Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadalov nástupca potrestal kritizovaného šatniara. Uslzená Osaková avizuje pauzu

Cesta gréckeho tenistu Stefanosa Tsitsipasa na záverečnom grandslame sezóny US Open sa skončila v treťom kole na nečakanom súperovi.

04.09.2021 14:02
Carlos Alcaraz Foto: ,
Carlos Alcaraz (vľavo) a Stefanos Tsitsipas po vzájomnom zápase.
debata (11)

Tretieho nasadeného hráča zdolal iba osemnásťročný Carlos Alcaraz, ktorý sa po päťsetovej vyše štvorhodinovej bitke stal najmladším osemfinalistom na turnaji veľkej štvorky od roku 1992.

Španiel Alcaraz, ktorého mnohí odborníci pasujú za nástupcu Rafaela Nadala, uspel 6:3, 4:6, 7:6 (2), 0:6, 7:6 (5) a je tiež najmladší hráč od roku 1989, ktorému sa podarilo zvíťaziť nad súperom z prvej trojky.

Carlos Alcaraz Čítajte viac Senzácie v New Yorku! Tínedžeri vyradili Tsitsipasa aj obhajkyňu Osakovú

Pred 32 rokmi iba sedemnásťročný Michael Chang zdolal na Roland Garros jednotku Ivana Lendla a trojku Stefana Edberga.

„Myslím si, že bez publika by som to nedokázal. Vo štvrtom sete som bol na dne, ale diváci ma tlačili a ďakujem im. Cítim sa neopísateľne,“ citoval Alcaraza web ATP.

Pre mladého Španiela, ktorý figuruje na 55. mieste v rebríčku ATP, je to dosiaľ najväčšie víťazstvo v kariére:

„Veľa to pre mňa znamená, odohral som svoj najlepší zápas a zdolať Stefanosa Tsitsipasa je ako splnený sen.“

V ďalšom kole sa stretne s nenasadeným Nemcom Petrom Gojowczykom.

Ako je známe, Tsitsipas už v úvodnom kole rozčeril hladinu, keď sa počas zápasu proti Andymu Murraymu dvakrát vybral do šatne. Vždy v čase, keď mu horelo pod zadkom.

Duel proti Britovi napokon vyhral 3:2 na sety, ale o jeho prestávkach sa odvtedy viedli nielen v zákulisí neustále debaty.

Andy Murray, Stefanos Tsitsipas Čítajte viac Dusno po maratóne. Svinstvo, stratil môj rešpekt, odkázal Murray Tsitsipasovi

Murray po stretnutí povedal, že dlhovlasý Aténčan uňho stratil rešpekt. To však ešte netušil, že na podobné „huncútstvo“ si Tsitsipas trúfne aj o 48 hodín neskôr proti Francúzovi Adrianovi Mannarinovi.

Na pripomenutie, aktuálne tretí hráč sveta prehral tretí set a ihneď po ňom sa na dlhých osem minút opäť vybral do útrob arény.

Tsitsipas sa bránil tým, že všetko je podľa pravidiel a nič neporušuje.

„Súhlasím, viem, že to nie je správne, ale pokiaľ sa pohybujem v rámci noriem, potom kde je problém?“ pýtal sa začudovane novinárov, ktorí ho bombardovali otázkami.

Proti Alcarazovi odišiel do šatne po prehratom treťom sete, v tom ďalšom nadelil súperovi kanára.

Piaty set však vyhral Španiel. Ten si z tribún dokonca vypočul výzvu od fanúšika poukazujúcu na Tsitsipasov zvyk: Pošli ho na záchod!

Gréka už predtým súperi obvinili z toho, že prestávky v šatni využíva na konzultáciu s trénerom a otcom v jednej osobe. Televízne kamery si dokonca všímajú, či si hráč pred odchodom na krátku pauzu nevyberá z tenisového batoha telefón. ,

,Nikdy by som niečo také neurobil," bráni sa s tým, že v zákulisí môže byť pokojne aj kamera, aby každý vedel, čo sa tam deje.

Aj Osaková sa musela skloniť pred tínedžerkou

Vyradenie Tsitsipasa nebolo jediným prekvapením piatkového programu. Už po dvoch dueloch sa porúčala aj obhajkyňa titulu Naomi Osaková.

Jej šestnásťzápasovú víťaznú sériu na grandslamoch ukončila osemnásťročná Kanaďanka Leylah Fernandez po triumfe 5:7, 7:6 (2), 6:3.

"Už od útleho veku som vedela, že dokážem zdolať hocikoho. Dokonca v rôznych športoch, vždy som bola veľmi súťaživá. Vždy som si hovorila, že vyhrám, aj keď som hrala futbal proti môjmu otcovi, vždy som si verila.

Myslím si, že teraz sa viera stala skutočnosťou," povedala Fernandezová, ktorá uvažovala aj nad futbalovou kariérou. V osemfinále ju čaká ďalšia ťažká skúška, keď narazí na sedemnástku podujatia Nemku Angelique Kerberovú.

Pre Osakovú mal zápas trpkú príchuť. Celý rok bojuje s psychickými problémami, pre ktoré odstúpila z Roland Garros.

Prehra s mladou súperkou jej na pohode nepridala a na pozápasovej tlačovej konferencii priznala, že zvažuje ďalšiu pauzu od tenisu. Pri svojich slovách len ťažko zadržiavala slzy:

"V poslednom čase sa necítim šťastná ani keď vyhrám, je to skôr úľava. Ale keď prehrám, som veľmi smutná. Nemyslím si, že je to normálne. Ťažko sa to vysvetľuje.

V zásade cítim, že som v bode, keď chcem zistiť, čo vlastne chcem robiť. Úprimne, netuším, kedy odohrám ďalší tenisový zápas. Myslím si, že si dám prestávku."

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Naomi Osaková #Stefanos Tsitsipas #Carlos Alcaraz