Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky dosiahli historické víťazstvo. No už nepostúpia

Po prehre so Španielkami (1:2) sa slovenské tenistky vo svojom druhom vystúpení na finálovom turnaji Pohára Billie Jean Kingovej v Prahe dočkali víťazstva nad favorizovanými Američankami.

03.11.2021 10:10
Viktória Kužmová Foto: ,
Kužmová bojovala ako levica.
debata (4)

Zdolali ich 2:1, o slovenské body sa postarali Viktória Kužmová vo dvojhre a rovnaká hráčka spolu s Terezou Mihálikovou vo štvorhre.

Z historického pohľadu ide o jedno z najväčších víťazstiev Slovenska v bývalom Pohári federácie, keďže Američanky sú s 18 titulmi najúspešnejšou krajinou tejto najprestížnejšej ženskej tímovej tenisovej súťaže. Slovenky získali jediný celkový triumf v roku 2002.

Kužmová v súboji rebríčkovo druhých hráčok oboch tímov zdolala Shelby Rogersovú 6:4, 6:4 a spoločne s Mihálikovou si v debli poradili s americkým duom Caroline Dolehidová, CoCo Vandeweghová 6:2, 6:7 (5), 12:10.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

O jediný americký bod sa postarala v dueli tímových jednotiek Danielle Collinsová, ktorá dovolila uhrať Anne Karolíne Schmiedlovej päť gemov /6:3, 6:2/.

Bilancia 23-ročnej Kužmovej v niekdajšom Pohári federácie je aktuálne vo dvojhre 7:1, čo ostro kontrastuje s jej 175. priečkou v singlovom rebríčku WTA.

„Cítim sa vynikajúco. Milujem hrať za Slovensko. Dodáva mi to viac síl a energie ako na bežných turnajoch. Som veľmi šťastná, že v tejto tímovej súťaži sa mi tak darí,“ uviedla Viktória Kužmová na oficiálnom webe Pohára Billie Jean Kingovej.

"Som nesmierne hrdý na svoje hráčky. Slovensko je malá krajina a zvíťazili sme nad USA v súťaži, v ktorej je táto krajina najúspešnejšia v histórii. Už deň predtým sme len tesne podľahli Španielkam.

Myslím si, že práve táto prehra pomohla našim hráčkam k víťazstvu nad Američankami, lebo bojovali o každú loptičku," vyhlásil kapitán tímu SR Matej Lipták.

ČR SR Tenis finále PBJK C-skupina USA Čítajte viac Skvelý reparát v ďalšej dráme! Slovenky zdolali silné Američanky a zostali v hre

Ani skvelý výkon Kužmovej v singli aj debli však nestačil Slovenkám na to, aby si uchovali šancu na víťazstvo v C-skupine a tým aj postup do semifinále.

V prípade stredajšieho víťazstva Američaniek nad Španielkami 2:1 a pri rovnosti získaných bodov aj setov by o postupujúcom rozhodla vyššia percentáž získaných gemov a tú už Slovenky nemôžu mať lepšiu ako jeden z dvojice USA – Španielsko.

Potvrdila to aj oficiálna turnajová webová stránka billiejeankin­gcup.com, ktorá po zápase Slovensko – USA napísala:

"Slovensko podľahlo Španielsku 1:2 a aj napriek víťazstvu nad USA príde o šancu na postup do semifinále pre nižšie percento víťazných gemov.

Viktória Kužmová Čítajte viac Náskok neudržali. Slovenky padli po veľkej dráme

O víťazovi C-skupiny a teda postupujúcom rozhodne zápas Španielsko – USA. Američanky sú v pozícii, že musia v tomto zápase zvíťaziť."

Do semifinále sa v Prahe dostanú iba víťazky každej zo štyroch skupín. Po druhom hracom dni zatiaľ žiadna z dvanástich účastníckych krajín nemá na konte dve víťazstvá a istotu postupu.

Nemky sú s dvoma prehrami v D-skupine už mimo postupového boja.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Lipták #Viktória Kužmová #Anna Karolína Schmiedlová #Pohár Billie Jean Kingovej #tenistky Slovenska