Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápasy za Slovensko ma vyžmýkali. Milovala som ich najviac zo všetkých

Dianie na dvorcoch už sleduje iba z gauča. Popri materských povinnostiach. Ani budúcotýždňové vyvrcholenie turnaja Billie Jean Kingovej v Prahe, kde sa predstavia aj Slovenky (v pondelok so Španielskom, o deň neskôr proti USA), si nenechá ujsť.

30.10.2021 07:00
Fed Cup Dominika Cibulkova Foto: , ,
Dominika Cibulková v reprezentačnom drese.
debata (7)

Dominika Cibulková (32), najlepšia slovenská tenistka v histórii, počas prípravy medzi ne zavítala.

Chýba vám vari tenisová partia?

Pred pár dňami som bola v posilňovni a prišla tam aj Kaja Schmiedlová. Trošku sme sa pozhovárali a medzitým ma pozvala, aby som sa prišla pozrieť na tréning. Potešilo ma to. Na druhý deň som bola medzi babami. Plánovala som hodinku, boli z toho dve.

Pripomenula som si staré časy. Stála som na kurte a vžila sa do toho, čo dievčatá aktuálne prežívajú. Čo vám poviem, tak sa mi to zapáčilo, že na druhý deň – počas ich posledného tréningu v Bratislave – som sa tam zastavila opäť.

Aj na sociálnych sieťach občas zazdieľate tenisovú spomienku – naposledy to bola fotografia z oficiálneho žrebovania Finále WTA 2016. Lovíte často v pamäti alebo len keď vám Facebook pripomenie?

Zo sociálnych sietí si spravujem jedine Instagram, o Facebook sa mi stará niekto iný. Spomienky mi však neraz vyskakujú aj v mojom mobile a vždy ma to poteší. Predsa len, tenis a všetko, čo s ním súvisí, bol výraznou súčasťou môjho doterajšieho života.

Aj si z času na čas udriete do loptičky?

U mňa je to buď-alebo. Ak raz budem stáť na kurte, pôjdem do toho naplno, určite si nebudem len-tak ťukať. Keď som v posilňovni, osobný tréner ma neraz hamuje: „Domi, nepotrebuješ to robiť s takou intenzitou“. Ale to som ja, inak to neviem, stále idem bomby. Niektoré veci sa jednoducho nezmenia. Hoci nemusím, idem na sto percent.

Priznám sa, tenisovú raketu som veľmi dlho nedržala, ale keď som sa teraz stretla s našimi dievčatami, veru, aj ruka ma zasvrbela. Vraveli mi, že ak by som si dala päť tréningov, že by som s nimi pokojne mohla hrať. Samozrejme, až také jednoduché by to nebolo. V každom prípade, tenis je ako bicyklovanie, človek nezabúda.

Dominika Cibulková oslavuje, pamätáte si ju takto? Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Ešte ako juniorka roka Dominika Cibulková na...

Boli pre vás zápasy v Pohári federácie trošku aj mentálnym relaxom?

Bolo to všetko, iba nie relax (úsmev). Zväčša šlo o najstresujúcejšie týždne počas celého roka. Vždy som bola voči reprezentácii zodpovedná, do zápasov som dala ešte viac ako počas bežného turnaja.

Neraz sa mi stalo, že po nich som nemohla nikde hrať, bola som psychicky i emočne vyčerpaná a mala štyri herpesy. Tak veľmi som pred vlastnými fanúšikmi túžila uspieť, až ma to neskutočne vysávalo.

Ale milovala som to! Spomínam si aj na začiatky. Mala som pätnásť a v Thajsku som dostala taký stres, že som pomaly ani nevedela, ako sa volám. Pohár federácie bol pre mňa vždy dôležitý. Keď ste s tímom, je to iné. Zbožňovala som ten pocit.

Pozdáva sa vám nový formát finálového turnaja Billie Jean Kingovej?

