Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poliak vyprevadil Federera s kanárom! Djokovič ukončil maďarskú rozprávku

Švajčiarsky tenista Roger Federer neuspel vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

07.07.2021 17:19 , aktualizované: 22:54
Hubert Hurkacz Foto: ,
Hubert Hurkacz po víťazstve nad Rogerom Federerom.
debata (4)

Osemnásobný šampión prehral ako nasadená šestka so štrnástkou „pavúka“ Poliakom Hubertom Hurkaczom 3:6, 6:7 (4), 0:6. Federer doplatil na príliš veľké množstvo nevynútených chýb z bekhendu, pokazil aj veľa volejov.

Hneď za stavu 1:2 čelil Federer trom brejkbalom. Všetky odvrátil, no v šiestom geme prišiel o servis a Hurkacz pretavil výhodu brejku v zisk prvého setu.

Na začiatku druhého dejstva odskočil Federer na 4:1, Hurkacz však vyrovnal na 4:4 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Za stavu 2:2 spravil Federer dve veľké chyby.

Poliak bol v laufe, v treťom sete si rýchlo vybudoval náskok 4:0 a ako prvý hráč vôbec uštedril Federerovi na trávnatom centri v All England Clube „kanára“.

Hurkacz získal po životnom výkone najcennejší skalp v kariére a prvýkrát postúpil do semifinále grandslamového turnaja.

V dueli o postup do finále nastúpi proti víťazovi súboja medzi Talianom Matteom Berrettinim a Kanaďanom Felixom Augerom-Aliassimeom.

"Dnes sa mi splnil športový sen. Zdolal som najväčšieho velikána tenisovej histórie na jeho obľúbenom wimbledonskom centri. Nemám slov, ešte mi nejaký čas potrvá, kým si naplno uvedomím, čo som dnes dosiahol.

Chcem sa poďakovať divákom, boli fantastickí.

Veľká vďaka patrí aj všetkým Poliakom, cítil som podporu celej krajiny. Už sa teším na semifinálový duel, chcem si ho užiť," uviedol Hurkacz v prvom pozápasovom rozhovore.

Federer, ktorý pred Wimbledonom v tomto roku odohral iba osem zápasov, pre akreditované médiá uviedol:

"Neviem teraz odpovedať na otázku, či to bol môj posledný Wimbledon. Potrebujem nejaký čas na to, aby som sa otriasol a urobil správne rozhodnutie.

Neponáhľam sa ukončiť kariéru, hoci mám štyridsiatku na krku. Musím sa však dostať do lepšej formy, aby som bol konkurencieschop­nejší."

Na jar sa vrátil na kurty po pauze zavinenej operáciami kolena:

"Je jasné, že moja hra nie je taká ako pred 10, 15 či 20 rokmi. Veci, ktoré boli voľakedy pre mňa jednoduché, sú teraz oveľa ťažšie.

Ja i členovia môjho tímu však máme radosť z toho, že som sa vo Wimbledone dostal až do štvrťfinále. Dáva mi to určitú perspektívu a to je dobré."

V dueli o postup do finále nastúpi Hurckacz proti siedmemu nasadenému Talianovi Matteovi Berrettinimu, ktorý zdolal Kanaďana Felixa Augera-Aliassimea 6:3, 5:7, 7:5, 6:3.

Chlieb sa lámal v koncovke tretieho setu, ktorý sa stal korisťou Taliana.

Vo štvrtom dejstve sa víťaz turnaja v londýnskom Queen's Clube rýchlo ujal vedenia 3:0 a po druhý raz postúpil do grandslamového semifinále, prvýkrát sa mu to podarilo v roku 2019 na US Open.

Djokovič zdolal Fucsovicsa

Najvyššie nasadený Srb Novak Djokovič sa vo Wimbledone desiatykrát prebojoval do semifinále.

Päťnásobný šampión zdolal vo štvrťfinále Maďara Mártona Fucsovicsa 6:3, 6:4, 6:4.

V dueli o postup do finále nastúpi v piatok proti desiatemu nasadenému Kanaďanovi Denisovi Shapovalovovi, ktorý zvíťazil nad Rusom Karenom Chačanovom po päťsetovej dráme 6:4, 3:6, 5:7, 6:1, 6:4.

Djokovič vstúpil do zápasu s Fucsovicsom impozantným spôsobom a po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 5:0.

Maďarský daviscupový reprezentant v ďalších minútach znížil na 3:5, no koncovku setu si Djokovič postrážil.

O osude druhého dejstva rozhodol Srbov brejk za stavu 4:4. Hneď na začiatku tretieho setu Djokovič opäť prelomil podanie Fucsovicsa a zápas už dotiahol do úspešného konca. Na tráve All England Clubu postúpil už do svojho 41. grandslamového semifinále.

"Na začiatku zápasu som hral veľmi dobre, potom prišli chyby, ale koncovku prvého setu som našťastie zvládol.

Chcem pochváliť Mártona, tvrdo bojoval a robil, čo mohol. Postúpil som do 41. grandslamového semifinále, je to úchvatné číslo, ktoré mi dodá ešte väčšie sebavedomie.

Zaujímam sa o štatistiky a história je samozrejme veľká inšpirácia. Pre mňa je však najdôležitejšie to, že milujem tento šport celým srdcom.

Po prvý raz v sezóne som hral pred plnými tribúnami. Ďakujem divákom, že prišli," uviedol rodák z Belehradu v prvom pozápasovom interview.

Djokovič má vo Wimbledone šancu získať 20. titul z podujatí veľkej štvorky a vyrovnať rekord Švajčiara Rogera Federera a Španiela Rafaela Nadala.

Hubert Hurkacz Čítajte viac Ruský medveď končí. Na poľský talent čaká Federer, postúpila aj Plíšková

„Nole“ navyše stále živí nádej na kalendárny Grand Slam, v tomto roku triumfoval na Australian Open i na Roland Garros. Podobný kúsok sa naposledy podaril Austrálčanovi Rodovi Laverovi v roku 1969.

Shapovalov dosiahol vďaka postupu medzi elitné kvarteto životný úspech na grandslamovej pôde, vlani bol vo štvrťfinále US Open. Proti Chačanovovi otočil z 1:2 na sety.

V rozhodujúcom dejstve nevyužil za stavu 2:2 tri brejkbaly, no v deviatom geme zobral Rusovi podanie a v ďalšej hre premenil hneď prvý mečbal.

Muži – dvojhra – štvrťfinále:

Matteo Berrettini (Tal.-7) – Felix Auger-Aliassime (Kan.-16) 6:3, 5:7, 7:5, 6:3, Hubert Hurkacz (Poľ.-14) – Roger Federer (Švajč.-6) 6:3, 7:6 (4), 6:0, Denis Shapovalov (Kan.-10) – Karen Chačanov (Rus.-25) 6:4, 3:6, 5:7, 6:1, Novak Djokovič (Srb.-1) – Márton Fucsovics (Maď.) 6:3, 6:4, 6:4

4 debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Novak Djokovič #Márton Fucsovics