Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič má 20. grandslam na dosah. Vo finále ho vyzve mladý Talian

Srbský tenista Novak Djokovič si siedmykrát v kariére zahrá vo wimbledonskom finále. Najvyššie nasadený hráč zdolal v piatkovom semifinále Kanaďana Denisa Shapovalova v troch setoch 7:6 (3), 7:5 a 7:5.

09.07.2021 17:28 , aktualizované: 20:44
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič počas Wimbledonu 2021.
debata (7)

V nedeľu tak zabojuje o svoj dvadsiaty grandslamový titul, čím by vyrovnal rekord Švajčiara Rogera Federera a Španiela Rafaela Nadala. Jeho súperom bude Talian Matteo Berrettini, ktorý vyradil Poliaka Huberta Hurkacza 6:3, 6:0, 6:7 (3) a 6:4.

Tridsaťštyriročný Djokovič stratil na ceste do semifinále len jediný set hneď v 1. kole a v zápase proti o dvanásť rokov mladšiemu Shapovalovovi bol jasný favorit. Kanaďan, ktorý sa prvýkrát v kariére predstavil medzi najlepšou štvoricou na grandslame, však vstúpil do duelu nebojácne, svojmu skúsenejšiemu súperovi zobral už v 3. geme podanie a následne išiel do vedenia 3:1 i 5:3.

V rozhodujúcej desiatej hre však Djokovič premenil druhý brejkbal a set dospel až do tajbrejku. V ňom stratil Srb tri podania, Shapovalov však všetkých päť a prehral 3:7.

Mladý Kanaďan bol blízko k brejku vo štvrtom geme druhého setu, keď viedol 2:1 a 40:0, no Djokovič všetky brejkbaly odvrátil. Najprv predviedol servis-volej, potom šikovne skrátil úder a nakoniec mu pomohol zo zložitej situácie súper, keď trafil od základnej čiary do siete. Srb nakoniec dotiahol gem do víťazného konca a vyrovnal.

Shapovalov nevyužil dva brejkbaly ani v šiestej hre, Djokovič si vypracoval v druhom sete prvý až za stavu 5:5, hneď ho využil vďaka súperovej dvojchybe a v následnej hre premenil druhý setbal 7:5. Ten muselo potvrdiť jastrabie oko, ktoré dalo za pravdu srbskému tenistovi, na čo sa Shapovalov začal hádať s rozhodcom.

Video

Aj tretí set bol vyrovnaný a aktéri predviedli niekoľko výborných výmien. V druhom a treťom geme mali obaja k dispozícii po tri brejkbaly, no zhodne ich nevyužili. Djokovič, rovnako ako v 2. sete, podával za stavu 4:5 na zotrvanie v sete a opäť to zvládol čistou hrou.

Aj v ďalšej sa zopakoval scenár z predchádzajúceho setu, Shapovalov pokazil svoje podanie a Djokovič podával na víťazstvo v semifinále. Skúsený Srb to zvládol a zabojuje o svoj 20. grandslamo­vý titul.

Talian vo finále

Vo finále ho čaká Berrettini, pre ktorého to bude premiéra vo finále grandslamového turnaja. Dvadsaťpaťročný Talian dosiahol doteraz najvýznamnejší úspech v kariére, v semifinále na podujatiach veľkej štvorky bol predtým aj na US Open v roku 2019. Aktuálne deviaty hrač svetového rebríčka je vôbec prvý taliansky hráč, ktorý sa predstaví vo wimbledonskom finále.

Grandslamový titul vybojoval z jeho krajanov naposledy Adriano Panatta na Roland Garros v roku 1976. Na londýnskej tráve štartuje iba tretíkrát v kariére, prišiel sem ovenčený titulom z turnaja na rovnakom povrchu v Queen's Clube. Na okruhu ATP získal zatiaľ päť titulov.

Prvé semifinále malo v úvode vyrovnaný priebeh iba do piatej hry prvého setu. Od stavu 2:3 zo svojho pohľadu už na dvorci jasne dominoval Berrettini, ktorý vyhral nasledujúcich 11 hier v sérii a urobil rozhodujúci krok k postupu.

Taliansky tenista Matteo Berrettini oslavuje po... Foto: TASR/AP, Kirsty Wigglesworth
Matteo Berrettini Taliansky tenista Matteo Berrettini oslavuje po výhre prvého setu v zápase proti Poliakovi Hubertovi Hurkaczovi v semifinále Wimbledonu.

Rodák z Ríma minimálne kazil, v druhom sete urobil jedinú nevynútenú chybu. Navyše ťažil z precízneho servisu i výbornej hry na returne, v druhom dejstve dovolil súperovi iba 40-percentnú úspešnosť po prvom podaní a sám sa v tejto štatistike dostal na úroveň 92%.

Aj v treťom sete mal herne navrch, ale Hurkacz si tentoraz podržal servis a v tajbrejku už kraľoval. Poliak získal rýchlo náskok 4:0 a vynútil si štvrtý set. Ten bol po brejku hneď v prvej hre už opäť v réžii Berrettiniho, ktorý nepustil súpera do šance na obrat a tešil sa z víťazstva.

Berrettini ani raz v dueli neprišiel o svoj servis, odvrátil dva brejkbaly a sám ich premenil šesť z desiatich. Talian zahral 22 es a urobil jednu dvojchybu, Hurkacz mal túto bilanciu 5:1. Berrettini jasne predčil súpera v štatistike víťazných úderov (60:27), urobil spolu 18 nevynútených chýb oproti 26 zo strany Poliaka. Zápas trval 2:36 h.

Hurkacz sa predtým na turnaji blysol vyradením Švajčiara Rogera Federera i Rusa Daniila Medvedeva, no napokon sa nestal prvým poľským mužom v grandslamovom finále v histórii. Pred ním sa z jeho krajanov dostal na jednom zo štyroch top turnajov do semifinále iba Jerzy Janowicz.

Muži – dvojhra – semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Denis Shapovalov (Kan.-10.) 7:6 (3), 7:5, 7:5
Matteo Berrettini (Tal.-7) – Hubert Hurkacz (Poľ.-14) 6:3, 6:0, 6:7 (3), 6:4

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Matteo Berrettini #Hubert Hurkacz #Wimbledon 2021