Tenis je akýsi iný. Trošku zvláštny. Koronavírus veľa zmenil. Kvalitu tenisu, kvalitu jednotlivých turnajov, je smutné, keď počúvam, aké podmienky vládnu v jednotlivých dejiskách. Dúfam, že aspoň v Prahe to bude pekné podujatie. Pohár federácie bol vždy o fanúšikoch, o domácich a o hosťoch.

V Česku bude doma len jeden tím, pre zvyšných jedenásť to bude sterilné prostredie. Klasika je klasika, ja som konzerva. Dvanásť sezón som chodila na Key Biscayne, na jeden z mojich najobľúbenejších turnajov.

Potom to všetko zmenili, hralo sa kdesi na parkovisku, niekde úplne mimo. Bolo mi z toho smutno. Pýtala som sa seba, prečo sa to tak mení? Prečo dobré a osvedčené veci miznú?

Ons Jabeurová Čítajte viac Ako lucky loserka rozplakala Cibulkovú. Do top 10 prvýkrát prenikla Arabka

Čísla nepustia… Najlepšia slovenská hráčka je v porovnaní so súpermi v skupine – USA aj Španielskom – na tom v rebríčku WTA horšie, ako ich tímové štvorky…

Kedysi, keď si domáci mohli zvoliť povrch a v hľadisku mali vlastných fanúšikov, sa dali aj takéto rozdiely zmazať. Spomínam si, ako sme s Dominom Hrbatým hrali Hopmanov pohár, boli sme ako ôsmy nasadený pár z ôsmich, absolútni outsideri, ale napokon sme to celé vyhrali.

Môže sa to stať, no kvalita je podmienka. Tá tam jednoducho musí byť. Naše dievčatá môžu ísť do Prahy uvoľnene, bez tlaku, nemajú čo stratiť. To však na víťazstvo stačiť nebude, musia ukázať kvalitu. Ja im budem držať palce, ale ako vravíte: čísla nepustia. Je tam obrovský rozdiel, budú to mať veľmi ťažké.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Po vás a Magdaléne Rybárikovej akoby v slovenskom tenise zostala diera. Ako ju zaceliť?

Viete, čo som počas kariéry najviac neznášala? Keď sa ku mne a mojim výkonom niekto vyjadroval z pohodlia domova. Vravela som si vtedy, či má ten človek boha pri sebe. Nechcem robiť to isté.

Viktória i Karolína majú potenciál na to, aby stáli v rebríčku lepšie. Aby sa vrátili na miesta spred pár rokov. Je to o správnom vedení i samotnom tenistovi. Hráč nesmie byť spokojný s tým, čo má.

Mimochodom, ponuku na trénovanie ste ešte nedostali?

Nejaká bola, ale nie zo Slovenska. Nemám to však v pláne, nevyhľadávam to, ani nedávam svoje meno na trh. Keď som sa bola pozrieť na dievčatá, mala som pocit, že mali radosť. Že im dokážem poradiť a odovzdať skúsenosti. Keď budú mať záujem, rada prídem a pomôžem. Kedykoľvek.

Sledujete pravidelne dianie v ženskom tenise?

Občas. Celé je to zvláštne. Keď vidím, že US Open ovládla hráčka z druhej stovky, tak mi to príde šialené. Za mojich čias si niečo podobné nedokážem predstaviť. Nedávno som sa stretla s Wozniackimi, bol tam aj jej otec – tréner.

Vravel mi: „Dominika, pozri sa na to, keď ste tam boli vy, bolo tam sedem Rusiek. Dementievová, Myškinová, Safinová a ďalšie.“ Jednoducho hráčky, ku ktorým som vzhliadala a keď som sa medzi ne dostala, mohla som si to s nimi rozdať. Ale aby grandslam vyhrala kvalifikantka bez straty setu? Niečo nie je v poriadku.

Tenisová revolúcia?

Asi áno. Ale keby nebol koronavírus, bolo by to iné. Pre mňa to však nie je pozitívne, skôr výstražný prst, že ženský tenis sa uberá nesprávnym smerom.

