Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič sa pokúsi zlomiť to, čo najviac obdivuje. Parížskeho Nadala

Predčasné finále. Zápas zápasov, na ktorý sa čaká od začiatku turnaja. Roland Garros bude zajtra svedkom najsledovanejšieho tenisového duelu uplynulých dvoch týždňov. Čo na tom, že finále sa hrá až v nedeľu.

10.06.2021 15:37 , aktualizované: 17:24
Francúzsko tenis Roland Garros finále muži Foto: ,
Španielsky tenista Rafael Nadal (vľavo) a srbský tenista Novak Djokovič pózujú pred finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros 2020.
debata

Iné vibrácie

Rafael Nadal – Novak Djokovič. Silnejšiu konfrontáciu by ste v dnešnom športe hádam ani nenašli. V parížskom semifinále na seba narazia tieto dve legendy už 58-krát. Bilancia nemôže byť vyrovnanejšia. Španiel vyhral 28 zápasov, Srb o jeden viac.

„Bude to špeciálne. Každý to chce vidieť,“ uznáva aj Diego Schwartzman, Argentínčan, ktorý podľahol v stredajšom štvrťfinále Nadalovi 1:3 na sety.

Semifinálový súboj bude ďalším dielikom do mozaiky epickej rivality a druhým za necelý mesiac. Proti sebe stáli na červenej antuke aj nedávno v Ríme. Djokovič vydal zo seba všetko, čo mal – 35-ročnému Malorčanovi vzal dokonca set, no aj tak to bolo málo.

Grandslam je grandslam, toto bude iná story. Nadal má pozitívnu bilanciu s Djokovičom na svojom obľúbenom povrchu 19:7. V Paríži mu tentoraz, na rozdiel od vlaňajška, keď sa hral antukový grandslam v októbri, prajú aj okolnosti. Vo francúzskej metropole je čoraz teplejšie a na rozhorúčenom povrchu loptičky lietajú čoraz vyššie. Ako to má Španiel rád.

„Výborne sa poznáme. Obaja vieme, že v týchto zápasoch sa môže udiať čokoľvek,“ zdôrazňuje Nadal.

„Hrať proti Rafovi na tomto kurte, to je tá najväčšia výzva, akú si viete predstaviť. Vždy, keď na seba narazíme, je v hre veľa napätia a očakávania. Akoby boli na kurte iné vibrácie,“ zamýšľa sa svetová jednotka.

Tu je vysvetlenie, prečo to tak je. Nadal dosiaľ prehral v Paríži iba dva zápasy. V roku 2009 nečakane s Robinom Söderlingom, v sezóne 2015 práve s Djokovičom. Tieto dve prehry vošli do dejín preto, že ich sprevádzalo doteraz neuveriteľných 105 výhier. Navyše, Španiel aktuálne neprehral 35 duelov v rade.

Čína Peking Tenis Semifinále Muži Čítajte viac Vášnivý vs. racionálny. Kohúti neuhnú ani o milimeter

Nebyť Nadala, tak…

Aj Djokovič je na dvorci Philippa Chatriera ako doma. Má však smolu, že zdieľa jednu éru s Nadalom. Srb totiž vyhral na Roland Garros 75 zápasov, prehral 15. V miestnom rebríčku je v počte víťazných duelov druhý. Okrem toho: Španielovi vzal vo Francúzsku dovedna sedem setov, Federer štyri, Söderlind a Schwartzman po tri a Isner dva.

Obaja sú zvyknutí skôr na to, že sa stretávajú až vo finále. Djokovič je však svetovou jednotkou, Nadal trojkou a tak ich pavúk zviedol na jeden kurt už o dva dni skôr. „A to je obrovský rozdiel. Víťaz nebude môcť poľaviť. Stále ho bude čakať veľa práce,“ uvažuje Nadal.

Práve toto si želal aj Goran Ivaniševič, jeden z Djokovičových trénerov. Podľa neho je Srbova šanca tentoraz väčšia. „Novak je jediný, kto dokáže Nadala na Roland Garros zdolať. Možno to znie šialene, ale chcem, aby sa stretli už pred finále. V tom prípade by mohol byť lepší Djokovič, vo finále zasa Nadal. To je psychológia,“ špekuloval Chorvát v máji. Narážal tým zrejme na duel z roku 2015. Tam sa obaja borci stretli už vo štvrťfinále.

Djokovič má čerstvú spomienku na jedno veľké finále s Nadalom. V októbri ho jeho rival totálne zmietol z kurtu. Srb mal podľa expertov obrovskú šancu, lebo podmienky boli iné, ako zvyčajne. Výsledok 0:6, 2:6, 5:7 hovorí za všetko.

„Vôbec nerobil chyby. Neminul žiadnu loptu. Všetko vrátil. Obdivujem veľa vecí, ktoré dokázal, ale toto je zo všetkého najviac. Za celý život prehral na Roland Garros iba dvakrát. Povedzte akýkoľvek superlatív a on si ho zaslúži,“ hľadal slová o rok mladší Belehradčan.

Dvojnásobný Borg

„To, aby niekto vyhral v Paríži trinásťkrát, v mojich očiach predstavuje rekord, ktorý nikdy nebude prekonaný. Pre mňa je to najväčší počin v dejinách športu. Už len preto, že priemerná hráčska kariéra trvá 15 rokov, mi hlava také množstvo titulov neberie. Björn Borg u nás vyhral šesťkrát – a Rafa to viac ako zdvojnásobil,“ pridal sa Guy Forget, niekdajší hráč, dnes riaditeľ turnaja.

Spomínaný triumf znamenal pre Nadala 20. grandslam v živote. Vyrovnal sa ním Švajčiarovi Rogerovi Federerovi. Djokovič sa im vo februári po Australian Open opäť priblížil. Má ich 18. Zajtra s Nadalom zabojuje o šancu dostať sa v historickej štatistike na dostrel. Prognózy však vravia, že v nedeľu bude rozdiel opäť o niečo väčší.

Uvidíme, lebo víťaza bude čakať ešte jedna solídna prekážka. Vzíde z druhého semifinále medzi Stefanosom Tsitsipasom a Alexandrom Zverevom.

ženy – dvojhra – semifinále:
Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-31) – Tamara Zidanšeková (Slov.) 7:5, 6:3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič