Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Djokovičom to je ako vo filme. Musíte ho zabiť 27-krát

Vyhral Wimbledon, získal 20. grandslam a dohnal Rogera Federera s Rafaelom Nadalom.

12.07.2021 14:04
Novak Djokovič Foto: ,
Srbský tenista Novak Djokovič po finále Wimbledonu 2021.
debata (5)

Novak Djokovič na londýnskej tráve potvrdil absolútnu dominanciu. V súčasnosti nemá na tenisových dvorcoch páru a je na najlepšej ceste siahnuť na kalendárny grandslam. Získať trofeje z najväčších štyroch turnajov v jednej sezóne.

Je už dnes najlepším hráčom všetkých čias?

Vyhrá ďalších päť grandslamov

Svojim veľkým rivalom sa síce v nedeľu vyrovnal, no jeho prevaha nad nimi za uplynulých desať rokov je nespochybniteľná. Pár údajov ako dôkaz: od roku 2011 získal Srb 19 grandslamových titulov, Federer s Nadalom dohromady pätnásť. Rodák z Belehradu ovládol 31 podujatí kategórie Masters, Švajčiar so Španielom spolu 29.

A môžeme pokračovať ďalej: Djokovič vyhral štyrikrát záverečný Turnaj majstrov, jeho súperi spolu iba raz. Zverenec Mariána Vajdu strávil na čele svetového rebríčka dovedna 328 týždňov, Federer s Nadalom dohromady 59. Posledným číslom, ktoré zaujme, je ich vzájomná konfrontácia: Djokovič vs. Federer a Nadal 55:22.

Kto je kráľom uplynulej dekády, je zrejmé. Avšak aj v pretekoch o najlepšieho hráča všetkých čias sa už začínajú misky váh nakláňať na stranu 34-ročného Balkánca. „A keď vyhrá aj US Open, všetkým debatám bude koniec,“ prízvukuje jeden z jeho trénerov Goran Ivaniševič.

Niekdajší chorvátsky bombardér je skvelý glosátor a na adresu svetovej jednotky po Wimbledone povedal: „S Novakom to je ako vo filme. Ak ho chcete zdolať, potrebujete ho zabiť 27-krát.“

Pri Djokovičovi prestávate veriť, že platí otrepané – vek nezastavíš. Má 34 rokov, reč jeho tela ani zďaleka nenavráva, že už je starý. Po kurte sa pohybuje azda najlepšie zo všetkých hráčov na okruhu. Napokon, aj sám cíti, že stopy starnutia ho zatiaľ nepoznačili. „Vek je iba číslo, necítim sa starý. Mám pocit, že som komplexný hráč ako nikdy predtým,“ zamyslel sa po nedeľňajšom finále.

Britain Wimbledon Tennis Djokovič Čítajte viac Fantastický Djokovič vyhral tretí Grand Slam za sebou

Rovnako to cíti aj John McEnroe, sedemnásobný grandslamový víťaz.

„Hrá lepšie ako kedykoľvek predtým. Podľa mňa ešte vyhrá ďalších päť titulov. Záleží, ako mu bude slúžiť zdravie,“ povedal legendárny enfant terrible pre BBC. Podľa Američana je Djokovič ďaleko pred ostatnými. „Ak chcete prekonávať historické rekordy, ste pod veľkým tlakom. On však v tej chvíli predvádza najlepší tenis. Zrejme mu to ešte pár rokov vydrží,“ dodal.

US Open za dverami

Srb je mentálny titan. Odolnosť voči tlaku a nepriazni v posledných rokoch priam vyšperkoval. Tu je ďalšie číslo, ktoré len zdupľuje, aký je silný. V istej fáze kariéry mal Djokovič grandslamovú finálovú bilanciu 6:7. Dnes je to 20:10. To znamená, že z posledných 17-tich finálových pokusov premenil mečbal až 14-krát a iba trikrát neuspel.

A ešte jedno porovnanie s rivalmi. Keď Belehradčan vyhral svoj prvý grandslamový titul v roku 2008, Nadal ich mal už tri a Federer dvanásť. Na druhý grandslam čakal Djokovič až do roku 2011. Malorčan ich mal v tom čase deväť a Bazilejčan 17. Teraz ich majú všetci rovnako. Pravdepodobne nie dlho…

Za dverami je US Open a Djokovič bude opäť suverénne najväčší favorit. Ako prvý môže načať tretiu desiatku grandslamových titulov. A tiež siahnuť na kalendárny grandslam. Ten má síce aj Rod Laver, lenže v tom čase sa až tri podujatia zo štyroch hrali na tráve. A konkurencia bola výrazne menšia.

V pláne mal aj štart na olympijskom turnaji, na ktorom sa z víťazstva ešte netešil. V nedeľu však účasť v Tokiu spochybnil.

„Dopočul som sa, že v dedine bude veľa obmedzení a asi nebudeme môcť vidieť ostatných športovcov. Navyše, so sebou nemôžem mať ani svojho vypletača rakiet, ktorý je dôležitou súčasťou môjho tímu,“ podal argumenty proti výprave do Japonska. „Musím si to premyslieť. Na olympiáde som chcel hrať, ale preto, čo som sa v posledných dňoch dozvedel, je to 50 na 50.“

Je po Wimbledone, do ďalšieho grandslamu zostáva mesiac a pol. Skóre je 20:20:20 a debaty o tom, kto je lepší, môžu prebiehať aspoň dovtedy. „Tu však neskončím,“ prízvukuje Djokovič.

„A či som najväčší hráč všetkých čias? Túto debatu ponechám ostatným. Je zložité porovnávať rôzne éry. No som extrémne šťastný, že som súčasťou tejto konverzácie,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Wimbledon 2021