Na grandslamy si dnes brúsia zuby neskúsené tínedžerky, ale napríklad aj 40-ročná Serena Williamsová. Prospieva ženskému tenisu, že na začiatku turnaja sa už pomaly nedá hovoriť ani o favoritkách?

Už za mojich čias sa diali tzv. výstrely do tmy. Napokon, aj Ostapenková zvíťazila na Roland Garros, ale predtým mala za sebou aj nejaké výsledky. Chýbajú mi brutálne tenistky, ktoré dokážu trištvrte roka podávať konštantné výkony. Je to smutné.

Dominika Cibulková Čítajte viac S očkovaním sa ponáhľala. Pozrite si, ako pomáhala Cibulková pri testovaní

Znie to, akoby ste boli rada, že vás tento covidový kolotoč už nezachytil…

Vážne? Je to cítiť? (smiech). Snažím sa, aby to nebolo vidieť, ale zrejme to zo mňa akosi prirodzene vychádza. Nechcem byť tá, ktorá bude hovoriť, že iba za mojich čias sa hral dobrý tenis, ale príde mi to zvláštne.

Novinári posledné mesiace neustále bombardujú elitných hráčov otázkami o očkovaní. Je to v poriadku?

Toto je téma na celý rozhovor. Žiaľ, taká je doba. Mnoho ľudí, ak by nepotrebovalo očkovanie, tak sa mu jednoducho vyhne. Koronavírus sa však stal súčasťou našich životov.

Ja som realista, nikdy som sa nesťažovala na veci, ktoré sprevádzali moju kariéru. Ak si krajina, kde sa hrá turnaj, vyžaduje očkovanie, tak si hráč musí položiť otázku, čo je pre neho dôležitejšie.

Ak by sa vám do rúk dostala mladá a talentovaná hráčka, presviedčali by ste ju s úprimným srdcom, aby nepoľavovala, že profesionálna kariéra je najsprávnejši­a cesta?

Určite. Mnohokrát mi tréneri vraveli veci, ktoré mysleli dobre, no nedokázali mi ich vhodne podať. Dievčenským rozumom som ich nedokázala spracovať. Azda sa dokážem vcítiť do kože mladých dievčat.

Vysvetlila by som im, že ich kariéra potrvá desať, možno dvanásť rokov, ale napriek tomu je to veľmi krátky čas. Počas neho sa treba absolútne odovzdať, neľutovať sa a nesťažovať. Potom príde obdobie, keď z toho bude profitovať. Pokojne aj zvyšok života.

Tenisové hviezdy po rokoch... Spoznali by ste ich? Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
25, či 30 rokov je veľa aj málo. V živote...

Keď je niečo veľmi silné, človeku sa spravidla o tom aj sníva. Kedy naposledy ste mali pekný tenisový sen?

Uf, dlho sa mi nič nesnívalo. K Jakubkovi som spočiatku vstávala každé tri hodiny a nebol čas. Musím sa však priznať, že dávnejšie som jeden predsa len mala. Bol o tom, že som sa vrátila k tenisu a na to som sa aj zobudila. Manžel ma ihneď uisťoval a upokojoval, že nič sa nedeje, na žiadne kurty sa nevraciam. Mali sme z toho zábavu.

Vo vianočnom rozhovore na konci roku 2019 ste nám povedali, že čítate knihu s názvom A dosť! Že ste boli prísna na seba a budete aj na svoje dieťa. Platí, že človek mieni a život mení?

Dodala by som, že aj dieťa mení (úsmev). No ak sa opýtate mojich rodičov, manžela i našej opatrovateľky, všetci vám povedia, že doma som ja za tú prísnu.

Žiadna mamina, ktorej z vlastného dieťaťa úplne preplo. Som milujúca matka, Jakubka zbožňujem najviac na svete, ale zároveň zostávam realistkou. Jednoducho všetko robiť nemôže. To „a dosť“ je jednoducho správne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková