Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hurikán Emma. Po US Open si chcela kúpiť nové slúchadlá, má šek na 2,5 milióna

Na US Open prišla zbierať prvé skúsenosti. V nádeji, že si zarobí aspoň na nové slúchadlá, keďže svoje obľúbené stratila počas kvalifikácie. Prebojuje sa do prvého či druhého kola a s dobrým pocitom odíde domov.

12.09.2021 08:22
Emma Raducanuová Foto: ,
Emma Raducanuová a jej krásny úsmev po finále US Open.
debata (17)

Všetko je inak. Ženský tenis bude odteraz iný. Britka Emma Raducanuová doň vletela ako kométa. V osemnástich rokoch vyhrala grandslamový titul. Nečakaný. Podľa mnohých dokonca najšokujúcejší v histórii ženského tenisu.

Dve tínedžerky bez minulosti – Raducanuová s Leylah Fernandezovou – v sobotu ponúkli svetu absolútnu extratriedu. Finálový majsterštuk. Tenis budúcnosti. Britská rodáčka z Toronta zdolala Kanaďanku z Montrealu 6:4, 6:3.

Emma Raducanuová Čítajte viac Najväčší šok v dejinách tenisu je dokonaný. US Open vyhrala mladučká kométa

Ako zberačka

Raducanuová odohrala pred Flushing Meadows iba štyri turnaje na okruhu WTA. Len pre informáciu: Rafael Nadal mal 19 keď ovládol prvý grandslam (Roland Garros 2005) – pred ním však štartoval na 41 podujatiach ATP.

Príbeh mladej Britky má preto ešte ohromujúcejšie parametre. Na tohtoročný Wimbledon vstúpila ako svetová hráčka číslo 338. Pred príchodom do New Yorku bola stále iba v polovici druhej stovky (150.) a tak musela ísť do trojkolovej kvalifikácie.

Odvtedy nemala s nikým zľutovanie. Desať zápasov, ktoré na zelenom betóne absolvovala, vyhrala bez straty setu. Bez zaváhania. Ako veľká šampiónka. Prvá v histórii, lebo tenis si na grandslamovú víťazku, ktorá sa do hlavnej súťaže prebila z kvalifikácie, nespomína.

Raducanuová s Fernandezovou akoby obrátili tenisový svet naruby. Zatiaľ čo medzi mužmi potvrdzoval v New Yorku nekonečnú mentálnu odolnosť 34-ročný Novak Djokovič, medzi ženami to boli stále iba dievčatá. Napokon, keď si Britka po slávnostnom ceremoniáli sadla medzi mladé zberačky loptičiek, vyzerala ako jedna z nich.

Emma Raducanuová, newyorská šampiónka. Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Emma Raducanuová Emma Raducanuová, newyorská šampiónka.

Pozdrav od Alžbety

Dcéra rumunského otca a čínskej matky je najmladšou víťazkou od Wimbledonu 2004, kde triumfovala 17-ročná Maria Šarapovová. To však boli časy, kedy boli tínedžerky vo finále veľkých turnajov akousi obyčajou.

Tohtoročné finalistky majú dovedna 37 rokov, o tri menej ako Serena Williamsová, ktorá koncom mesiaca dovŕši okrúhlych 40. Ženské finále sa hralo presne dvadsať rokov po páde dvojičiek v New Yorku. Raducanuová ani Fernandezová ešte neboli v tom čase na svete. Ich spoločný renking pred začiatkom US Open bol 223 a ak by ste si chceli staviť, že tieto dve hráčky proti sebe nastúpia vo finále, odišli by ste s dlhým nosom.

S takouto možnosťou nepočítali ani bookmakeri…

Britka sa tento rok vydala za more ako relatívne stále neznáma hráčka, domov sa však vráti ako hviezda. Dokonca aj slávny Gary Lineker, niekdajší futbalový reprezentant, na Twitteri prosil, aby duel zvládla v dvoch setoch. Chcel len, aby jeho hodnotenie 4. kola Premier League pre BBC Sport aj niekto sledoval.

„Prvýkrát v živote píšem status počas priameho prenosu. Ó môj bože, to je ale výkon,“ nadchýnal sa. Niekoľko minút po zápase do New Yorku dorazil aj pozdrav od kráľovnej Alžbety II. „Čo sa to stalo? Aký to výkon… A ten úsmev… Prosím, uchovaj si oboje,“ vznášala sa aj Daniela Hantuchová v štúdiu Channel 4.

Emma Raducanuová, víťazka US Open 2021. Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Emma Raducanuová Emma Raducanuová, víťazka US Open 2021.

Jednotka z matematiky

Viete, čo je na Raducanuovej príbehu najkrajšie? Pred pár mesiacmi ešte prísne delila život medzi tenis a školu. Musela, lebo rodičia chceli. Dokonca aj v tejto sezóne doniesla domov z matematiky jednotku. Jej príbeh je iný, nikdy sa stopercentne nezdokonaľovala v niektorej zo slávnych tenisových akadémií.

„Je to vážne úsmevné. Keď som si chystala veci do wimbledonskej bubliny, tak sa ma rodičia pýtali, či si náhodou nebalím zbytočne veľa oblečenia. V každom prípade, teraz už budem musieť skočiť do práčovne,“ smiala sa počas legendárneho trávnatého turnaja.

S tenisom začala, keď mala päť rokov. Podporu od rodičov síce mala, ale žiadne know how od nich nedostala. Nikdy ho nehrali. Možno len inšpiráciu. V hráčkach, ktoré reprezentovali krajiny jej predkov. Po otcovi v Rumunkách Virginii Ruziciovej či Simone Halepovej alebo po matke v Číňanke Na Li.

„Keď som bola v Číne, zistila som, že moja rodina je neskutočne odolná. Akoby ju nič nedokázalo zlomiť. Mám v nej veľkú inšpiráciu. Mama musela v minulosti mimoriadne tvrdo pracovať,“ prezradila sympatická tínedžerka. Zopárkrát navštívila aj jej rodisko Šenjang na severovýchode krajiny. A zatrénovala si v tamojšom profesionálnom stolnotenisovom klu­be.

„Keď boli moje hráčky unavené, ona neprestávala. Je to športgový talent, pri ping-pongu boli jej tenisové ťahy neprehliadnuteľné,“ usmieval sa pre The Times deň pred finále jej tamojší tréner.

Dva a pol milióna

Či by z Raducanuovej bola aj dobrá stolná tenistka, sa už nedozvieme. Možno áno, možno nie. Ani to, že jej s istotou patrí tenisová budúcnosť, nemôžeme potvrdiť. Nejedna mladá šampiónka po veľkom úspechu vyhorela. Pred začiatkom leta mala v kolónke tenisových príjmov 35-tisíc amerických dolárov. V sobotu dostala šek na dva a pol milióna. V rebríčku poskočí na 23. miesto.

Spolu so sobotňajšou súperkou, iba o rok staršou Fernandezovou, napísali neopakovateľný príbeh. „Nie som si istý, či ľudia chápu, čo sa práve stalo,“ komentoval pár sekúnd po strhujúcom finále americký novinár Matt Zemek.

Aké symbolické! Presne dvadsať rokov po najväčšej newyorskej tragédii sa mesto zatriaslo opäť. Na scénu nečakane vstúpila mladosť a odvaha. I Raducanuovej úsmev, ktorý mesto rozžiaril. To všetko deň pred dlho očakávaným bojom Novaka Djokoviča o 21. grandslamovú trofej.

Na US Open sa nič lepšie nemohlo stať…

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Raducanuová #US Open 2021