Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hovorí bez hlúpych klišé, aj tak ju nemajú radi. Ľadová kráľovná má životnú šancu

Čo grandslam, to jeden prenikavý výsledok. Na Australian Open bola v semifinále Karolína Muchová, na Roland Garros triumfovala Barbora Krejčíková.

08.07.2021 11:21
Karolína Plíšková Foto: ,
Karolína Plíšková po postupe do semifinále Wimbledonu.
debata (1)

Česko má želiezko aj v záverečných bojoch vo Wimbledone. Medzi štyri najlepšie sa prebojovala Karolína Plíšková. Skúsená tenistka, ktorá roky márne čaká na veľký úspech.

„Potrebuje ho, jej kariére dodá najvyšší lesk. Toto je jej najväčšia šanca za uplynulé roky,“ domnieva sa legendárny Mats Wilander.

V súvislosti s rodáčkou z Loun sa grandslam spomína veľa rokov. Zatiaľ márne. Finále US Open 2016 je dosiaľ jej životným úspechom. Na ostatných turnajoch veľkej štvorky sa prebojovala maximálne do semifinále. Na londýnskej tráve premiérovo až teraz. Keď to málokto čakal.

O Plíškovej si mnohí mysleli, že to najlepšie má už za sebou. Napokon, len nedávno – po dlhých rokoch – vypadla v rebríčku z najlepšej desiatky. Osem týždňov bola dokonca svetovou jednotkou.

Jej dnešnou súperkou bude druhá nasadená Aryna Sobolenková. Plíšková opäť budí dojem, že je na nezastavenie. Päť doterajších zápasov zvládla bez najmenšieho zaváhania. Bez straty setu.

„Vrátila sa jej iskra, ktorú som u nej už dlho nevidel,“ tvrdí jej slávny krajan Jan Kodeš, ktorý v Londýne triumfoval v roku 1973.

Pred Plíškovou stoja posledné dve prekážky…

Môžem, čo chcem!

Češka je tenisový zjav, ktorý nie každému vonia. Akoby vyhľadávala konfrontácie. Nielen tenisové. Rada na seba pútala pozornosť. A provokovala. Súperky, fanúšikov. Každého, kto sa jej dostane do cesty.

Keď vo februári v Melbourne prehrala s krajankou Muchovou, nervózna bola od začiatku až do konca.

Hubert Hurkacz Čítajte viac Poliak vyprevadil Federera s kanárom! Djokovič ukončil maďarskú rozprávku

Frustrovaná viackrát hodila o zem raketu. Po skončení úvodného dejstva zamierila do šatne, kde ju totálne rozmlátila a empajrová rozhodkyňa Alison Hughesová ju za to penalizovala. Odňatím fiftínu.

„Bolo to mimo kurtu, tam si môže robiť človek, čo sa mu zachce,“ bránila sa. Hughesová jej však oponovala: „Počas zápasu nemôžete.“

To je celá Plíšková, keď ju svrbí jazyk, neovládne sa. Je to tak po celú jej kariéru. Nešetrí nikoho. Ani žijúce legendy.

Keď v roku 2016 narazila v semifinále US Open na Serenu Williamsovú, neodpustila si pár kontroverzných poznámok. Do úst si vzala aj celú Ameriku.

"Serena si zaslúži pozornosť, veď získala veľa trofejí. V USA je neohrozenou kráľovnou, ale to zbožšťovanie je trochu prehnané.

Ale sme v Amerike, no a Amerika je sama o sebe prehnaná, takže niečo podobné som aj čakala," vravela. Potom Williamsovú zdolala.

Mimochodom, Karolína má sestru Kristýnu. Dvojča. A tiež tenistku. Je síce menej úspešná, ale pohybuje sa v elitnej stovke. Sú si navlas podobné. Aj správaním.

Keď v sezóne 2017 Magdaléna Rybáriková vyradila Kristýnu v 2. kole US Open, Češka si rypla:

„Hrá škaredý tenis, nedá sa na to pozerať. Kraťas, čop, potom nejaký polokiks. Čím horší dám úder, tým horšia rana sa mi vráti späť,“ hundrala. A samozrejme počas samotného zápasu tiež rozbila raketu.

Veru, ak by sestry Plíškové nehrali každá inou rukou, boli by na nerozoznanie. Ale späť ku Karolíne…

Daniela Hantuchová, Novak Djokovič Čítajte viac Je inde ako ostatní. Krásna Hantuchová má jasno v tom, kto bude kráľom

„Internet je problém,“ zamyslela sa pred pár dňami v Londýne.

"Niežeby som čítala všetky odkazy a komentáre, ale občas sa k niečomu presa len dostanem. Občas je to brutálne.

Bola som päť rokou v elitnej desiatke, zrazu som jeden týždeň mimo a všetci sa tvária, že sa deje niečo veľmi dramatické. Najmä u nás doma v Česku. Nepomáha mi to," vravela.

"Niekedy je to ťažké. Veľa ľudí mi píše cez internet. Iní prehovoria priamo a vravia mi názory bez toho, aby som sa ich niečo opýtala.

Nedá sa všetko odfiltrovať, hoci si myslím niečo úplne iné. Ale hádam sa mi to darí, čo potvrdzujú aj posledné výsledky," dodala.

Sebaprezentácia

Plíšková nie je populárna ani medzi fanúšikmi. Stačí si otvoriť ktorúkoľvek diskusiu pod článkom, v ktorom sa o nej píše a rýchlo zistíte, ktorá bije.

Ani jej úspech nedokáže Čechov tak nadchnúť, ako napríklad naposledy triumfálna jazda Krejčíkovej v Paríži. Karolína im jednoducho nereže. Prečo je to tak, sa snažil vysvetliť redaktor Karel Knap z Mladej fronty Dnes vo svojom stĺpčeku.

"Plíšková má svoj štýl. Nestojí o lacnú popularitu. Počas rozhovorov pritom hovorí zaujímavo a úprimne. Bez hlúpych klišé. Pri osobnom stretnutí je často milá a vtipná.

Mnohokrát zachránila český fedcupový tím. Napríklad sympatická Rumunka Simona Halepová o nej hovorí ako o kamarátke," opísal skúsený reportér svoje dojmy z grandslamovej semifinalistky.

hantuchova Čítajte viac Nekonečné nohy, sexy outfity. Z Hantuchovej je najkrajšia expertka

Následne však pridal aj ďalší postreh:

"Ak však nechce so športovým obecenstvom zdieľať svoje vnútorné pocity, nemôže od neho chcieť, aby ju malo rado.

V prípade, že Plíškovej alebo niekomu z jej okolia prekáža, že doma nie je milovaná a oslavovaná ako niektoré iné športovkyne, mala by zvážiť zmenu sebaprezentácie. Bez istého poľudštenia zostane ľadovou kráľovnou," dodal.

Karolína Plíšková je na prahu veľkého úspechu. Namaškrtenému Česku, ktoré prežíva jeden tenisový úspech za druhým, však iba postup do finále stačiť nebude.

Ak to dnes aj v sobotu 29-ročnej hráčke vyjde, vo vzťahu k druhým možno meniť nič nebude.

Wimbledonská trofej to rada spraví za ňu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Karolína Plíšková