Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozor, Kordovci. Český klan je budúcnosťou Ameriky

Sedí v jednom z londýnskych hotelov a uprene sa pozerá do smartfónu. Na displeji lietajú víťazné golfové loptičky.

02.07.2021 10:38
Sebastian Korda Foto: ,
Sebastian Korda vo Wimbledone.
debata

Jeho sestra vyhráva jedno z najväčších podujatí na svete. Žiadna veľká oslava, korkový štupeľ po miestnosti nelieta, nasleduje len emocionálny rozhovor cez sociálnu sieť. To preto, že Sebastian sa pripravuje na svoj vrchol.

Prvý wimbledonský zápas.

Zoznámte sa. Toto sú Kordovci – rodinný klan, ktorý sa rozhodne vymyká z priemeru.

Sebastian Korda má 20 a je 50-kou v rebríčku ATP. Je to akési rodinné bejby. Má dve staršie sestry. Golfistky. Dvadsaťdvaročná Nelly sa môže hrdiť titulom najlepšia na svete, 28-ročná Jessica je na tom o trochu horšie – trinásta.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nelly (@nellykorda)

Toto nie je žiadna náhoda, silné gény sa tentoraz jednoducho pohrali. Traja americkí športovci majú českých rodičov – bývalých profesionálnych tenistov.

Otec Petr je niekdajšou svetovou dvojkou, v roku 1998 vyhral Australian Open. Regina Rajchrtová to v minulosti dotiahla na 26. miesto WTA.

Pre niektorých rodičov to je nočná mora. Jedno dieťa odviesť na futbalové ihrisko, druhé k bazénu a ak tretie má o hodinu neskôr tanečnú, začnú pochybovať. Pravda, ak na to majú čas.

Kordovci si niečo podobné užili. A vlastne si tým prechádzajú aj dnes.

Petr je v Londýne so Sebastianom, Regina zasa v Atlante s dcérami na ženskom PGA, treťom major podujatí v sezóne. „Urobili by pre nás čokoľvek,“ priznáva Nelly.

Bolo to len necelý deň po jej veľkom úspechu, čo sa brat Sebastian prvýkrát postavil na Wimbledonský kurt. Vyradil 15. nasadeného Alexa De Minaura.

„Sestre sa podarilo niečo neuveriteľné. V 22 rokoch sa stala najlepšou na svete. Vždy sme spolu o tom snívali. Bol to neskutočný pocit, keď to dokázala,“ vravel pre BBC nádejný tenista, ktorý v sezóne 2018 ovládol juniorku na Australian Open.

A čo urobila Nelly ako prvé po návrate domov? „Sledovala som bratov zápas. Bolo to viac stresujúce, ako keď som hrala ja. Mala som pulz 160,“ smiala sa.

V stredu zasa Sebastian vyprevadil z kurtu francúzskeho kvalifikanta Antoine Hoanga a dnes už môže sláviť postup do osemfinále. Pravda, ak na centrálnom londýnskom dvorci zdolá Dana Evansa.

Na grandslamovom podujatí debutoval vlani na Roland Garros, prebojoval sa do 4. kola, kde tvrdo narazil – na Rafaela Nadala.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jessica Korda (@thejessicakorda)

V máji vyhral svoj prvý ATP turnaj a vyslúžil si nálepku – najväčšia americká tenisová nádej.

Má obrovský talent i veľkú podporu. Know-how vstrebáva nielen od otca, ale aj slávneho manželského páru, ktorý býva za rohom. Od Andreho Agassiho so Steffi Grafovou. Navyše, Petr Korda v minulosti viedol Andyho Roddicka i Radka Štěpánka.

Sebastian tak vyrástol na cestách po grandslamových turnajoch. Azda aj táto skutočnosť vysvetľuje jeho chladné vystupovanie.

Žiadna panika. „Ani stres. V tomto prostredí sa pohybujem celý život,“ tvrdí.

S Kordovcami to je ako s cestovaním v čase. Dlhoroční organizátori tenisových podujatí neraz majú pocit, že tohto chlapíka už niekde videli. Syn sa na otca náramne podobá. Na každom kroku im to vraj niekto pripomína. A keď mladý Sebastian vyskočí a zastrihá nohami, všetkým je jasné, čia krv mu prúdi v žilách.

Nielenže sa podobajú, aj ich tenisový štýl nesie spoločné znaky DNA. No pozor, zatiaľ čo otec Korda bol ľavák, syn drží raketu v opačnej ruke.

„Som rovnako agresívny, loptičky tiež triafam rýchlo po odraze. Využívam servis a výmeny rýchlo ukončujem,“ spomenul niekoľko podobností, ktorých je však neúrekom.

Veľa síce odpozeral, no proti otcovi bojovať jeho vlastnými zbraňami už nemieni. Spolu nehrávajú.

„Naposledy, keď som mal dvanásť. Dostal som strašný výprask 0:6,“ zasmial sa pri spomienke na debakel. Nuž, ako teda prekonať svojho slávneho otca?

Petr Korda bol vo Wimbledone najďalej v roku 1998 vo štvrťfinále. Nech sa páči, motivácia ako lusk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #sebastian korda #Nelly Kordová #Jessica Kordová