Melbourne. Vo finále zdolal ako nasadená jednotka amerického kvalifikanta Maxima Cressyho 7:6 (6), 6:3.

09.01.2022 20:38
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal s víťaznou trofejou z turnaja v Melbourne.
debata

Nadal získal celkovo 89. singlový titul na mužskom profesionálnom okruhu. Pre Španiela je o to cennejší, že v Melbourne absolvoval prvý turnaj ATP po päťmesačnej pauze zavinenej zranením nohy.

V tajbrejku úvodného dejstva za stavu 5:5 sa Nadal dopustil dvojchyby a Cressy išiel podávať na víťazstvo v sete.

Trinásťnásobný šampión Roland Garros však následne predviedol dve úspešné obhodenia a tajbrejk sa stal napokon jeho korisťou. O osude druhého dejstva rozhodol Nadalov brejk v ôsmom geme.

"Chcel by som sa v prvom rade poďakovať organizátorom turnaja. Je skvelé, že môžem byť opäť v Melbourne. Mám za sebou sériu zranení, o to viac si cením tento titul.

Nie je nič krajšie, ako získať trofej hneď pri návrate na ATP Tour. Dvorec v Melbourne bol pre mňa vždy výnimočný Aréna Roda Lavera je jedinečné miesto aj vďaka vám fanúšikom, boli ste skvelí," uviedol Nadal počas slávnostného ceremoniálu.

Rafael Nadal Čítajte viac Nadalov boj s covidom? Španielska hviezda popísala ťažké chvíle

Španielsky denník Marca pripomenul, že Nadal vyhral prvý turnaj ATP 15. augusta 2004 v poľskom Sopote, no k titulu bol blízko už osem mesiacov predtým – 18. januára.

V boji o trofej v novozélandskom Aucklande vyhral prvý set nad Slovákom Dominikom Hrbatým 6:4, no skúsenejší súper následne duel otočil po vyhratých setoch v pomere 6:2, 7:5.

Dvojhra – finále: Rafael nadal (Šp.-1) – Maxime Cressy (USA) 7:6 (6), 6:3

V ATP Cupe triumfovala Kanada

Tenisti Kanady sa stali prvýkrát víťazmi ATP Cupu v Sydney, keď vo finále zdolali Španielsko 2:0.

O rozhodujúci druhý bod sa postaral Felix Auger-Aliassime, ktorý v dueli tímových jednotiek zdolal Roberta Bautistu Aguta 7:6 (3), 6:3. V úvodnom singli si Denis Shapovalov poradil s Pablom Carrenom-Bustom 6:4, 6:3.

V prvom sete zápasu medzi Augerom-Aliassimeom a Bautistom AGutom si obaja hráči držali svoje podanie. Rozhodnutie tak padlo v tajbrejku, v ktorom dominoval talentovaný 21-ročný Kanaďan.

Auger-Aliassime sa opieral o razantný forhend, po ktorom si vytváral dobre pozície na zakončenie výmen. V druhom dejstve za stavu 4:3 po prvý raz v zápase prelomil podanie Bautistu Aguta a následne pri vlastnom servise využil druhý mečbal.

Shapovalov počas celého zápasu s Carrenom-Bustom ťažil z kvalitného podania a výborného pohybu po dvorci. V prvom sete zobral súperovi servis v desiatom geme.

Novak Djokovič Čítajte viac Usvedčil L'Equipe Djokoviča z klamstva? Proces so Srbom bude verejný

V druhom dejstve si po rýchlom brejku vybudoval náskok 4:1 a duel už dotiahol do úspešného konca. V deviatom geme premenil hneď prvý mečbal a potvrdil sľubnú formu pred blížiacim sa úvodným grandslamom sezóny Australian Open v Melbourne.

Shapovalov sa po prílete do Austrálie nakazil koronavírusom a nebolo isté, či bude môcť štartovať na ATP Cupe.

"Karanténa našťastie trvala kratšie. Som hrdý na to, že môžem reprezentovať Kanadu v Sydney. Vedel som, že proti Carrenovi-Bustovi to bude boj.

S Pablom som nemal veľmi priaznivú bilanciu a hneď úvodný gem ukázal, že mi nedaruje ani jedinú loptičku. Bol som trochu nervózny, nevyšlo mi pár úderov, no podržal som si servis, čo ma povzbudilo.

Dúfam, že Felix pridá druhý bod," uviedol Shapovalov v pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Finále ATP Cupu v Sydney:

Kanada – Španielsko 2:0
Denis Shapovalov – Pablo Carreno-Busta 6:4, 6:3
Felix Auger-Aliassime – Roberto Bautista Agut 7:6 (3), 6:3

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Dominik Hrbatý